Att hitta rätt stekpanna – guide till olika material i pannan

Många av oss tillbringar flera timmar i veckan med att laga mat och det blir roligare med riktigt bra grejer. I den här guiden vill vi hjälpa dig att hitta rätt stekpanna och tipsa dig om hur du tar hand om dina stekpannor på bästa sätt.

 

Innehåll:

  • Non-stick stekpanna
  • Keramisk stekpanna
  • Gjutjärnspanna
  • Kolstålspanna
  • Rostfri stålpanna

Non-stick stekpanna

En non-stick stekpanna är enkel att använda och kränver inget fett vid tillagning. Pannan passar alla typer av råvaror och ger en vacker stekyta utan att bränna fast.

Det finns ett stort utbud av non-stick stekpannor som har olika grad av slitstark beläggning. Om man väljer en premium non-stick stekpanna så håller beläggningen längre och du kan även använda metallredskap i pannan. För att vara extra snäll mot din non-stick stekpanna så används dock med fördel redskap i trä, plast eller silikon. Alla non-stick pannor tål inte ugn, så om det är viktigt för dig så se till att välja en som har ett handtag som klarar ugnen.

Hur tar jag hand om min non-stick stekpanna?

En non-stick stekpanna kan hålla länge om du behandlar den väl samt om du köper en av hög kvalitet så kan du ha en livslängd över 10 år. För att undvika att beläggningen förstörs så sätt inte pannan på max-värme utan börja med en lägre temperatur så den inte överhettas.

När din panna är skadad eller sliten är det dags att lämna den på miljöstationen där den enkelt återvinns bland metallskrot.

Hur rengör jag min non-stick stekpanna?

Det är väldigt lätt att rengöra en non-stick stekpanna. Även om pannan tål diskmaskin så är det enklast att handdiska stekpannen med varmt vatten och lite diskmedel. Låt den svalna innan rengöring.

Keramisk stekpanna

Stekpannor med keramisk beläggning är extra hårda och struktåliga och materialet har även non-stick-effekt som gör att maten inte bränner fast. I en keramisk panna kan du använda mindre matfett än i exempelvis en rostfri stekpanna, vilket möjliggör hälsosam matlagning.

Hur tar jag hand om min keramiska stekpanna?

De keramiska stekpannorna tål höga temperaturer, men liksom alla stekpannor bör den värmas upp på låg till medelhög temperatur. För de keramiska pannorna kan du använda alla sorters köksredskap, men för att undvika att skada pannan rekommenderar vi redskap i trä, plast eller silikon.

Hur rengör jag min keramiska stekpanna?

Den keramiska stekpannan är lätt att rengöra, handdisk rekommenderas dock för att optimera livslängd.

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspannan är en hållbar panna som klarar höga temperaturer - den kan hålla hela livet om du sköter om den väl. I en gjutjärnspanna kan du använda trä och metallredskap.

Om du tycker att en traditionell gjutjärnspanna är för tung, finns det idag varianter i lättgjutjärn som kan vara lättare att hantera.

Hur tar jag hand om min gjutjärnspanna?

En gjutjärnspanna behöver brännas in innan användning, om den inte är "förinbränd". Detta ska framgå av förpackning eller instruktionsbok.

Det kan också vara bra att bränna in gjutjärnspannan på nytt om den börjar se matt ut eller har fått lite ljusare strimmor. Genom att använda fett när du steker i pannan, bräner du också kontinuerligt in den medan du använder den.

Så här bränner du in din panna:

  • Se till att pannan är ren och torr.
  • Använd hushållspapper och stryk ett tunt lager neutral olja eller riktigt smör i stekpannan, värm upp försiktigt tills det börjar ryka.
  • Stryk sedan på flera lager olja i den heta stekpannan tills pannan blir svart - akta händerna så att du inte bränner dig!
  • Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja med nytt hushållspapper. Klart!

