Laddar...

Grilltips

12 snabba grilltips

 
1. VARMT OCH RENT GALLER

Se till att grillgallret är väl rengjort och tillräckligt varmt innan du börjar grilla, detta för att maten inte ska riskera att fastna.
 

2. RUMSTEMPERERA

Lägg inte kalla råvaror på grillen, då riskerar de att fastna. Ta ut råvarorna ur kylen minst 20 minuter innan de ska läggas på grillen.
 

3. INDIREKT GRILLNING

Lägg inte kol på hela grillen. Indirekt grillning innebär att maten grillas vid sidan av kolbädden för att maten ska tillagas jämnt. Det är även praktiskt då du kan lägga den färdiggrillade maten åt sidan för att vila.

4. BLANDA KOL OCH BRIKETTER

Använd hälften kol, hälften briketter. Kol är mer lättantändligt och briketter ger en långvarig glödbädd. Låt dem glöda ur ordentligt, ungefär 20–30 minuter innan det är dags att lägga maten på grillen.
 

5. MARINAD

Torka av överflödig marinad innan du lägger råvarorna på grillen. Marinad som droppar ner i glöden fattar lätt eld och maten blir bränd.

 

6. VÄND INTE I ONÖDAN

Maten måste hinna få en fin stekyta innan den vänds. Annars kan köttsaften rinna ut och maten blir torr och tråkig. Använd alltid en tång när maten vänds.
 

7. ANPASSA VÄRMEN

Det går inte att snabbgrilla genom att lägga maten närmare glöden. Maten blir bara bränd innan den är klar inuti. Flytta gallret från glöden eller lägg maten åt sidan där värmen är lägre.
 

8. ANVÄND LOCK

Genom att använda lock från du en kombinerad grill och ugn vilket gör att maten blir tillagad jämnare och snabbare. Det gör att du kan grilla en stor stek och grädda en potatisgratäng samtidigt.
 

9. TERMOMETER

Använd alltid en termometer när du grillar kött eller fisk för att det ska bli perfekt tillagat.

 

GrilltermometerGrilltermometer
Perfekt tillagning med stektermometer

10. GLAZE

Vänta med att pensla på glaze tills maten är nästan färdiggrillad. Glaze innehåller socker vilket ofta bränns. Glazen gör att maten får en fin yta.
 

11. LÅT KÖTTET VILA

Låt köttet vila under några minuter innan du skär upp det. Detta för att köttsaften ska stanna inuti köttet när du skär upp det.
 

12. VARMA TALLRIKAR

Servera maten på varma tallrikar för att undvika att köttet tappar sin spänst och karaktär.

Så grillar du smartare

Är du också trött på att stressa och fixa allt samtidigt som du ska hålla koll på grillen? Det går att minimera och på köpet kan du njuta med något gott i glaset under tiden allt fixas.

  • Ren grill. Kolla gärna dagen innan så att grillen är rengjord. Då slipper du stressa med rengöringen. Då kan du också kolla så att grillkolen eller gasolen inte är slut.
  • Förbered maten. Vad brukar du äta när ni grillar? Mycket går att förbereda långt innan.
    Potatissallad, olika såser och röror går jättebra att göra dagen före. Kanske kan något förtillagas sous vide och sen fixar du stekytan på grillen. ’
  • Avsluta med grillen. Poängen med grillar är att det ska vara varmt och inte ljummet. Hur lyckas man med det?
    Skriv ner vad som ska serveras och eventuella tillagningstider. En stor köttbit eller rotfrukt tar länge tid än halloumi. Självklart använder du en stektermometer.
  • Sänk ambitionerna. Du behöver inte göra allt från grunden alltid. Det finns faktiskt helfabrikat av bra kvalitet. Fokusera istället på att göra en grej helt själv, det räcker.
  • Släng inte rester. Grillade grönsaker är perfekt i en soppa med grillsmak eller när du gör köttfärssås nästa gång. De halvtorra hamburgarbröden kan bli krutonger till en sallad.   

Indirekt grillning och barbecue

Det finns många sätta att grilla på. En ganska vanlig indelning brukar vara att skilja på direkt grillning, indirekt grillning och barbecue.

Direkt grillning innebär att du lägger köttet, grönsakerna eller det som ska grillas direkt över glödbädden. Detta är den mest klassiska grilltekniken. Direkt grillning är den snabbaste av dessa varianter och fungerar bäst på rätter som är tunna eller bara ska få fin färg.

Indirekt grillning betyder att maten som grillas ligger vid sidan av värmekällan och tillagningen sker vid en temperatur mellan 120-150 °C. Indirekt grillning passar mat som tar lite längre tid att tillaga. En termometer är att föredra för att veta när maten är klar.

Barbecue innebär i korta drag att grilla vid låga temperaturer, någonstans mellan 80–120 °C under längre tid. För att grilla barbecue rekommenderas en grill med sidobehållare för att enkelt kunna få jämn värme och luftdrag, men det går med vilken grill som helst som har ett lock.

All mat som har en tillagningstid på mer än 15 minuter, rekommenderas tillagning genom indirekt grillning eller barbecue. Börja dock med att grilla exempelvis köttet över glöden för att få en fin yta. Lägg sedan köttet vid sidan av och stäng locket för att låta rökvärmen tillaga maten under längre tid. Den indirekta grillningen ger ett saftigt kött.

 

Här hittar du våra grillar!


VakuumförpackaVakuumförpacka

Marinera med vakuumförpackare

En vakuumförpackare har många fördelar. Den förlänger hållbarheten på din mat, tar vara på rester och ger mindre svinn samt bidrar till fantastisk matlagning.

Dessutom är en vakuumförpackare perfekt för att marinera kött. Vakuumet säkerställer att marinaden effektivt tränger in i köttet genom att det alltid är i beröring av marinaden både ytligt och på djupet.

Rekordsnabbt utfört

Marineringsprocessen påskyndas när den utförs med vakuum eftersom porer öppnas på köttet, fågeln eller fisken och marinaden absorberas snabbare. Detta medför att det endast tar någon timme för att köttet ska bli riktigt välmarinerat. 


Först Sous vide – sen grillen

Sous vide är en metod för att tillaga bland annat kött, fisk och grönsaker under vakuum för att behålla råvarans saftighet och goda smak. I korthet handlar det om att vakuumförpacka maten som ska lagas för att sedan koka i ett värmebad där temperaturen är konstant samt där vattnet cirkulerar. Detta gör att hela matstycket får samma temperatur.

Sous vide-cirkulatorn gör att du enkelt kan tillaga mycket mat till perfektion. Kött är perfekt att först tillaga i en sous vide för att sedan läggas på grillen för att få en fin och krispig yta.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här