Energiexpertens bästa tips för att spara pengar

Lasse Ejeklint är klimatcoach och energiexpert på Vattenfall, han har jobbat med energifrågan i 46 år och har precis släppt en bok där han delar med sig av sina bästa tips.

 

Lasse Ejeklint märker att intresset för energi och energibesparingar har förändrats under åren som han har jobbat med denna stora fråga. 

 

– Intresset har ökat stort de senaste åren i takt med ökade elpriser. Och vi kan se att hälften av Sveriges villor har värmepump, och det är ett tecken på att man är intresserad av energifrågan. Intresset är oerhört stort, nu pratar vi om det vid middagsbordet och jämför elförbrukning med våra grannar. Man kan också se att många privatkunder har minskat sin elförbrukning med 10-20 procent senaste året med enkla åtgärder, säger han.


Boken han skrivit heter “Energismart: spara el och pengar”. Tanken är att den ska vara lite som en kokbok, fast det handlar om energi. Den bjuder på kunskap om energimarknaden och enkla tips om hur man kan spara pengar. Lasse Ejeklint delar upp sina tips på tre nivåer. Vissa åtgärder kostar inget, vissa kostar lite och vissa är väldigt kostsamma. Men alla bidrar till minskad elanvändning.

 

– Duscha mer sällan är lätt och kostar inget. När det exempelvis är dags att byta ut någon vitvara, glöm inte bort att även ta hänsyn till vilken energimärkning den har. Om jag köper en värmepump för 190 000 kr, då krävs en investering och en energikalkyl.

 

Han menar också att många borde tänka på vilka investeringar som ska prioriteras när man flyttar in i ett nytt hus. Första åtgärden brukar vara att man gör om sitt kök, det kostar som en stor värmepump. Värmepumpen kan vara en smartare investering, som varje år minskar kostnaden och gör att du får pengar över till nytt kök.

 

5 konkreta elspartips för hemmet


Spartips 1: Vilken temperatur har du inomhus?

Sätt en termometer i varje rum så att du får koll. Vissa hushåll har rum som är lediga när barn flyttat ut. Stäng de rummen och sänk temperaturen. Samma sak gäller källare och förråd. För varje grad du sänker temperaturen sänker du uppvärmningskostnaden med 5 procent.

 

Spartips 2: Ta på dig ordentligt med kläder

Numera har man t-shirt på sig hemma, förr i tiden hade man ylletröja och tjocka sockor. Värmen är enkel att åtgärda utan att det påverkar komforten: “På med tröjan på och sänk temperaturen med 1-3 grader.”

Spartips 3: Tänk på varmvattnet

Vi svenskar använder cirka 160 liter varmvatten per person och dag, ungefär 60 liter går till personlig hygien. Ta reda på hur länge du står i duschen. Alla säger att de duschar 5 minuter, sen kommer det fram att många duschar 20 minuter. Levererar duschmunstycket mycket eller lite vatten? Kanske ska du byta till ett munstycke som spolar mindre vatten. Får du ner duschtiden med 1 minut per familjemedlem så kan du spara mycket pengar utan ansträngning.

 

Spartips 4: Kör fulla maskiner

Se till att fylla tvättmaskin och diskmaskin ordentligt. Det har visat sig att ofta fyller folk bara upp en tredjedel i tvättmaskinen. Här finns pengar att spara genom att utnyttja mer av kapaciteten. Förutom att elanvändningen går ner så sparar du även vatten och tvättmedel. Du ska nästan behöva trycka in tvätten i maskinen för att den ska bli full, de klarar mycket mer än du tror.

 

Spartips 5: Frystorka tvätten

Hur torkar du tvätten? Det finns tre alternativ, bäst är att torka utomhus. Du kan frystorka tvätten om det är kallare än 5 grader, sen får den eftertorka inomhus i badrummet. Hängtorka inomhus tar energi från huset, men stor del av året är inte värmesystemet på. Och sist kommer torktumlare, de med värmepump i sig är väldigt effektiva och drar inte mer el än det gick åt för att tvätta kläderna.

 

I boken "Energismart: spara el och pengar" lär experten Lasse Ejeklint privatpersoner att spara el, både med hjälp av små förändringar i vardagen och större investeringar.

Lasse Ejeklint är optimistisk när det kommer till framtiden. Den unga generationen har enligt honom alltid legat i framkant.

–  Jag märkte det även när bältestvånget kom, då var det barnen som tjatade på oss vuxna. När man började med sopsortering fick barnbarnen följa med och göra det i förskolan. Så när de kom hem till mig, frågade de “farfar, var lägger jag det här och det här”. Det är mer självklart för dagens unga.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris