Laga Niklas Ekstedts viltköttbullar i jul!

Nästan inget är lika viktigt på julbordet som köttbullarna! Och vilka som är de godaste lär många vilja debattera. I år inspireras vi av kocken Niklas Ekstedt och hans viltköttbullar. Kan det vara receptet på julens godaste köttbullar? 

 

Recept: Niklas Ekstedts köttbullar på viltfärs 

Ingredienser för 4 personer

Du behöver:

115 g smör

1 lök, finhackad

5 tsk färska brödsmulor

0,9 dl/6 msk mjölk

0,9 dl/6 msk vispgrädde

2 tsk salt

0,5 tsk färskmalen svartpeppar

0,5 tsk finmalda enbär

700 g grovmalet viltkött

280 g fläskfärs

 

Så här gör du:

  • Smält hälften av smöret i en kastrull på medelhög värme, tillsätt löken och fräs tills löken är mjuk men inte fått färg.
  • Ta bort från värmen och låt svalna.
  • Häll brödsmulorna i en skål, tillsätt mjölken och grädden och låt dra i 5 minuter.
  • Blanda löken, salt, peppar och enbär.
  • Tillsätt sedan båda köttsorterna och blanda väl (men överdriv inte, då blir smeten för varm och faller isär).
  • Täck över och ställ in i kylskåpet i 30 minuter.
  • Förvärm ugnen till 150 grader.
  • Blöt ned dina händer lite och forma viltfärsen till små köttbullar.
  • Smält det kvarvarande smöret i en stekpanna på medelvärme och stek köttbullarna tills de är gyllenbruna runt om.
  • Lägg över köttbullarna på en bakplåt och låt dem bli genomstekta i ugnen, det tar cirka 10 minuter.

God jul och smaklig spis!

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris