Från morgonrutiner till mys med smart belysning i badrummet

Smart belysning är här för att stanna. Vi tipsar om vad du bör tänka på och hur du kan använda din smarta belysning på ett smart sätt i badrummet.

 

Att kunna styra vilket ljus du vill ha i badrummet är lättare än någonsin. Du behöver inte längre välja om du vill ha ditt badrum väl upplyst i kallt vitt för dagens vanliga rutiner eller om du vill ha en varm och mjuk belysning för att ge ditt badrum en avkopplande spa-känsla. Du kan få båda alternativen! Med smart belysning kan du enkelt ändra ljuset och dimma som du vill, ett smart sätt att få den belysning du vill ha i badrummet utan att behöva anlita elektriker för att dra om kablar och installera nya strömbrytare.

 

Innehåll:

  • Taklampa i badrummet
  • Spegelbelysning
  • Olika typer av ljus
  • Så använder du din smarta belysning
  • Kapslingsklasser för fuktiga miljöer

Taklampa i badrummet

En bra allmänbelysning är viktigt i badrummet. För detta behövs en bra taklampa, gärna en som kan lysa upp ordentligt när du städar men också går att dimma när du vill ha mysbelysning. De vanligaste lamporna för badrumstaket är plafonder eller spotlights. Om du har spotlights kan du rikta en spot mot exempelvis badkaret om du brukar läsa när du ligger i badet.

Tips på taklampa för badrummet

Philips Hue Struana Plafond är en taklampa för badrum med upp till 10 olika slags ljus – från varmt till kallt vitt ljus. Struana Plafond har IP-klass 44, vilket innebär att den tål vattenstänk och därför lämpar sig väl för badrummet. Strömbrytare med dimmer följer med – men lampan kan även styras via appen eller med rösten om du har anslutit den till Hue-bryggan.

 

Spegelbelysning

Vid spegeln är ett kallt ljus oftast att föredra, eftersom det gör det lättare att se när du borstar tänderna, rakar eller sminkar dig. Ett tips är att placera lampor ovanför och på sidorna av din spegel för att slippa ovälkomna skuggor i ansiktet.

Ett alternativ till spegel och separata vägglampor är en upplyst spegel med integrerad belysning, till exempel denna Adore Hue från Philips.

Vill du ha varmare belysning i badrummet, men ändå ha tänt runt spegeln, kan du enkelt ändra ljuset på din spegelbelysning till ett varmare sken för att få ett enhetligt ljus i hela badrummet.

 

Olika typer av ljus

  • Kallt, vitt dagsljus väcker dig på morgonen och är att föredra när du borstar tänderna, rakar dig, sminkar dig eller plockar ögonbrynen.
  • Vit läsbelysning är perfekt när du vill ligga och läsa i badet.
  • Mjukt ljus är bättre på kvällen när det är dags att varva ner inför att gå och lägga sig.
  • På natten kan ljuset med fördel vara svagt och mjukt för att inte väcka kroppen alltför mycket ­– men ändå vara tillräckligt som belysning vid nattliga toabesök eller blöjbyten.

 

Så använder du din smarta belysning

Bryggan

En brygga är som det låter: en brygga mellan dina lampor och dina enheter för styrning av dessa. Bryggan ihop med appen är navet i den smarta belysningen. Koppla den till ditt nätverk och du kan styra dina lampor trådlöst via mobilen.

Bryggan från Philips Hue är kompatibel med Apple Homekit, Amazon Alexa, Google Assistant och Microsofts Cortana vilket gör att du även kan styra belysningen med din röst.

 

Rörelsesensorer 

Med en rörelsesensor i badrummet tänds belysningen automatiskt när du kommer in i rummet och släcks när sensorn inte känner av några rörelser. Ett smart alternativ om du har familjemedlemmar som glömmer släcka efter sig när de varit i badrummet eller små barn som inte kan tända lampan själva. Rörelsesensorn från Philips Hue har en smart dag- och nattinställning. På dagen kan du ha klart, vitt ljus och på natten en dämpad nattlampa.

 

Röststyrning

Använder du dig av röststyrning, via till exempel Alexa eller Homekit, kan du tända, släcka och ändra ljuset i badrummet med hjälp av din röst. Detta kan vara användbart om du till exempel står i köket och lagar mat och har händerna fulla samtidigt som ditt barn behöver besöka badrummet där lampan är släckt.

Röststyrning av lamporna kan också komma väl till pass om du ligger och läser i badkaret men känner för att lägga ifrån dig boken, dimma lyset och koppla av en stund istället – lätt fixat utan att behöva stiga upp ur badet.

 

Sätt en timer!

  • Vilken tid kliver du upp på morgonen? Se till att belysningen i badrummet tänds när väckarklockan ringer och ta hjälp av lampans vita ljus för att vakna till ordentligt.
  • Har du glömska familjemedlemmar som inte släcker efter sig i badrummet när de går till jobb eller skola? Sätt en timer för att släcka belysningen vid den tid sista person lämnar hemmet på dagarna.
  • Behöver du eller dina barn gå på toaletten på nätterna? Sätt en timer som dimrar ner belysningen i badrummet till svagt ljus när alla i familjen gått och lagt sig.

 

Kapslingsklasser för fuktiga miljöer

Kapslingsklasser anges i IP-kod. Kodens siffror kan delas upp i två för att förstå innebörden av dem: den första står för hur motståndskraftig lampan är mot inträngande av fasta föremål, till exempel damm. En hög siffra betyder då att lampan är dammtät. Den andra siffran står för hur väl lampan står emot vatten. Även där betyder en högre siffra ett bättre skydd.  

En lampa med IP-klass 44 (skydd mot inträngande av fasta föremål större än 1 millimeter + skyddad mot strilande vatten från alla vinklar) funkar bra i badrummet, men i taket ovanför duschen eller badkaret bör du ha lampor med IP-klass 65 (dammtät + skyddad mot kraftig överspolning av vatten).

Läs mer om kapslingsklasser hos Elsäkerhetsverket.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris