Tips för att motverka dålig lukt i dammsugaren

Börjar din dammsugare lukta illa? Inga problem, vi har samlat ihop de bästa tipsen på hur du bäst rengör dammsugaren och  motverkar otrevlig lukt från den.

Vi dammsuger för att göra det rent och fräscht hemma, men vad gör vi när det är dammsugaren som sprider dålig lukt? Faktum är att även dammsugaren behöver rengöras med jämna mellanrum. Smuts och  bakterier fastnar i borstarna på munstycket, röret, slangen och utrymmet för dammsugarpåsen när vi använder den. Dessa bakterier börjar med tiden lukta om vi inte gör oss av med dem. 

 

Så rengör du dammsugaren

1 - Lossa på dammsugarmunstycket och rengör det. Ett smart tips för att få bort hår och ludd från borstarna är att använda en tandborste. Torka munstycken med en ren trasa med rengöringsmedel och avsluta med att skölja av med vatten.

2 - De flesta känner till att en  full dammsugarpåse  kan ge upphov till dålig lukt. Plocka ut påsen och rengöra utrymmet de sitter i med en ren trasa. Om du har ett tvättbart motorfilter  tar du bort det och sköljer under varmt vatten. Låt det sedan lufttorka. Kom ihåg att byta hepa-filtret regelbundet.

3 - Separera röret och slangen och skölj ur dem med såpavatten. För att komma åt inutinlättare fungerar en flaskborste bra. 

4 - Låt delarna torka innan du sätter tillbaka dem. Sedan är det klart!

 

Doftkulor 

Det finns speciella doftkulor, även kallade doftpärlor som du sprider ut över golvet och suger upp med dammsugaren eller lägger i dammsugarpåsen. Kulorna neutraliserar och sprider en fräsch doft när du dammsuger. Hos oss hittar du doftkulor från Electrolux i dofterna Evening Rose, Clean Cotton, Tropical Breeze och Citrus Burst.

 

Bikarbonat 

Bikarbonat är effektivt mot att neutralisera dålig lukt. Dammsug upp en matsked bikarbonat och pulvret kommer att ta bort de dåliga lukterna. 

 

Vaniljsocker & kanel 

Ett smart husmorsknep för att får det att dofta gott är att dammsuga upp en tesked vaniljsocker eller kanske lite kanel när det närmar sig julen. Ett smart och billigt sätt att sprida goda dofter I hemmet. 

 

Tvålflingor 

Vill du att det ska dofta nytvättat I hemmet varje gång du dammsuger? Testa att riva tvål och hälla en matsked tvålflingor i dammsugarpåsen.  

 

Eteriska oljor 

Använd några droppar eterisk olja på dammsugarpåsen innan du börjar dammsuga för att sprida en härlig doft i rummet. Det finns eteriska oljor med doft av lavender, apelsin, citrongräs och mycket mer.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris