Smarta tips på hur du kan lysa upp din trädgård med utebelysning

Att belysa sin trädgård har tveklöst blivit viktigare för Sveriges villaägare under de senaste åren. Både för att det är vackert och funktionellt men även för att det är avskräckande mot oinbjudna gäster.

Många av oss svenskar lägger mycket tid och pengar på våra trädgårdar trots att det under större delen året är mörkt ute. Men med hjälp av ljus kan vi förhöja trädgården och förlänga årstiden. När du ska ljussätta din trädgård finns det några grundläggande platser att belysa. Entrén för att enkelt kunna vägleda sig till dörren när det är mörkt och uteplatsen för att kunna sitta ute sent på kvällen. Men det finns även andra platser som kan belysas.

Titta ut

Gå in och titta ut genom fönstren mot din trädgård för att se om det är några platser eller träd som du vill framhäva. Belysning utomhus används dels för att beskriva trädgården, dels för att du alltid ska kunna se vad som händer där ute. Tillåt också att delar av din trädgård är mörk, eftersom det aldrig går att få det lika ljust som på dagen. Ett enkelt sätt att börja är att gå ut i trädgården och provbelysa med en ficklampa innan du monterar belysningen för att se varifrån du vill att ljuset ska komma.

Trädgårdsbelysning och fasadbelysningTrädgårdsbelysning och fasadbelysning

Välj ut dina favoriter i trädgården och förhöj dem med hjälp av bra utebelysning, på så sätt får du olika trädgårdar beroende av tid på dygnet. Samma trädgårdsbelysning kan användas sommar som vinter, men det är viktigt att tänka på att ljuset förändras beroende på årstid. Blanda gärna olika ljusstyrkor för att skapa ett djup i trädgården och välj hellre flera små ljuseffekter istället för en allmänbelysning.


Solcellsbelysning

På sommarhalvåret kan du med fördel använda solcellsbelysning. Den är mycket smidig då den sköter sig helt automatiskt via ljussensor och dagsljus. Den inbyggda ljussensorn tänder belysningen när det blir mörkt och lyser därefter i några timmar. Solpanelen laddar sedan det laddningsbara batteriet i dagsljus.
Lys upp en gångväg med solcellspollare, eller var kreativ med en ljusslinga på balkongen. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna.

UtebelysningUtebelysning

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris