Laddar...

Baka lussebullar i varmluftsugn

Så här i Luciatid vill vi gärna bjuda på ett smarrigt recept på lriktigt fluffiga ussebullar. Tricket med dessa? Man förbehandlar saffran – och man bakar bullarna i varmluftsugn!

Varför ska man baka lussebullar i varmluftsugn?

Varmluftsugnar har inbyggda fläktar som gör att luften i ugnen cirkulerar, vilket ger en jämnare fördelning av värmen i ugnen. Fler fördelar:

  1. Du kan grädda flera plåtar samtidigt. Du kan ha flera plåtar med lussebullar inne i ugnen samtidigt tack vare varmluften som gör dina bullar jämnt gräddade. Tänk bara på att inte placera bullarna för tätt på plåten. Om de jäser ihop kan inte luften cirkulera mellan dem.
  2. Lussebullarna blir fluffigare i varmluftsugn! Varmluften gör att dina bullar blir både högre och fluffigare.
  3. Det går snabbare. Det mest gräddas snabbare i varmluftsugn. Det betyder fler lussebullar! När du läser att ett recept på bullar, kolla om tiden i ugnen är angiven för vanlig ugn eller för varmluft.

Recept: fluffiga lussebullar

Du behöver (ca 40 bullar)
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl strösocker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
Mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Gör så här:
1. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå i ca 30 minuter.
2. Skär smöret i tärningar.
3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och vätskan med saffran, i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen under 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk i 60 minuter.
5. Lägg russinen i lite vatten i ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
7. Lägg bullarna på plåtar klädda med bakpapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 200°C varmluft.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Tips: Ha koll på temperaturen!

Om du utgår från ett recept som bygger på bakning/tillagning i en vanlig ugn drar du av några grader på temperaturen om du vill tillaga det i en varmluftsugn. En vanlig ugn måste vara varmare eftersom luften inte cirkulerar runt i den som en varmluftsugn.

Vanlig ugn vs Varmluftsugn

50°C – 50°C
75°C – 70°C
100°C – 90°C
125°C – 100-110°C
150°C – 130-135°C
175°C – 160°C
200°C – 180°C
225°C – 200°C
250°C – 225°C

Varmluftsugn sparar energi

När man lagar mat och bakar i varmluftsugn går det åt mindre energi eftersom det går fortare att få mat och bak klart. Genom att använda varmluftsugn i stället för en vanlig ugn kan man faktiskt spara 3000 kWh under ugnens livstid. Det motsvarar ungefär konsumtionen av hushållsel för två lägenheter på 38 kvadratmeter under ett år.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här