Välj energisnåla element för att hålla hemmet varmt i vinter

Hösten har gjort sin entré och vi börjar gå mot ett kallare halvår. När temperaturerna sjunker utomhus blir det även kallare inomhus – och då är det dags att sätta igång elementen igen. I den här guiden tipsar vi om moderna element, energisnåla alternativ och hur du kan välja en miljövänlig värmekälla till ditt hem.

 

Innehåll:

  • Olika typer av element 
  • Miljövänliga alternativ
  • Energisnåla element
  • Kostnadseffektiva alternativ
  • Installera element

Olika typer – oljeelement, konvektorelement och panelelement

I svenska hem går det att hitta framförallt tre olika typer av element: oljeelement, konvektorelement och panelelement. Varianterna fungerar på olika vis och fyller till viss del också olika funktioner. Innan du investerar i en ny värmekälla där hemma är det en bra idé att förstå vilket typ av element som passar ditt hem allra bäst. Vi hjälper dig att reda ut vilket alternativ som tillgodoser dina behov. 

 

Oljeelement – för att motverka allergi- och astmabesvär

Ett oljeelement höjer temperaturen i rummet genom att den olja som finns i radiatorn värms upp, vilket i sin tur värmer den lokala luften. En av fördelarna med ett oljefyllt element är att luften inte kommer i direkt kontakt med värmekällan. Med hjälp av en sluten konstruktion värms hela elementet upp vilket ger en mer jämn fördelning av värmen. Det gör dessutom att luften inte torkar ut och inget damm bränns vid. Bränt damm kan skapa en otrevlig lukt och kan ske hos element med väldigt heta värmeytor. En behaglig och lagom fuktig luft är det bästa alternativet för människor som har astma eller allergiproblem. 

En annan fördel med oljeelement är att de är flyttbara och inte kräver någon installation. Om du har något extra kallt rum i hemmet så kan du ställa in oljeelementet en stund för att höja värmen. Sen kan du flytta undan det igen. Eller om du har en sommarstuga som blir kylig under sensommaren är det oljefyllda elementet ett bra alternativ, då det går att ta med sig med enkelhet.

Kallras är ett begrepp som innebär att kall luft sjunker mot marken och varm luft stiger. Det är vanligt när det är kallt ute och det finns stora fönster i hemmet eller dålig isolering i hushållet. För att motverka det används ofta element vid fönster eller på andra ställen som riskerar att dra in kyla. Oljeelement är inte är optimala för att hindra kallras, istället är det mer effektivt att använda ett väggfast element som är strategiskt placerat vid fönstret. 

 

Konvektorelement – specialteknik som värmer hela rummet

Konvektorelement eller golvelement som det också kallas är ett lättanvänt och värmeeffektivt element som också går att flytta på. Allt som behövs är ett eluttag för att kunna höja värmen i rummet. Konvektion innebär inom fysiken att det sker en värmetransport där kall luft sjunker och varm luft stiger. När luften passerar ett konvektorelement värms den upp och stiger sedan. På så vis fortsätter elementet att hela tiden värma upp kall luft som är kvar på golvnivå. Det blir ett effektivt sätt att värma upp ett rum.

Fördelen med ett konvektorelement jämfört med ett panelelement är att de ofta har en högre effekt. Konvektorelement har en värmeeffekt som ofta stiger upp till 2000 watt, medan effekten hos panelelement brukar vara omkring 300–1500 watt. Med en högre effekt går det snabbare att värma upp ett rum och det passar speciellt bra för att tillfälligt höja temperaturen i till exempel ett förråd eller gästrum. 

En hög effekt innebär också hög energiförbrukning, vilket kan göra det till ett dyrare alternativ i längden. Det finns också en risk att luften kan upplevas som lite extra torr i det uppvärmda rummet med ett konvektorelement.

 

Panelelement – jämn värme med vägghängt element

Den allra vanligaste typen av radiator hemma är panelelementet, vilket är ett väggmonterat element som ofta återfinns under fönster. Även ett panelelement fungerar som en konvektor, det vill säga att den driver kall luft underifrån, eller från fönstret och värmer upp den. Det gör i sin tur att värmen stiger och ny kall luft kan ständigt värmas upp tills hela rummet är varmt. 

Med hjälp av ett panelelement i hushållet kan du behålla en jämn värme dygnet runt utan att riskera kallras som kyler ner rummen. Fördelen med dagens panelelement är att de är temperaturstyrda där effekten ställs in automatiskt. Med andra ord slipper du att stänga av och på, eller höja och sänka termostaten för att få önskad inomhustemperatur. 

Eftersom att elementet monteras på väggen tar det inte någon extra plats i rummet, vilket är en fördel. Det är även möjligt att måla många panelelement med elementfärg, eller välja en glas- eller metallfront. Det finns helt enkelt flera snygga lösningar för ett vägghängt panelelement. 

 

Miljövänliga alternativ

Energisnåla alternativ är inte bara bra ur ett ekonomiskt perspektiv, det är också miljömässigt bättre. När vi använder en mindre andel el och energi för att värma hemmet så sparar vi även på våra ekologiska resurser. Därför är oljeelement och strategiskt placerade panelelement bra även ur ett miljöperspektiv. Utgå alltid ifrån att hålla en jämn temperatur så minskar det på energianvändningen. Om du vill undvika en hög energiförbrukning så ska du använda en precis termostat och helst inte använda högeffektiva element som endast värmer lokal luft i stora rum. 

 

Energisnåla element

Oljelement är ett energisnålt uppvärmningsalternativ: de är energisnåla och håller en jämn värme. För att hålla nere på energiförbrukningen krävs också rätt placering, läs mer om det i avsnittet "Kostnadseffektiva element" nedan. 

Kostnadseffektiva alternativ

Element kräver energi och därmed kostar de att hålla igång, framför allt under vintern när elen är dyrare och det krävs mer energi för att hålla hemmet varmt. Det finns element som slukar mycket el, medan andra kräver mindre energi och blir därför snällare mot plånboken. Elementen i dag är betydligt mer effektiva än de äldre modellerna och termostater är mer exakta vilket gör det lättare att behålla rätt temperatur. 

Om du vill ha en jämn temperatur i hemmet och hålla nere kostnaderna är det viktigt att tänka på placeringen, vilket helst ska vara där det finns störst risk för kallras. Oljefyllda element är energisnåla och håller en jämn värme, men tar längre tid att värma upp. De finns moderna panelelement som håller en jämn temperatur och det är viktigt för att kunna hålla nere kostnaderna. 

Om du vill ge effekt snabbt kan det bli dyrare – men även små konvektorelement kan bli kostnadseffektiva om det handlar om mindre rum under en kort tid. Det krävs nämligen ingen installation och dessutom håller den värmen bra i mindre utrymmen. Även om det kostar pengar att byta elementen så är det en investering som ofta lönar sig på grund av att moderna element är mer effektiva. 

Läs om hur du kan spara pengar med luftvärmepump i vinter.

 

Installera element

Golvelement och andra mindre element kräver oftast ingen installation,  de kräver bara ett vägguttag för att gå igång. Fast anslutna elektriska element kräver en installation från en behörig elektriker från ett registrerat elföretag. Att installera ett vattenburet värmesystem med flera element bör göras av en VVS-montör, då det krävs en fackmannamässig installation av säkerhets- och försäkringsskäl. 

Här hittar du alla element i vårt sortiment!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris