Revbensspjäll med sting

Funderar du på revbensspjäll till julbuffén? Dessa knäckiga, kryddiga och ja, klockrena spjäll gör valet lätt.

revbensspjäll som varit i ugnrevbensspjäll som varit i ugn

Revbensspjäll i ugn 

 

"Julbordets viktigaste för många och den knäckigt kryddiga glazen är fantastisk!"

 

8 portioner 

Ingredienser

1 1⁄2 kg tunna revbenspjäll

Salt och peppar 


Glaze:

150 g katrinplommon

2 rödlökar, skivade

1 apelsin, skalad och skuren i bitar 

1 dl soja

2 msk riven ingefära

1 röd chili, urkärnad och skivad 

5 syrliga äpplen, skalade och rivna 

1 tsk mald kanel 

1 tsk mald kardemumma

1 tsk hela senapsfrön

2 lagerblad

5 vitlöksklyftor, rivna

1⁄2 dl ättiksprit

1 rökig chili, t ex chipotle, delad

3 dl rött vin

1 dl socker

1 dl honung

1⁄2 dl farinsocker

1⁄2 dl vinäger 


Gör så här

1. Lägg ner samtliga ingredienser till glazen i en kastrull och låt sjuda under lock ca 2 timmar. Späd eventuellt med vatten så den går att pensla.

2. Sätt ugnen på 165°. Putsa bort eventuella hinnor från revbensspjällen, salta och peppra. Lägg revbenen i en ugnsform och rosta revbenen 30–40 minuter i ugnen eller tills köttet lossnar från benen.

3. Ta upp lagerbladen ur glazen. Mixa glazen slät, sila och förvara i glasburk i kylskåp. Håller i cirka 1 månad.

4. Innan servering: pensla på ymnigt med glaze och låt revbenen karamellisera på 225° i 10 minuter. Håll koll så att de inte blir brända. Dela i lagom portionsbitar och ställ ut en extra skål med glaze att doppa i.


knivar som använts till revbensspjällknivar som använts till revbensspjäll

NIKLAS PROFFSPRODUKTER 

Stadig skärbräda från Jamie Oliver för Tefal.

Högkvalitativ knivset från Jamie Oliver för Tefal.

Mandolin med keramisk kniv från Kyocera.

Inbyggnadsugn med extra allt från Siemens Extraklasse-serie.

Högkvalitativ kombinerad mikro och ugn från Siemens Extraklasse-serie.

 


Julmaten är en höjdpunkt under året för Niklas Ekstedt, kocken och företagaren som driver flera tongivande restauranger. Vi bad honom att laga till ett julbord med sin helt egen signatur. Fler magiska julrecept från stjärnkocken hittar du här.


Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris