Smörkola med havssalt

De är söta, salta och smälter i munnen – Niklas Ekstedts recept på smörkolor måste bara provas! 

smörkola receptsmörkola recept

Recept på smörkola 

 

"Kola är barnsligt gott! Men smaksatt med apelsin eller flingsalt blir den raffinerad och ett ljuvligt tillbehör till en kopp starkt kaffe på maten." 

 

Ca 50 stycken

Ingredienser

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 tsk havssalt till smaksättning 


Gör så här 

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. 

2. Rör ner vispgrädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt kolan koka utan lock 15–30 minuter. Rör om då och då. 

3. Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig. Rör ner havssaltet (eller behåll smörkolan naturell).

4. Häll upp kolasmeten på en oljad plåt och låt svalna.

5. Klipp i bitar och slå in i smörpapper. Förvara kallt. 


Tips: Apelsinkola

Om du vill göra apelsinkola, koka upp grädden med rivet skal av 2 apelsiner. Låt stå 30 minuter och sila av. Gör sedan som receptet med smörkolan.

 


smörkola med havssalt kokarsmörkola med havssalt kokar

NIKLAS PROFFSPRODUKTER 

Rejäl gutjärnsgryta från Sabor i grön.

Snabb och exakt hushållstermometer från Mingel/Sunartis.


Julmaten är en höjdpunkt under året för Niklas Ekstedt, kocken och företagaren som driver flera tongivande restauranger. Vi bad honom att laga till ett julbord med sin helt egen signatur. Fler magiska julrecept från stjärnkocken hittar du här.


Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris