Designklassiker i nytt ljus – exklusivt hos Elon

Klirr i glaset – och i taket! Sedan år 1995 har Glasklasen varit en lysande del av den svenska designscenen. Nu kommer den unika taklampan i ny tappning, exklusivt hos Elon. Redaktionen har träffat två av designklassikerns upphovsmän.


Arkitekterna Björn Stillefors och Jörgen Pudecks samarbete inleddes redan under 80-talet. I den rika repertoaren ryms såväl pampiga utställningskoncept som skolbyggen. Men det finns ett projekt som lyser lite starkare än andra, berättar duon.


— Det har blivit mycket hus och möbler, men jag är mest kär i den här, säger Jörgen.


Objektet som formgivarna pratar om heter Glasklasen. En designklassiker från 90-talet som tillsammans med belysningsexperterna på Mono Light fått en uppdatering bestående av både funktionalitet och finess.


Den uppdaterade taklampan, “Glasklasen komplett”, behåller sin karakteristiska stil: en sandsvart, globformad krona i robust råjärn med upphängningsanordning för glas med fot. Skillnaden är att den blivit en än mer praktisk praktpjäs. Till det har Elon adderat ytterligare en dimension och designlampan levereras i ett komplett paket med 24 högkvalitativa ölglas, vitvinsglas och rödvinsglas från Chef & Sommeliers Round Up-serie – med Elon som exklusiv återförsäljare. För den som redan har specifika glas i åtanke, kanske farmors klassiska kristallglas eller en blandning av olika favoriter, finns Glasklasen att köpa som endast armatur

Berätta, hur såg designprocessen ut till den nya Glasklasen? 


– Det blev ett halvår av olika prototyper för att försöka utveckla designen. Fokuset låg på att göra den mer flexibel och användbar, berättar Jörgen.


Björn förklarar vidare:


– Nu ryms armaturen i ett platt paket. En ny vajerupphängning gör också att man enkelt kan justera höjden så att den passar till de flesta takhöjder.  


Den nya konstruktionen är dessutom anpassad för optimal lagerhållning och transport. Vilket även gör den mer miljövänlig, förklarar arkitekterna. Det var något av en utmaning, men tillsammans med Mono Light blev resultatet fulländat.

 

OM GLASKLASEN

  • Ursprungsversionen av Glasklasen lanserades 1995. Bakom den står arkitekterna Björn Stillefors och Jörgen Pudeck, aktiva delägare i Cedervall Arkitekter. 
  • Den senaste versionen av lampan, “Glasklasen komplett”, är designad av samma formgivare tillsammans med belysningspecialisterna, Mono Light.
  • “Glasklasen komplett” säljs exklusivt hos Elon, med 5 års garanti.

 

"Glasklasen komplett" (t.v) är designad av arkitekterna Björn Stillefors och Jörgen Pudeck tillsammans med Mono Light och säljs exklusivt på Elon.se. Stommen kan även köpas separat (t.h). 

Glasklasen lanserades för nästan trettio år sedan. Vad tror ni gör den så aktuell än idag? 


– Det måste vara “wow-faktorn”. Den hänger i båda våra hem, över matbordet, och varje gång får vi samma reaktion: “En sån måste jag ha!”, berättar Jörgen.


– Den blir gärna sitt eget samtalsämne, fyller Björn i.


Wow-faktorn är ingen slump. Glasklasen är noga designad, med en klar LED-glödlampa som – förutom att ge ett behagligt allmänljus – speglas i glasen och skapar en vacker ljusbild med unika mönster i omgivningen. Den lämnar dessutom rum för det personliga uttrycket, beroende på val av glas och placering. 


Men Glasklasen är inte bara fin att titta på, förklarar Björn.


– De upphängda glasen går att ta ner och använda direkt till middagen. Det tillför verkligen något extra till bjudningen. Efter en disk kan de sättas tillbaka igen, precis som vid en bar eller en bistro. Lampan hjälper dig dessutom att spara skåpplats i köket.


Under snart trettio år har både Jörgen och Björn titt som tätt fått mötas av sin design, både i privata och offentliga miljöer.


Hur känns det att “stöta på” Glasklasen i dag? 


– Det är fortfarande en speciell känsla. Det finns en grekisk restaurang här i Stockholm som har fem eller sex Glasklasen i rad. Ibland går jag dit bara för att se den, säger Jörgen med ett leende. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris