Tips för led-lampor utomhus

Med led-belysning kan du skapa rätt stämning redan innan du klivit in genom dörren. Här är några tips och saker att tänka på när du ska sätta upp belysning utomhus.  

 

Innehåll:

  • 6 saker att tänka på när det gäller led-belysning utomhus
  • Vanliga frågor om led-lampor

6 saker att tänka på när det gäller led-belysning utomhus

  1. Välj belysning med ett mjukt och varmt sken så blir din trädgård och uteplats en välkomnande och mysig plats.   
  2.  Mixa och matcha för att skapa mys och trygghet i din trädgård. Det behövs både dekorationsbelysning och funktionsbelysning. 
  3. Blanda gärna olika ljusstyrkor för att skapa ett djup i trädgården och välj hellre flera små ljuseffekter istället för en allmänbelysning. Elon erbjuder många olika modeller av vägglampor för utomhusbruk. Med hjälp av våra olika modeller med led kan du skapa effektfull fasadbelysning.  
  4. Provbelys med en ficklampa innan du sätter upp din belysning. På så sätt kan du se varifrån du vill att ljuset ska komma.
  5. Med ljusslingor kan du verkligen skapa stämning i mörkret och höja mysfaktorn. Du kan till exempel dekorera med ljusslingor och ljusnät i buskar och träd eller lägga en ljusslinga i en vas och ställa på utomhusbordet. Idag finns ett stort utbud av led-ljusslingor att använda i trädgården och på din uteplats.   
  6. Det är effektfullt att belysa buskar och träd i trädgården. På så sätt blir din trädgård till ett konstverk. Vi på Elon säljer till exempel trädgårdsspoten Sirius. En kraftig led-strålkastare som effektfullt lyser upp större träd och buskar med ett varmvitt ljus.

Vanliga frågor om led-lampor

Kan man ha LED lampor utomhus? 

Led-lampor funkar utmärkt att använda utomhus. I Elons sortiment kan du välja mellan olika typer av belysning - allt från ljusslingor till ljusnät - som kan användas ute.

Kan man ha vanlig glödlampa ute?

Det är viktigt att du använder belysning som är avsedd för utomhusbruk dvs. använd inte inomhuslampor utomhus. Hos Elsäkerhetsverket kan du läsa mer om vikten att använda korrekt belysning utomhus.

Vilken lampa till utebelysning? 

Till utomhusbelysning är led-lampor det bästa valet. 

Vad ska man ha för glödlampa utomhus? 

Enligt Elsäkerhetsverket ska du hålla utkik efter IP-symbolen i kombination med två siffror. Om din lampa inte har en IP-symbol får den ej användas utomhus. En utomhusljusslinga ska ha lägst IP44. 

Vilken färgtemperatur utomhus? 

Varmvitt ljust ger ett fint sken och skapar mysig stämning ute i din trädgård.

Vilken Kelvin på utebelysning? 

Kelvin anger färgtemperaturen, en färgtemperatur på upp till 2600-3300 Kelvingrader (K) ger perfekt utomhusbelysning. Lär dig mer med vår guide om Kelvinskalan.

Vad ska jag tänka på när jag väljer min utomhusbelysning?

Tänk på att både välja mysbelysning som ger ett trevligt sken – och funktionell belysning.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris