Förläng utomhussäsongen med infravärmare

Med en infravärmare behöver kvällen aldrig ta slut. Oavsett om det handlar om en fest på terrassen, middag i uterummet eller en myskväll på balkongen, är en värmelampa ett kostnadseffektivt sätt att tackla kyligare temperaturer.

En infravärmare är en energieffektiv väg till en mysig stund på terassen, uterummet och balkongen – oavsett säsong. Det finns två olika sorters infravärmare; de som behöver installeras av en behörig elektriker för fast installation och de enklare, flyttbara varianterna som är försedda med en jordad stickpropp. Många värmare passar både för inom- och utomhusbruk. De är dessutom säkrare än en gasvärmare och kräver minimalt med underhåll. 

I denna guide kommer bland annat att få lära dig mer om: 

 

  • Hur du väljer rätt infravärmare till rätt utrymme 
  • Hur en infravärmare fungerar
  • Hur pass mycket ström en infravärmare drar
  • Hur du bäst placerar din infravärmare. 

 

RELATERADE PRODUKTER

Så fungerar en infravärmare

Infravärme uppkommer genom elektromagnetisk strålning. Infraröd strålning är naturlig för oss människor då även solen och jordklotets värme kommer från infravärme. 

Strålarna från en infravärmare kan i sig vara antingen lång-, medel- eller kortvågiga. De två sistnämnda tillhör dagens moderna IR-teknik och kännetecknas av snabba uppvärmningsförmåga och låga energiförbrukning. De är dessutom optimala för utomhusbruk. Förklaringen till det är - enkelt uttryckt - att en kortvågiga strålar värmer upp ytan och människorna de träffar, inte luften omkring. Med det sagt passar olika värmare olika bra beroende på sammanhang. Mer om det senare. 

 

Hur mycket ström drar en infravärmare – så räknar du 

Du kan själv räkna hur mycket ström en infravärmare drar. För många är det viktigare än någonsin med tanke på de rekordhöga elpriserna. Infravärmarens effekt mäts i watt (W). På en 1 kilowatt (kW) går det 1000 watt. Om du då har en infravärmare med effekten 1 kW igång under en timme, så är elförbrukningen 1 kilowattimme. Den vanligaste infravärmaren för hemmabruk ligger just på 1000 W. 

 

Infravärmarens kapacitet

Hur många infravärmare du behöver är beroende av både utrymmets storlek och värmarens placering. Låt oss utgå från en sittgrupp med 4-5 sittplatser och att den samlade ytan kring ett sådant möblemang är cirka 4 kvadratmeter. Då räcker det som regel att du placerar två infravärmare á 1000 Watt. 

Om du vill vara extra strategisk och få ut det mest av värmen från dina infravärmare, bör du placera apparaterna mitt emot varandra eller som ett L. Ett alternativ är också att montera värmarna direkt över sittgrupperna. 

 

OBS! Se alltid till att din infravärme är placerad med behörigt avstånd från brännbara föremål. 

 

Terrassvärmare

Dom större golvmodellerna av värmelampor kallas terrassvärmare. En av de vanligaste varianterna är infravärmare. Tänker du använda värmaren på ett och samma ställe kan det vara en god idé att satsa på en modell som kan monteras på en vägg eller ett tak. Har du däremot olika uteplatser så är en stående, men flyttbar, det självklara valet. Gasolvärmare är i sin tur ett alternativ om du saknar tillgång till elanslutning. 

 

TIPS! Satsa på ett väderskydd till din infravärmare, den skyddar mot olika typer av slitage och förlänger produktens livslängd. Det utesluter dock inte att du i vissa väderlag måste ta in din infravärmare.

 

Infravärmare för balkong 

En stående infravärmare är det självklara alternativet för dig som vill förlänga balkongsäsongen. Har du möjlighet kan du också välja att montera värmaren på väggen eller i taket. Hur många infravärmare du behöver till din balkong styrs av dess yta. 

 

OBS! Glöm inte att kolla med din hyres- eller bostadsförening vad som gäller när det kommer till infravärmare. Restriktioner kring hur länge du får använda värmaren kan förekomma. 

 

Värmare till uterum

Att placera en infravärme i uterummet är ett effektivt sätt att få upp värmen – och myset. Satsa på en modell som är lätt att flytta och justera värmen på; infrastrålning värmer som sagt bara upp de ytor strålarna vidrör. 

 

Läs mer: Njut i uterummet



Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris