Smörkola med havssalt
De är söta, salta och smälter i munnen – Niklas Ekstedts recept på smörkolor måste bara provas!
Recept på smörkola
"Kola är barnsligt gott! Men smaksatt med apelsin eller flingsalt blir den raffinerad och ett ljuvligt tillbehör till en kopp starkt kaffe på maten."
Ca 50 stycken
Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk havssalt till smaksättning
Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ner vispgrädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt kolan koka utan lock 15–30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig. Rör ner havssaltet (eller behåll smörkolan naturell).
4. Häll upp kolasmeten på en oljad plåt och låt svalna.
5. Klipp i bitar och slå in i smörpapper. Förvara kallt.
Tips: Apelsinkola
Om du vill göra apelsinkola, koka upp grädden med rivet skal av 2 apelsiner. Låt stå 30 minuter och sila av. Gör sedan som receptet med smörkolan.
NIKLAS PROFFSPRODUKTER
Rejäl gutjärnsgryta från Sabor i grön.
Snabb och exakt hushållstermometer från Mingel/Sunartis.
Julmaten är en höjdpunkt under året för Niklas Ekstedt, kocken och företagaren som driver flera tongivande restauranger. Vi bad honom att laga till ett julbord med sin helt egen signatur. Fler magiska julrecept från stjärnkocken hittar du här.