Så lyckas du med storkoket – produkterna och knepen

I en vardag med högt tempo är det alltid trevligt att ha en middag på bordet när man kommer hem från jobbet eller skolan. En lösning på detta kan vara att laga mycket mat på en gång och frysa in resterna. I den här artikeln ger vi tips och råd om hur du kan planera och laga storkok, samt förklarar fördelarna med det.


Innehåll:

  • Storkok – en billig tidssparare 
  • Gör storkoket till en lätt match med rätt produkter
  • Maträtter perfekta för storkok
  • Så tar du hand om resterna 

Storkok – en billig tidssparare 

Storkok är en matlagningsmetod där man förbereder och lagar en stor mängd mat på en gång för att sedan lagra eller frysa ner portioner för framtida användning. Det är en praktisk metod som erbjuder flera fördelar: 


Tidsbesparing: Genom att laga stora mängder mat på en gång kan du spara tid jämfört med att laga mindre portioner varje dag. Det minskar tiden du behöver tillbringa i köket och gör att du kan ha färdiga måltider till hands när du behöver dem.


Kostnadseffektivitet: Att köpa och tillaga ingredienser i större mängder kan ofta vara billigare än i mindre kvantiteter. Dessutom minskar du matsvinnet. Genom att ha matlådor redo till hands undviker du också dyra uteluncher och onödiga spontanköp. 


Praktisk planering: Storkok möjliggör en effektivare planering av måltider. Du kan variera dina måltider genom att förbereda olika rätter och sedan rotera mellan dem under veckan.


Alltid redo: Att ha färdiga portioner i frysen eller kylen gör att du är bättre förberedd för oväntade händelser eller dagar när du inte har tid eller energi att laga mat från grunden.

Gör storkoket till en lätt match med rätt produkter

Storkok kräver viss förberedelse; ibland extra mycket hackande, ibland något längre koktid. Rejäla hushållsapparater med hög kapacitet gör matlagning snabbare, smidigare och inte minst roligare. Här nedan hittar du ett par exempel. 

STOR GRYTA FÖR MATPREPP

Med en kapacitet på 17,2 liter kan du vara helt säker på att storkoket ryms. Soppgrytan från Funktion är tillverkad i rostfritt stål med en kraftig induktionsbotten. 

Till produkten

FÅ MATEN ATT HÅLLA LÄNGRE med vakuumförpackare 

Genom att vakuumförpacka livsmedel och maträtter – torra, färska som frysta – kan du förlänga matens hållbarhet med upp till 500 %. Du bevarar även näringsämnena, samtidigt som du sparar både tid och utrymme. Trout VS-812B har vakuumkapacitet på 12 liter per min.

MAT FÖR ALLA!

Med Philips Airfryer XXL HD9867/90 kan du förbereda en stor mängd mat samtidigt. Den rejäla varmluftsfritösen har även funktioner som; fritering, gräddning, grillning, rostning och uppvärmning. Den har dessutom en fettborttagningsteknik som separerar och fångar upp överskottsfett. 

LÅT MATEN LAGA SIG SJÄLV

Har du annat att göra än att stå i köket flera timmar i sträck? Tänkte väl det. Låt en slowcookern göra jobbet åt dig! Crock-Pot 7,5L är varumärkets största modell och kan tillreda mat för upp till 10 personer.

PÅLITLIG PREPPARe

Lämna tidskrävande förberedelser till någon annan. Närmare bestämt till: OBH Nordica Prime Mix Blender 1,75 L 7739. Den praktiska blendern hackar, mixar och rymmer alla dina favoritingredienser.

TA DET KALLT MED EXTRA FRYSPLATS

Se till att din smarta vana får plats. Med extra frysplats kan du frysa in mat för hela veckan, eller när helst du behöver ta fram en färdig matlåda. Elvitas kompakta frysbox rymmer 99 liter liter och klarar en omgivningstemperatur ner till -15 °C. Den kan därför vara en bra extrafrys att ha till exempel i garaget. 

Maträtter perfekta för storkok

Många maträtter lämpar sig väl för storkok. De gemensamma nämnarna är att de kan förberedas i stora mängder och håller sig bra över tid. Här är några exempel på maträtter som fungerar utmärkt för storkok:

  • Soppor och grytor
  • Gratänger och pajer
  • Matiga sallader
  • Wraps och tacos

Soppor passar utmärkt för storkok då du kan laga det på relativt billiga ingredienser som håller länge.

Så tar du hand om resterna 

Blev det mat över från veckans storkoksprepp? Laga detta och undvik matsvinn:

  • Soppa eller gryta blir en perfekt bas till en smarrig pastasås.
  • Kokt ris blir en matig utfyllnad i vegobiffar eller burritos.
  • Pasta funkar utmärkt i soppan eller som en bas i gratäng.
  • Halvtråkiga grönsaker blir smarriga igen i en wok, omelett eller grillad smörgås.
  • Blev det mer köttfärssås än spaghetti? Använd färsen till en gratäng, som pizzatopping, eller varför inte testa den brittiska klassikern, Shepherds pie. 

Vill du hellre frysa ner maten? Det är sällan ett problem. Livsmedelsverket skriver så här: "Nästan all mat passar bra att frysa. I frysen håller maten länge. Det beror på att smak, konsistens och näringsinnehåll bevaras, medan bakterier, mögel och jästsvampar inte kan föröka sig.". En lagom temperatur i frysen burkar vara runt -18 °C. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris