Smarrig saffranspannkaka
Glöm inte att avrunda julmiddagen med något sött! Denna ljuvliga saffranspannkaka från Niklas Ekstedt blir pricken över i:et.
Stjärnkockens smarriga saffranspannkaka
"Den här gyllene pannkakan är mångas favorit, gärna med hjortron till. Om det mot förmodan blir något kvar är den supergod att äta dagen efter också."
6 bufféportioner
Ingredienser
1 kg färdigkokt grötris
1⁄2 g saffran (1 paket)
1 tsk vaniljpulver
1⁄2 dl strösocker
1⁄4 tsk salt
1 1⁄2 dl vispgrädde
3 ägg
30 g mandelspån
Lättvispad grädde och sylt till servering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Blanda saffran med vaniljpulver, strösocker och salt. Blanda det med grädden.
2. Vispa äggen lätt. Vänd ner dem i den kokta gröten tillsammans med mandelspån och saffransblandningen. Hemkokt gröt kan behöva smakas upp med lite extra socker jämfört med färdigköpt.
4. Smörj en ugnssäker form med smör. Häll i smeten (den ska bli 2–3 cm tjock).
5. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
6. Servera ljummen med lättvispad grädde och sylt. (Den fungerar också bra att spara och servera dagen efter.)
NIKLAS PROFFSPRODUKTER
Rejäl köksassistent från Ankarsrum
Inbyggnadsugn med extra allt från Siemens Extraklasse-serie
Högkvalitativ kombinerad mikro och ugn från Siemens Extraklasse-serie
Julmaten är en höjdpunkt under året för Niklas Ekstedt, kocken och företagaren som driver flera tongivande restauranger. Vi bad honom att laga till ett julbord med sin helt egen signatur. Fler magiska julrecept från stjärnkocken hittar du här.