Imponera med kyckling sous vide - perfekt resultat varje gång

Laga kycklingbrösten till perfektion med hjälp av sous vide-teknik. Vi bjuder på de bästa tipsen, godaste recepten och svar på vanligaste frågorna.  

 

Den franska vakumförpackningsmetoden, sous vide, ger dig full kontroll över resultatet. Därför passar den ypperligt för att tillaga kycklingbröst, vilken annars brukar vara den svåraste styckningsdetaljen att laga då den är torrare redan från början. I denna guide lär du dig mer om:

 

  • Varför laga kyckling med sous vide-teknik?

  • Kyckling sous vide – lägsta säkraste temperaturen 
  • Kycklingbröst sous vide och jakten på den perfekta temperaturen 
  • Recept kycklingbröst sous vide 

Varför laga kyckling med sous vide-teknik?

Du som läser detta är förmodligen redan bekant med sous vide-teknikens magi, men har du koll på varför matlagningstekniken passar så bra till tillredning av just kyckling? Här är varför:

 

  • Att laga kyckling med sous vide ger dig full kontroll över temperaturen, vilket minimerar risken för att hälsofarliga bakterier överlever. Du kan enkelt justera under tidens gång. 
  • Du får den där perfekta konsistensen på kycklingen, som annars kan vara lite av ett lotteri. Genom att vakuumförpackninga kycklingen ser du till att den blir genomstekt – men inte torr.  
  • Med sous vide-tekniken ökar du chansen att få samma resultat varje gång. Detta tack vare den kontrollerade tillagningsprocessen. 

Kyckling sous vide – lägsta säkraste temperaturen 

 

Vilken är då den lägsta – men ändå säkra – temperaturen för tillagning av kyckling i din sous vide-cirkulator? Enligt Livsmedelsverket är innertemperatur på 60 grader i en timme fullt tillräckligt för att ta kål på ovälkomna bakterier.

 

Mer ingående så talar man ofta om bakterien Campylobacter när det kommer till kyckling. I undersökning från Livsmedelsverket återfanns den i nästan var femte kyckling. Olika bakterier är dock olika värmeresistenta, och just Campylobacter är inte särskilt värmetåliga. För att addera ytterligare ett lager i förklaringen kring kycklingens säkraste tillagningstemperatur så mäts bakteriens värmetålighet efter ett så kallat D-värde. Detta värde motsvarar den tid, oftast i minuter, som krävs vid en viss temperatur för att minska antalet överlevande celler 10 gånger.

 

Här är en sammanställning från Livsmedelsverket:

 

  • 55-57 grader: D-värde på en minut. 
  • 60 grader: D-värde på något under en minut.
  • 50 grader: D-värde på 8,8 minuter.

 

Så sammanfattningsvis; desto högre temperatur, desto snabbare dör bakterierna som finns i kycklingen. En innertemperatur på 60 grader under en timmes tid räcker gott och väl. 

Kycklingbröst sous vide och jakten på den perfekta temperaturen 

 

Det som är så bra med att tillaga kyckling i sous vide är just att du hela tiden har koll på temperaturen och lätt kan utvärdera och justera till nästa gång. Men vilken är egentligen den bästa temperaturen och tillagningstiden? Det rådet det faktiskt delade meningar om. Det är i mångt och mycket en smaksak; vissa gillar en trådigare konsistens medan vissa vill ha ett riktigt mört kött. Generellt så kan man ändå säga att många upplever att ett kycklingbröst tillagad under 58 grader får en något svampig textur. 

 

För den som har tiden på sin sida kan du låta ett kycklingbröst – med en höjd på cirka 25–30 mm – gå mellan 1,5–2 timmar i ditt sous vide-kärl. Undvik dock temperaturer över 75 grader, då är risken hög att du får en snustorr kyckling. Längre ner kan du läsa ett recept där kycklingen ska ligga i sitt vattenbad i två timmar under 62 graders värme. Med andra ord: se till att du använder en temperatur och tillagningstid som med säkerhet dödar bakterier, men utöver det, testa dig fram till ditt bästa upplägg! 


Recept kyckling sous vide 

KYCKLINGBRÖST MED SVAMPRISOTTO

 

Ingredienser

 

Kyckling

4 kycklingfileer

1 citron 

1 klick smör 

Timjan - färsk

Salt & peppar

 

Risotto 

3 dl arborioris

1 gul lök

2 klyftor vitlök

2 dl parmesanost

500 g champinjoner

1 buljongtärning (kyckling eller svamp)

2 dl vitt vin

Salt & peppar

Sätt igång sous vide-cirkulatorn och gör en oslagbar kycklingrätt!

Gör så här

  1. Lägg kycklingbrösten i en vakuumpåse tillsammans med en klick smör, skivad citron, salt, peppar och lite färsk timjan. Vakuumförpacka det. 
  2. Sätt igång din sous vide-cirkulator och ställ in den på 62 grader. När vattnet uppnått temperaturen lägger du i kycklingen. Låt kycklingen ligga kvar i vattenbadet i 2 timmar.
  3. När cirka 30 minuter är kvar är det dags att börja med risotton. Finhacka löken och vitlöken och fräs den i en gryta. Häll i riset och låt även det fräsa en stund. Häll sedan i vinet och rör runt. Späd med buljongen lite i taget och rör ofta om i riset. Låt riset småputtra i ca 20 minuter. 
  4. Skiva champinjonerna och stek dem i en klick smör. Riv parmesanen. Rör sedan ner i det färdiga riset. Smaka av med salt och peppar.
  5. När kycklingen är klar ta ut den ur vakuumpåsen och torka av den. Hetta upp ett stekjärn med smör och stek kycklingfileerna hastigt på varje sida så att du får en fin stekyta.
  6. Servera den färdigstekta kyckligen tillsammans med risotton och en fräsch grönsallad. Klart! 

RELATERAD LÄSNING

Så fungerar sous vide-kärl

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris