9 lysande trender att testa i höst

I takt med att sommaren lider mot sitt slut är det dags att välkomna årets mysigaste årstid – hösten. När löven byter färg och dagarna blir allt kortare spenderar vi allt mer tid inomhus. Oavsett om du är en höstälskare eller redan längtar efter sommaren igen så finns det ett sätt att göra vardagen trevligare – bra belysning. Vi tipsar om de bästa sätten att maxa höstmyset med hjälp av rätt inomhusbelysning. 

Inspiration till höstens trendigaste lampor

Sommarens utebelysning fyller inte längre samma funktion. Allt eftersom hösten tar över mer börjar vi flytta vårt utomhusfokus till att göra inomhusmiljön så mysig som möjligt. I år ska belysningen ge mer än bara ljus – det ska också skapa karaktär för rummet som helhet och det finns en mängd olika sätt du kan göra det på. Här har vi samlat inspiration för olika lampor, stilar och ljuskällor som du kan ta med dig hela vägen till ditt upplysta hem. 

1. säkert, snyggt och stämningsfullt

Lys upp ditt hem i höst med en dekoration som är lika barnsäker och brandsäker som den är stämningsfull. Perfekt för dig som värdesätter säkerhet lika mycket som mysig stämning. Markslöjd leder vägen!

 

2. Jordnära och naturligt – låt höstens färger inspirera inomhus

Genom att ha lampor i jordnära toner av brunt, beige och mässing skapar du en varm känsla som är lätt att trivas i. Det bildar en mindre kontrast mellan ljuskälla och lampa vilket ger en stämningsfull miljö i rummet. När du väljer bort starka och klara färger på lampor minimerar du dessutom risken att lampan tar för stor plats i rummet. En annan fördel med de jordnära tonerna är att de, tillsammans med ljuset, blir en källa för varma intryck under den annars kalla höstperioden.

3. Glaslampor med retrokänsla – både mysigt och stilfullt

En annan trend i stilmedvetna hem är glaslampor i retrostuk. Den senaste tiden har inslag av vintage och retro kommit tillbaka i stil och till hösten är de varmt välkomna. 60-, 70-, och 80-talsinspirerade lampor passar med sin klassiska elegans överallt i hemmet. Retrolampor i glas är en av höstens utropstecken när vi talar om inredning och om vill du satsa hårt på ett mysrum hemma så är det här en vinnare.

4. Industriell design – belysning som sätter tonen i rummet

Ett säkert kort året om är den industriella inredningsdesignen och under hösten gör den sig kanske som allra bäst. Det är lätt att förknippa stilen med charmiga lägenheter i höstens New York som ger intryck av både liv och stillhet. Med lite mörkare färger på lampor och armaturer kan du låta ljuskällan framhäva den industriella designen. Eleganta lampor i industristil har en tendens att sätta en ton i hela rummet och skapa en eftertraktad klass på inredningen. Vem vill inte ha det under höstmånaderna?

5. Glaserade keramikfötter – vackra detaljer som ger en känsla av lyx

 Under hösten får inredningen en mer central roll i vårt vardagliga liv och därför bör du inreda med möbler och detaljer som du tycker om att titta på. Lampor kan ibland ses som en enkel ljuskälla – och ingenting mer. Men om du vill utnyttja den potential som finns med din belysning så är lampor med glaserade keramikfötter ett bra sätt att göra det på. När de starka färgerna i vardagen blir färre kan lampor med vackert skulpterade keramikfötter bli en ljuspunkt i vardagen – bokstavligt talat. Det är ett enkelt sätt att lyxa till den höstiga vardagen hemma.  

 

6. Smart belysning – anpassa ljuset efter humör och tillfälle

Med mer mörker blir det allt viktigare att ha en bra belysning – och en populär lösning på det är att välja smarta ljuskällor. En smart ljuskälla innebär att du kan styra belysningen via Bluetooth eller en app. På Elon.se kan du välja mellan smarta ljuskällor som enkelt monteras på de flesta typer av lampor och armaturer. Smart belysning är ett väldigt bra sätt att styra ljustillförseln utifrån den stämning du vill ha i rummet. Till exempel kan du välja mycket ljus till matlagningen för att sedan dimma ner under kvällen när du vill avnjuta en kopp te framför tv:n. Smidigt ordnat via telefonen. 

 

7. Lampsladdar som syns – höstens oväntade trend

En av höstens nya trender är en snygg lampsladd som stilfullt placeras längs med lampfoten. Tidigare har sladden fått se sig förpassad och gömd längs kanter och bakom hyllor. Nu fyller den i stället en funktion som inredningsdetalj. Det är inte vilken lampsladd som helst som ska visas upp utan det handlar om svarta tygkablar som kompletterar, eller ger kontrast till, lampan. Den äggskalsfärgade plastsladden har sett sina glansdagar – svarta tygkablar är höstens trend. 

8. Ljusslingor – stämningsfull miljö överallt i hemmet

En ljusinstallation som garanterat höjer mysstämningen hemma under hösten är ljusslingor. Genom att fördela ljuset från många olika mindre källor skapas en mjuk och varm belysning i höstens mörker. Fördelen med ljusslingor är att de är lätta att flytta på och passar utmärkt över sängen, i en hylla eller längs väggen. 

9. Mindre golvlampor och bordslampor lyser upp mörka hörn

Genom att lysa upp olika delar av hemmet med mindre ljuskällor så kan du skapa ett helt nytt liv där du bor. Mörka vrår blir i stället charmigt upplysta utrymmen med hjälp av några golvlampor. Bordet som ser annars ser lite tråkigt ut kan framstå som ett mysigt gammalt skrivbord med hjälp av en enkel bordslampa. Och en tavelbelysning ger en ny dimension i vardagsrummet. Fler ljus är ett hett tips för att skapa en hemtrevlig känsla i höstmörkret. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris