Julens godaste köttbullar
Köttbullar – för många det allra viktigaste på julbordet. Här kommer ett recept från kocken NIklas Ekstedt som gör de runda favoriterna ännu mumsigare.
Köttbullar – enkelt recept med svårslagen smak
"Ingen jul utan köttbullar! Grovkornig senap, mörk sirap och en aning kryddpeppar gör de här bullarna till favoriter för alla."
6 bufféportioner
Ingredienser
500 g färs (blanda kalv, nöt, fläsk)
3⁄4 dl ströbröd
1⁄2 dl vatten
1⁄2 dl standardmjölk
1 1⁄4 tsk salt
1⁄2 gul lök, hackad och mjukstekt i smör
1 ägg
1 krm mald vitpeppar
1 krm mald kryddpeppar
1 msk grovkornig senap
1/2 dl sirap, mörk
Smör att steka i
Gör så här:
1. Lägg ströbröd, vatten och mjölk i en bunke och låt svälla i 10 min.
2. Blanda köttfärs med salt. Tillsätt löken, ströbrödsblandningen och ägg samt kryddor, senap och sirap. Blanda allt ordentligt. Gör ett stekprov för att kontrollera kryddning och konsistens, justera vid behov.
3. Forma bollarna och stek gyllene i smör.
NIKLAS PROFFSPRODUKTER
Kraftfull matberedare från Bosch
Rejäl stekpanna 28 cm signerad WMF
Induktionshäll med senaste tekniken från Siemens
Stadig skärbräda från Jamie Oliver för Tefal.
Högkvalitativ knivset från Jamie Oliver för Tefal.
Mandolin med keramisk kniv från Kyocera.
Julmaten är en höjdpunkt under året för Niklas Ekstedt, kocken och företagaren som driver flera tongivande restauranger. Vi bad honom att laga till ett julbord med sin helt egen signatur. Fler magiska julrecept från stjärnkocken hittar du här.