Hur rengör jag min gjutjärnspanna?

Det lättaste sättet att rengöra en gjutjärnspanna efter matlagning är att bara torka ur med hushållspapper när den svalnat. Behöver du få bort oangenäm lukt eller smak, eller om något har bränt fast, kan du låta värmen vara på och koka upp vatten i pannan efter avslutad stekning. Är det ordentligt fast kan du prova att skrubba med stålull. Häll av vattnet och torka därefter av med hushållspapper när pannan svalnat. Avsluta renögringen med att stryka på lite matfett, om pannan ser matt ut.

Stekpanna i rostfritt stål

Rostfritt stål är ett mycket värmetåligt och robust material som håller en livstid om du sköter den rätt. Stål har inte några öppna porer vilket är bra för att smaker inte sätter sig i pannan med det innebär också att fett inte kan lagras i pannan såsom i en gjutjärnspanna.

Hur tar jag hand om min stekpanna i rostfritt stål?

I början kan det vara svårt att lära sig steka i en rostfri stålstekpanna , annars fastnar maten och bränns vid. När du steker i en panna av rostfritt stål kan du därför tänka att det är lite som att grilla. Först fastnar maten lätt, men när råvarans porer har stängts och det har bildats en stekyta, så släpper det. Därför ska du inte vända på maten för tidigt och försöka att hålla vändningarna till ett minimum under tillagningen.

Hur rengör jag min rostfria stålpanna?

En stekpanna i rostfritt stål kan du diska både för hand och i diskmaskin. Det viktiga är att du alltid gör rent pannna direkt efter användning för att dne inte ska rosta. Använd diskmedel. Om något har bränt fast i pannan kan du skrubba med den grovasidan av en rengöringssvamp.

Kolstålspanna

Stekpannor i kolstål är kockarnas favoritpanna och som namnet antyder gjorda i stål eller kolstål. Om du tar hand om din kolstålspanna har du en stekpanna för livet. En kolstålspanna tål alla redskap utna att ytan riskerar att förstöras. Det går utmärkt att använda en kolstål stekpanna på en induktionshäll, i ugnen eller på grillen.

Hur tar jag hand om min kolstålspanna?

Du behöver bränna in din kolstålstekpanna, för att den ska få sin naturliga non-stick yta. Ju mörkare och äldre pannan är, desto bättre blir den - om du sköter den ordentligt. Innan du börjar använda den ska du diska bort det skyddande vaxet med hett vatten, inget annat. Läs instruktionerna noggrant. Kolstålspannan blir snabbt varm, och när du sätter den på spisen, börja med medeltemperatur när du värmer upp pannan, och öka sen succesivt. Om den blir för varm för snabbt kan det finnas en risk att stålet slår sig.

Så här röker du in din kolstålspanna:

  • Häll lite olja i pannan och värm upp plattan.
  • Se till att det börjar ryka och låt pannan ryka några minuter.
  • Häll av oljan och sen är den redo att användas.

Hur rengör jag min kolstålspanna?

Kolstålspannan är inte rostfri och därför ska du vara försiktig med att låta den stå för länge i vatten och den kan inte heller diskas i maskin. Diska av den med hett vatten (använd ej diskmedel) och efter rengöring ska du olja in pannan med olja som stryker med hushållspapper i pannan. Detta kommer att förbättra pannans non-stick-yta och du kommer att behöva mindre fett när du steker mat.

Gjutjärnspanna

En stekpanna i gjutjärn är ett av de mest hållbara alternativen när du ska köpa ny stekpanna – den håller hela livet om du sköter om den väl.

Gjutjärnspannor passar lika bra på alla typer av spisar, tål hög värme och håller värmen länge. Om handtaget är ugnssäkert går det också att använda gjutjärnspannan i ugn.

De är lätta att laga mat i tack vare en jämn värmefördelning vilket ger maten en fin stekyta. Maten blir helt enkelt godare i en riktigt välanvänd gjutjärnspanna! En bonus är att tillagning i gjutjärnspanna tillför lite extra järn i maten.

Om du tycker att en traditionell gjutjärnspanna är för tung, finns det idag varianter i lättgjutjärn som kan vara lättare att hantera. Använd alltid fett när du steker i gjutjärnspanna. Trä- och metallredskap funkar utmärkt som verktyg till en gjutjärnspanna. Förvara aldrig mat i din stekpanna.

Underhåll: En gjutjärnspanna behöver brännas in innan användning, om den inte är ”förinbränd”. Detta ska framgå av förpackning eller instruktionsbok.

Det kan också vara bra att bränna in gjutjärnspannan på nytt om den börjar se matt ut eller har fått lite ljusare strimmor. Genom inbränningen håller pannan i generationer och kan därför verkligen kallas det hållbara alternativet när det kommer till stekpannor. Genom att använda fett när du steker i pannan, bränner du också kontinuerligt in den medan du använder den – smart va!

Bränn in i din panna så här:

  • Se till att pannan är ren och torr.
  • Använd hushållspapper och stryk ett tunt lager neutral olja eller riktigt smör i stekpannan, värm upp försiktigt tills det börjar ryka.
  • Stryk sedan på flera lager olja i den heta stekpannan tills pannan blir svart – akta händerna så att du inte bränner dig!
  • Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja med nytt hushållspapper. Klart!

Rengöring: Det lättaste sättet att rengöra en gjutjärnspanna efter matlagning är att bara torka ur med hushållspapper när den svalnat.

Behöver du få bort oangenäm lukt eller smak, eller om något har bränt fast, kan du låta värmen vara på och koka upp vatten i pannan efter avslutad stekning. Är det ordentligt fast kan du prova att skrubba med stålull. Häll av vattnet och torka därefter av med hushållspapper när pannan svalnat. Avsluta rengöringen med att stryka på lite matfett, om pannan ser matt ut.

Prisklass: ca 449 - 749 kronor

Kolstålspanna

Kolstålspannor är kockarnas favoritpanna och som namnet antyder gjorda i stål eller kolstål. Om du tar hand om din kolstålspanna har du en stekpanna för livet! De är lättare än gjutjärnspannor och mer hållbara och miljövänliga än teflonpannor. En kolstålspanna tål alla redskap utan att ytan riskerar att förstöras, den reagerar snabbare på värme än tex gjutjärnspannan och den behåller också värmen riktigt bra. 

Kolstålspannan är inte rostfri och därför ska du vara försiktig med att låta den stå för länge i vatten och den kan inte heller diskas i maskin. Den behöver också brännas in för att den ska få sin naturliga non-stick yta. Ju mörkare och äldre pannan är, detso bättre blir den – om du sköter den ordentligt. Innan du börja använda den ska du diska bort det skyddande vaxet med hett vatten, inget annat. Läs instruktionerna noggrannt! 

Du kan steka all typ av mat i kolstålspannan, från fluffiga ägg och amerikanska pannkakor till grönsaker och kött. Denna panna tål också alla typer av värmekällor, så det går utmärkt att använda en kolstålsstekpanna på en induktionshäll, i ugnen eller på grillen. 

Rök in din kolstålspanna så här: 

  • Häll lite olja i pannan och värm upp plattan.
  • Se till att det börjar ryka och låt pannan ryka några minuter. 
  • Häll av oljan och sen är den redo att användas. 

 Rengöring: Kolstålspannan kan inte diskas i maskin och heller inte med diskmedel. Diska av den med hett vatten och efter rengöring ska du olja in den med olja som du stryker med hudhållspapper i pannan. Detta kommer att förbättra pannans non-stick-yta och du kommer att behöva mindre fett när du steker mat. 

Kolstålspannan blir snabbt varm, och när du sätter den på spisen, börja med medeltemperatur när du värmer upp pannan, och öka sen succesivt. Om den blir för varmt för snabbt kan det finnas en risk att stålet slår sig. De flesta kolstålspannor är också utrustade med behagliga handttag som gör att man lätt kan hantera panna, trots tyngden. 

Prisklass: ca 548 - 747 kronor 

Teflonpanna

En teflonpanna, eller non-stickpanna som de också kallas, är bra för tillagning av råvaror som lätt bränner fast. Ett plus med non stick-beläggningen är att du kan använda lite mindre fett i pannan när du steker.

Det är viktigt att ta hand om denna typ av panna eftersom beläggningen kan förstöras till exempel vid för snabb uppvärmning och överhettning eller om beläggningen repas. Försök hålla stektemperaturen runt 170–180 grader.

Många teflonpannor är olämpliga att använda i ugn. Kontrollera instruktionsboken till just din stekpanna innan du använder den i ugnen. 

Plast- och träredskap är lämpliga att använda när du steker i en non-stickpanna, men inte metallredskap som kan skrapa sönder beläggningen.

Non-stickpannor har en begränsad livslängd på 2–5 år, efter denna tid brukar effekten av beläggningen försvinna. När din teflonpanna är skadad eller sliten är det dags att lämna den på miljöstationen i avdelningen för metallskrot.

WOKPANNA I TEFLON

Denna traditionella, östasiatiska panna karaktäriseras av höga kanter och rymlig, rundad form. Ursprungligen har woken en rundad botten vilket gör det lättare att svinga runt ingredienserna i pannan. Den traditionella, rundade botten i en wokpanna går dock inte så bra ihop med vår tids plana spishällar och därför har wokmodeller med platt botten tagits fram.

Wokens egenartade form ger också unika egenskaper. I den avsmalnade botten får vi en hög temperatur medan det är svalare upp längs wokpannans kanter. Således tillagas det som ligger i pannans botten snabbare än det som slängs upp mot kanterna. 

Rengöring av teflonpannor: Handdiska stekpannan med varmt vatten och diskmedel varje gång du använt den. Låt den svalna innan rengöring.

Det är olämpligt att diska teflonpannan i diskmaskin eftersom maskindiskmedlet kan skada beläggningen. Även stålull kan förstöra beläggningen, så använd aldrig det. Om det har bränt fast något i din teflonpanna kan du istället låta den stå med vatten och diskmedel en stund och sedan försöka ta bort det med hjälp av en diskborste eller svamp.

Prisklass: ca 349 – 1 795 kronor 

Rostfri stålpanna

Rostfritt stål är ett mycket värmetåligt och robust material som håller en livstid om du sköter den rätt. Stål har inte har några öppna porer vilket är bra för att smaker inte sätter sig i pannan men det innebär också att fett inte kan lagras i pannan såsom i en gjutjärnspanna. Därför är det viktigt att steka i fett i en stålpanna, annars fastnar maten och bränns vid.

I början kan det vara lite trixigt att lära sig steka i en rostfri stålpanna då det kan upplevas som att maten fastnar. När du steker i en panna av rostfritt stål kan du därför tänka att det är lite som att grilla. Först fastnar maten lätt, men när råvarans porer har stängts och det har bildats en stekyta, så släpper det. Därför ska du inte vända på maten för tidigt och försöka att hålla vändningarna till ett minimum under tillagningen.

Rostfria stålpannor är uppbyggda på olika sätt. Bäst värmefördelning får du i en panna som är uppbyggd i många lager med en solid aluminiumkärna.

Rengöring: En rostfri stekpanna kan du diska både för hand och i diskmaskin. Det viktiga är att du alltid gör rent pannan direkt efter användning för att den inte ska rosta. Använd diskmedel. Om något har bränt fast i pannan kan du skrubba med den grova sidan av en rengöringssvamp.

Prisklass: från 699 - 999 kronor

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris