Laga mat med sous vide-kärl

Sous vide är franska och betyder "under vakuum". Det är en tillagningsteknik där maten är vakuumförpackad och kokas långsamt i vatten vid en exakt och konstant temperatur tills den är perfekt tillagad. Härmed maximeras matens smak, konsistens och doft. Det är också enklare att få hela köttet lika tillagat rakt igenom. 

För att göra detta behöver du en vakuumförpackare och en sous vide-cirkulator. Sous vide blir alltmer populärt och det kommer allt fler sous vide-cirkulatorer och vakuumförpackare för hemmabruk på marknaden.

 

Innehåll:

  • Så funkar sous vide
  • 5 råvaror som blir fantastiska i sous vide
  • Vakuumförpackare
  • Sous vide-cirkulator
  • Vanliga frågor

 

Så funkar sous vide

Vad är då "grejen" som får matentusiaster så exalterade? Varför är sous vide så bra? Det enkla svaret är att du får den perfekta temperaturen på din köttbit, sparris eller vad det är du vill få till i köket. Många testar sous vide med en köttbit för att förstå hur det funkar. Efter sous vide-badet fixar man till stekytan i en stekpanna, på grillen eller med en brännare.

Men något som blir ännu mer imponerande är olika grönsaker. Sönderkokt blomkål är ett minne blott. Man kan också temperera choklad eller göra desserter med sous vide. Vad vill du testa?

5 råvaror som blir fantastiska i sous vide

Vissa råvaror blir ännu godare om du tillagar dem med en sous vide. Här kommer våra fem tips:

1. Kycklingbröst

Man ska inte chansa med kyckling, tyvärr leder det ofta till torr kyckling. Med sous vide kan du kontrollera temperaturen och istället få en saftig och mer smakrik kyckling.

2. Ägg

Hur vill du ha dina ägg? Med sous vide kan du få det allt från löskokt till hårdkokt. Eller varför inte ungefär som pocherat? Perfekt på en snabb pastarätt.

3. Sparris

Du har säkert märkt att kokvattnet doftar sparris. Varför blir det så? Smakämnen i sparris är vattenlösliga, med sous vide bevaras smaken och den blir inte sönderkokt.

4. Flankstek

Den är rätt mager och tunn, därför kan det vara svårt att inte övertillaga den. Med sous vide bestämmer du temperaturen och du får en flank så som du vill ha den.

5. Potatis

Det låter kanske löjligt, men om du smakat perfekt tillagad potatis så förstår du precis. Råvaran som tas för given smakar mycket mer och blir något helt annat än vad du är van vid.

Vakuumförpackare

En vakuumförpackare för hemmabruk är kompakt men gör sitt jobb väl. Den suger ur luften ur matförpackningen och svetsar ihop påsen. Härmed stängs syret ute och därmed avtar bakterietillväxt och fett härsknar inte. 

För att få en perfekt förberedd sous vide-påse bör du ha ett enda lager av ingredienser som är av samma tjocklek. På så vis säkerställs den jämna matlagningen. Du bör alltså skiva exempelvis grönsaker i samma tjocklek, gärna i en skärmaskin om du äger en sådan.

Sous vide-cirkulator och sous vide temperatur

En cirkulator håller vattnet i rörelse för att få och bibehålla en exakt och jämn temperatur. Sous vide-cirkulatorer finns både med behållare för vattenbad och i en modell som bara är i storlek med en stavmixer. Den senare modellen använder man i en vanlig kastrull eller annan behållare. När du använder sous vide-tekniken för att tillaga mat kommer du få perfekta resultat varje gång, men det kan vara lite klurigt att lista ut vilken tid och temperatur som är bäst för olika råvaror. Här hittar du tabeller med korrekt sous vide temperatur för fågel, fisk, kött och ägg

När du tillagar mat med sous vide får maten ingen stekyta, så du kan därför steka på maten snabbt på hög temperatur i en stekpanna efteråt när du vill ha det. 

Vanliga frågor om sous vide

Hur stor kastrull sous vide?

Vilken storlek du ska ha beror på hur många personer ni är, ju större sällskap desto större kastrull. Vad ni ska tillaga är också en avgörande faktor.

Måste det vara vakuum vid sous vide?

Sous vide kan översättas till ungefär "under vakuum" så med den här tillagningstekniken behöver du en vakuumförpackare och ett sous vide-kärl.

Är det värt att köpa sous vide?

Om du vill få till den perfekta temperaturen på din köttbit och dina grönsaker ska du verkligen investera i sous vide.

Vilken sous vide är bäst?

OBH Nordica Sous Vide Magnetic Circulation tillagar din mat perfekt med hjälp av sous vide. Den rymmer cirka 2,5 kg kött. Du kan köpa den direk här på Elon.se.

Vad tycker kockarna om sous vide?

Sous vide är en välkänd tillagningsteknik bland kockar som börjar bli allt mer populär bland hemmakockar. 

Hur länge ska köttet ligga i sous vide?

Tiden beror på vilken typ av kött som tillagas. En tjock skiva entrecote kan köras i 58 grader i 1,5 h om du vill tillaga den medium. Därefter fixar du stekytan i en panna, på grillen eller med en brännare. 

 

RELATERAD LÄSNING

Recept kyckling sosus vide

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris