Revbensspjäll med sting
Funderar du på revbensspjäll till julbuffén? Dessa knäckiga, kryddiga och ja, klockrena spjäll gör valet lätt.
Revbensspjäll i ugn
"Julbordets viktigaste för många och den knäckigt kryddiga glazen är fantastisk!"
8 portioner
Ingredienser
1 1⁄2 kg tunna revbenspjäll
Salt och peppar
Glaze:
150 g katrinplommon
2 rödlökar, skivade
1 apelsin, skalad och skuren i bitar
1 dl soja
2 msk riven ingefära
1 röd chili, urkärnad och skivad
5 syrliga äpplen, skalade och rivna
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk hela senapsfrön
2 lagerblad
5 vitlöksklyftor, rivna
1⁄2 dl ättiksprit
1 rökig chili, t ex chipotle, delad
3 dl rött vin
1 dl socker
1 dl honung
1⁄2 dl farinsocker
1⁄2 dl vinäger
Gör så här
1. Lägg ner samtliga ingredienser till glazen i en kastrull och låt sjuda under lock ca 2 timmar. Späd eventuellt med vatten så den går att pensla.
2. Sätt ugnen på 165°. Putsa bort eventuella hinnor från revbensspjällen, salta och peppra. Lägg revbenen i en ugnsform och rosta revbenen 30–40 minuter i ugnen eller tills köttet lossnar från benen.
3. Ta upp lagerbladen ur glazen. Mixa glazen slät, sila och förvara i glasburk i kylskåp. Håller i cirka 1 månad.
4. Innan servering: pensla på ymnigt med glaze och låt revbenen karamellisera på 225° i 10 minuter. Håll koll så att de inte blir brända. Dela i lagom portionsbitar och ställ ut en extra skål med glaze att doppa i.
NIKLAS PROFFSPRODUKTER
Stadig skärbräda från Jamie Oliver för Tefal.
Högkvalitativ knivset från Jamie Oliver för Tefal.
Mandolin med keramisk kniv från Kyocera.
Inbyggnadsugn med extra allt från Siemens Extraklasse-serie.
Högkvalitativ kombinerad mikro och ugn från Siemens Extraklasse-serie.
Julmaten är en höjdpunkt under året för Niklas Ekstedt, kocken och företagaren som driver flera tongivande restauranger. Vi bad honom att laga till ett julbord med sin helt egen signatur. Fler magiska julrecept från stjärnkocken hittar du här.