Världens bästa Janssons frestelse

Jansson frestelse är liten av vattendelare på julbordet. Men detta krämiga dunderrecept signerat Niklas Ekstedt kan göra vem som helst till ett Janssons-fan.


janssons frestelse receptjanssons frestelse recept

Janssons frestelse – klassiskt recept

"Janssons frestelse är för många en självklarhet på julbordet, med den lena gräddkokta potatisen som får sälta av ansjovis. Det är synd om dem som inte lärt sig uppskatta en vällagad Jansson."

 

6–8 bufféportioner 

Ingredienser

8 potatisar (skivade med kniv eller mandolin)

1 burk Grebbestad ansjovisfilé (125 g) med spad

3 dl grädde

1⁄2 dl ströbröd

3 msk smör

2 gula lökar (valfritt) 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skala och skär potatisen i fina strimlor. Använd kniv eller mandolin. Om du vill ha i lök, skala den och skär i tunna skivor.

3. Lägg potatis i en väl smord form (varva med lök om du vill), toppa med ansjovisfiléer och häll på lite av spadet från ansjovisen. Häll på grädde så det täcker.

4. Grädda i ugnen 10-15 minuter.

5. Ta ut formen ur ugnen och rör runt lite. Lägg på ett jämnt lager av ströbröd. Salta inte, ansjovisen är väldigt salt i sig själv. Klicka på lite smör. Toppa med några ansjovisfiléer om du gillar ansjovis.

6. Kör i ugnen 3-5 minuter med grillfunktionen, kör lite längre om du vill ha mer färg på ytan. Klart!


NIKLAS PROFFSPRODUKTER

Ugn med extra allt från Siemens ExtraKlasse-serie.

Stadig skärbräda från Jamie Oliver för Tefal.

Högkvalitativ knivset från Jamie Oliver för Tefal.

Mandolin med keramisk kniv från Kyocera.


jansson frestelse börjar med mandolinjansson frestelse börjar med mandolin

Julmaten är en höjdpunkt under året för Niklas Ekstedt, kocken och företagaren som driver flera tongivande restauranger. Vi bad honom att laga till ett julbord med sin helt egen signatur. Fler magiska julrecept från stjärnkocken hittar du här.


Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris