Frågor och svar om smarta hem

 

Vad behöver jag för ett smart hem?

I dess vidaste definition, en uppkopplad lampa som du styr från en app i din telefon. Men med bara en lampa kan det ändå vara svårt att definiera hemmet som “smart”... Vill du komma igång med något som går att växa i? Skaffa ett startkit från Philips Hue med deras brygga och några lampor. Börja med sovrummet – det är trevligt att vakna till ett mjukt gryningsljus från lamporna. Nästa steg? Kanske en närvarosensor i hallen och badrummet som dimmar ett par lampor till en lagom nivå om någon behöver gå upp på natten? Börja där och sedan når du snart en punkt där du känner att du faktiskt lever i ett smart hem.


Hur mycket el drar en smart lampa?

En smart lampa är ungefär lika energisnål som en vanlig LED-lampa men den drar lite energi när den är i standby just för att kunna vara smart. Den förbrukningen ligger typiskt på under 0,5 W, vilket är försumbart ställt i relation till de förbrukare som faktiskt påverkar din elräkning i en större omfattning. Men visst, vill du jaga den allra sista kilowattimmen ska du kanske hoppa detta med smarta hem. Själv ser jag den lilla standbyförbrukningen som ett billigt pris för att komma hem till ett hus som ser bebott ut och där belysningen anpassar sig efter oss som lever där.


Hur ofta ska man köra robotdammsugare?

Det beror på hur det är i ditt hem – själv kör jag hela hemmet en gång i veckan, på fredagar. Måndagar kör jag det mesta och på onsdagar kör jag bara, hall, kök och vårt sovrum för det räcker hos oss. Har du en hund som hårar en massa? Då är det kanske rimligt att köra den dagligen. Golvet ska kännas fritt från damm hela tiden – gör det inte det får du helt enkelt köra lite oftare.


Om du har en fråga som du vill se besvarad på någon av våra expertsidor kan du mejla info@elongroup.se.
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon av våra experter, mejla camilla.waldmark@elongroup.se.

Möt vår expert inom smarta hem

 

Namn: Stefan Hejneborg

Ålder: 48 år

Butik: Elon Bo Wahlgren i Uppsala. 

Ansvarsområde: Butiksansvarig, expert inom det smarta hemmet.

Yrkesbakgrund: Har jobbat som försäljare i 17 år och är butiksansvarig sedan ett halvår tillbaka. 

Familj: Fru och tre barn.

Stefan Hejneborg

Han kallas för ett vandrande “produkt-wikipedia”: möt Stefan Hejneborg – Elons nya expert inom det smarta hemmet.

 

Stefan Hejneborg är teknikfantasten som helhjärtat gått in för att göra våra hem smartare. Det spelar ingen roll om du är den försiktige nybörjaren eller sann entusiast – det finns alltid en lösning för just dig. Med över 17 år i branschen är den numera butiksansvariga Stefan redo att sprida sin expertis bortom butiksväggarna i Uppsala. 

 

Vad har du för erfarenhet inom smarta hemmet?

– När sortimentet började dyka upp hos Elon för 6–7 år sedan blev jag fast. Det är lätt att bli det när man väl har börjat att göra saker smartare och man ser de positiva effekterna. Jag sysslar med detta en hel del på hemmaplan också. 

 

Hur blev du intresserad av det här?

– Jag har alltid varit väldigt teknikintresserad, så detta föll sig helt naturligt. Min kollegor brukar lite skämtsamt kalla mig “en vandrande produkt-wikipedia”. Sen uppskattar jag verkligen bredden av produkter, vi har det mesta och nästan alla teknikprylar kan idag bli en del av det smarta hemma på ett eller annat sätt.

 

Vad är ditt vanligaste råd till någon som vill komma igång med att göra sitt hem smartare?

– Fundera på vad vill du uppnå, och lägg det på en nivå som känns görbart. Och viktigast av allt: se till att lösningen fungerar för hela familjen, det är inte jättekul om det bara finns en familjemedlem som kan släcka lampan, till exempel. 

 

Vad ser du för trender inom ditt område under de närmaste åren?

– Den största trenden är att fler och fler aktörer släpper produkter med stöd för Matter, en standardisering för att få smarta prylar från olika leverantörer att prata med varandra. Detta kommer att ge konsumenten större valmöjligheter att bygga ett smart hem som möter deras behov. 

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är kundkontakten, att hitta en lösning som passar just dem. Det kan handla om allt från att hjälpa en kund att hitta bra LED-lampor till att hitta en tvättmaskin som integreras i kundens smarta hem. 

 

Bonusfrågan:

Som nybörjare på att smarta upp hemmet, var ska jag börja?

– Börja med belysningen, det enkelt att komma igång med det. Sen finns det en kategori i hemmet som de flesta glömmer: städningen. Att investera i en smart robotdammsugare och utnyttja appen till max är ett riktigt lyft i vardagen. Det är skönt att slippa dammsuga och barnen motiveras att plocka undan efter sig.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris