Kom igång med smarta lampor

Flera svenska hushåll väljer att satsa på smart belysning. Och det är kanske inte så konstigt när man tänker på de många fördelarna. Elon Hem & Kök berättar allt du behöver veta om smarta lampor – och hur du kommer igång! 

 

En färsk undersökning från Svenskarna och internet visar att vi kopplar upp våra hem som aldrig förr. I det har smart belysning en central roll. Med smarta lampor styr du dina ljuskällor trådlöst, antingen via app i din smartphone, hemmanätverk, sensorer eller smarta assistenter. Det är ett utmärkt sätt att spara el och pengar, höja säkerheten i hemmet och helt enkelt göra vardagen lite bekvämare.

 

Funktionerna kopplat till smart belysning går bortom att tända och släcka, du kan exempelvis dimma, schemalägga och gruppera dina enheter. Flexibiliteten och mulitfunktionaliteten gör att den smarta belysningen verkligen har en plats i alla hemmets hörn: Minska elförbrukningen med hjälp av rörelsesensorer i hallen, höj mysfaktorn genom att finjustera belysningen från badkaret, skräm bort oinbjudna gäster genom att tända utomhusbelysningen i sommarstugan utan att vara där, eller synka ljus med ljud och bild i vardagsrummet under filmkvällen för en maximal upplevelse. Möjligheterna är (nästintill) oändliga! 

Så kommer du igång med smarta lampor

 

Smarta lampor med Wifi

För att komma igång med smart belysning behöver du två saker: en smart ljuskälla och ett wifi-nätverk. Smidigt nog har smarta lampor samma standardsocklar som vanliga lampor. När de smarta lamporna väl är på plats så laddar du ner den app som behövs för att kontrollera dem. 

 

Smart lampor med hubb

Det finns också smart belysning som behöver en egen gateway eller hubb som kopplas in i routern och som i sin tur skickar kommandon vidare till dina smarta lampor. Dessa system länkar dessutom samman alla dina ljuskällor, inte sällan andra smarta prylar också. Två exempel på detta är Philip Hue Bridge och Nexa Bridge

 

Vilka smarta lampor ska man välja?

Den bästa smarta belysningen är den som möter dina individuella behov och gör vardagen bättre. En uppskattad variant är Philip Hue-lampor och system – lamporna har flera ljuslägen och systemet kan i sin tur kontrollera upp till 50 ljuskällor. Philip Hue går dessutom att koppla till röstassistenterna Apples Siri och Amazons Alexa. En annan uppskattad variant när det kommer till smarta lampor är LIFX - de har en bredd av färgnyanser och kopplas enkelt till Wifi-nätverk och röstassistent. 

 

Har du frågor angående smart belysning är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst och butikspersonal.

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris