Hjälp att välja den bästa grillen – vilken grillare är du?

Det finns några olika typer av grillare. Den traditionsenliga kolgrillaren, den moderna och funktionella gasolgrillaren samt elgrillaren som p g a olika förutsättningar inte kan grilla med öppen låga. Vilken typ av grill passar bäst för dig?

Den traditionsenliga kolgrillaren

KolgrillKolgrill


Att grilla är för kolgrillaren en ritual som är lika viktig som resultatet. Att tända grillen, tillaga tillbehören, invänta den perfekta glöden, grilla maten och äta den ute i kvällssolen. Dessutom vill kolgrillaren ofta ha det som hen alltid har haft det. Grillaren är duktig på att grilla med kol och tycker att det ger karaktäristisk smak och rätt känsla. Kol och briketter är dessutom enkelt att få tag på om det mot förmodan skulle ta slut precis när grillaren ska lägga steken på gallret.

 

Kolgrill

En kolgrill är allt som oftast billigare i inköp än en gasolgrill och är både enklare att ta fram och ställa tillbaka i förrådet, vilket passar den ordningsamme kolgrillaren. Det medför även mindre slitage på grillen eftersom den inte står ute i regn och rusk lika ofta och grillen kommer vara lika fin år efter år.

En kolgrill ger en speciell känsla och karaktäristisk smak som är svår att få på något annat sätt. Kolgrillen finns i flera olika modeller, både klassiska klotgrillar och mer avancerade varianter.

Portabla grillar är enkla att ta med och fungerar fint för semestern eller parkhänget.

Klassiska kolgrillar är för dig som vill grilla på ett traditionellt sätt men med moderna finesser.

Grillar för indirekt grillning och barbecue gör att du kan tillaga maten långsamt för ett saftigt och rökigt resultat. Tillsätt gärna rökspån för en extra smakdimension.

Stämningsgrillen funkar fint när du vill grilla enklare matbitar men framför allt är de till för att skapa riktigt god stämning utomhus. 

Kol eller briketter?

För att få den bästa glöden bör kolet/briketterna placeras som en pyramid när grillen tänds och sedan spridas ut först när de glöder. Börja grilla när kolet/briketterna fått en grå askyta. Den största skillnaden mellan kol och briketter är att briketterna ger en jämnare värme och en längre bränntid vilket passar vid grillning av större köttbitar. Kolet har fördelen att du snabbare får bra glöd så att du kan börja grilla inom kort. 

Portabel grillning

Den lilla picknickgrillen kan vara ett bra komplement till din vanliga grill, om du exempelvis vill ta med dig grillen på semestern. Picknickgrillen passar även dig som bor i lägenhet och inte har möjlighet att grilla hemma – ta med och grilla i närmaste park.

KLASSISK grillning

Klassiska kolgrillar är just klassiska, men de är även funktionella. Termometern på locket gör att du kan hålla full koll på temperaturen och matlagningsprocessen.

INDIREKT grillning och barbecue

Indirekt grillning och barbecue är för den riktigt inbitne grillaren som gärna lägger ett par timmar på en middag.

En keramisk grill ger bra värmehållning vilket gör att den kräver mindre luft och kol och ger ett saftigt resultat. Den är även utmärkt för pizza eller brödbak. En smoker är perfekt för den som vill ha en stor grillyta och med möjlighet att grilla indirekt, köra barbecue eller röka maten. 

Keramisk grillning

En keramisk grill ger exceptionell isolering och värmehållning vilket gör att den kräver mindre luft och kol. Det gör även att fukten hålls kvar i grillen och ger ett saftigt resultat. Genom att komplettera den keramiska grillen med en baksten är den även utmärkt för pizza eller brödbak.


Smoker

En barbecue smoker passar dem som inte vill begränsa sig i sin grillning. Med en sån här grill kan du göra allt från direkt och indirekt grillning till barbecue och rökning. I dessa grillar tillsätts ofta rökspån för att smaksätta maten ytterligare.

Stämningsgrill

Att samlas runt öppen eld har varit ett sätt att umgås och mötas sedan tidernas begynnelse. En stämningsgrill kan antingen användas för att skapa stämning utomhus eller för att grilla middagen på.

Grillningen kan ske med hjälp av grillspett eller på ett grillgaller vilket gör grillmöjligheterna oändliga.

Den moderna och funktionella gasolgrillaren

GasolgrillGasolgrill


Gasolgrillaren har inte tid att vänta på att någon glöd ska bli askgrå, hen vill börja grilla efter max 10 minuter. I det långa loppet är det mer ekonomiskt med en gasolgrill eftersom det beräknat på grilltillfälle blir billigare med gasol, vilket gasolgrillaren gärna påpekar för sina vänner.

Gasolgrill

Eftersom det är enkelt att justera effekten med en gasolgrill blir maten alltid perfekt tillagad. Inga brända kanter eller råa kycklingfiléer. Dessutom blir det mindre smuts och aska med en gasolgrill, vilket passar gasolgrillaren bra eftersom hen inte vill lägga ner mer tid än nödvändigt vid grillen. De många brännarna ger möjlighet att laga mat på flera temperaturer samtidigt. Kött, grönsaker och sås i en salig blandning. Dessutom är det enkelt att även tillaga efterrätten direkt på grillen.

En gasolgrill passar dig som vill att maten ska bli klar snabbt. De är enkla att använda och behöver inte några större förberedelser.

Många gasolgrillar är utrustade med sidobrännare. En sidobrännare kan användas för att tillaga en sås eller koka grönsaker, så att du slipper springa in i köket för att göra i ordning sidorätterna. Det finns även portabla gasolgrillar som gör det enkelt att ta med gasolgrillen på exempelvis husvagnssemestern.


Hur länge räcker en gasoltub?

Gasolgrillar är billiga att använda men hur billiga beror på hur mycket gasol grillen förbrukar. Om du exempelvis har en grill och en 6 kg gasoltub som förbrukar 1,17 kg gas per timme på full effekt så kan du grilla i ca 5 timmar på full effekt. Vid en normal grillning är det vanligast att köra på halv effekt och ett grilltillfälle brukar pågå i ungefär en halvtimme. Vilket blir hela 20 grilltillfällen.

Portabel grillning

Kompakta och smarta gasolgrillar passar för den lilla uteplatsen eller semestern. Grillarna är både enkla att bära med sig och enkla att förvara. En portabel gasolgrill kan med fördel användas för olika typer av grillning.

Klassisk grillning

Klassiska gasolgrillar är mycket flexibla och gör det möjligt att enkelt justera temperaturen. Tack vare gasolgrillens snabbhet är det enkelt att grilla så väl långgrillningar på helgen som snabbgrillat på veckodagarna.

Gasolgrillar med 1–2 brännare har ett kompakt utförande och passar dig som grillar på balkongen eller har en mindre uteplats, vissa är även utrustade med en EASY FLIP-kon som gör den indirekta grillningen smidig.

En grill med 3–4 brännare ger oändliga matlagningsmöjligheter där du enkelt kan grilla både grönsaker och kött samtidigt på olika temperaturer.


1–2 brännare

Vid första anblick kan de här grillarna se ut som vilka klotgrillar som helst. Med EASY FLIP-kon blir det möjligt att inom några sekunder ändra värmefördelningen från direkt till indirekt värme. Konen gör att inga farliga fettbränder eller rökutveckling uppstår, den ger även stor grillyta så att du kan laga mycket mat på en gång.

3–4 brännare

En grill med 3–4 brännare ger dig möjlighet att tillaga all mat samtidigt på olika temperaturer. Denna typ av grillar har ofta gjutjärnsgaller, fällbara sidobord, termometer i locket och emaljerade invändiga delar. 

Sidobrännare

En gasolgrill med sidobrännare tillåter att du kan laga all typ av mat ute på grillen. Sidobrännaren är perfekt för att koka potatis, röra ihop en sås eller steka frukostäggen. Med en grill med sidobrännare behöver du aldrig gå in till köket under de varma sommarkvällarna.

 

Bubblare – elgrillaren

ElgrillElgrill


En person som grillar på en elgrill är inte i lika hög grad ett karaktärsdrag utan det beror i de flesta fall på yttre förutsättning. Elgrillen passar dem som grillar på balkongen eller vill grilla året om då den enkelt kan användas inne i köket under de kalla månaderna.

Även den miljömedvetne grillaren väljer elgrillen eftersom det är det mest miljövänliga alternativet.

Elgrill

Elgrillen är ett säkert alternativ, där du inte riskerar någon större rökutveckling eller plötsliga flammor. Andra fördelar är att elgrillen kan användas på balkongen och gör det möjligt att grilla året om eftersom den enkelt kan användas i köket. Elgrillen blir snabbt varm och du kan själv reglera temperaturen beroende på vad du grillar. Dessutom är elgrillen det mest miljövänliga alternativet av alla grillar. 

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris