Styr smarta lampan med mobilen

Smarta lampor har snabbt blivit en av de mer populära produkterna i kategorin för smarta prylarna och hemautomatisering. Inte undra på det! Nu är det lättare än någonsin att skapa olika känsla i hemmet beroende på dina behov och stämningar. Du kan exempelvis skapa en mysig stämning på kvällen med dimmat ljus och sköna färger, eller en mer upplyst atmosfär under dagtid.

Smarta lampor är LED-lampor som du kan styra med hjälp av en app på din mobiltelefon eller röstkommando via en smart högtalare. Det gör det möjligt för dig att enkelt justera ljusstyrkan, färgtemperaturen och färgerna på dina lampor. Du kan också schemalägga när de ska vara tända eller reagera på olika scenarier och situationer.

Förutom det bekväma, kan du spara pengar på din elräkning eftersom smarta lampor kan stängas av automatiskt.

Välj rätt typ av lampor

Det finns många olika tillverkare av smarta lampor på marknaden, inklusive Philips Hue, Lifx, Nedis och Nedis smartlife, Innr och många fler. Varje tillverkare har sin egen serie av smarta lampor, som varierar i pris, funktionalitet och design. Välj en typ av smarta lampor som passar ditt hem och dina behov men också plånbok.

Philips Hue är en populär tillverkare av smarta lampor som erbjuder högkvalitativa och mångsidiga produkter. Deras Hue-serie av smarta lampor kan anslutas till din Wifi-router och styras med hjälp av en app på din mobiltelefon eller röstkommando med Google Home, Amazon Echo eller Apple HomeKit. Läs också vår guide om hur du kommer igång med Philips Hue

Ikea erbjuder ett brett utbud av prisvärda smarta lampor som är lätta att installera och använda. Deras Trådfri-serie fungerar med Ikea Gateway och kan styras med hjälp av en app på din mobiltelefon.

Kompatibilitet med olika ekosystem

Just det här med tillverkare och ekosystem är något du bör lägga lite extra tanke på. Till exempel fungerar Philips Hue-lampor med många olika smarta högtalare och enheter, medan andra tillverkare inte gör det eller kräver att du använder just deras appar.

Det är också viktigt att tänka på vilken typ av smartphone eller smarta enheter du har i ditt hem, eftersom vissa smarta lampor fungerar bättre med vissa operativsystem än andra.

De allra flesta tillverkare av smarta lampor erbjuder egna appar som du kan använda för att kontrollera olika funktioner eller koppla ihop en serie av lampor och andra tillbehör från samma tillverkare. Detta är naturligtvis praktiskt om du alltid köper smarta lampor och prylar från samma tillverkare, men kan bli en utmaning om du vill komplettera med en lampa från en annan tillverkare. Då pratar de inte med varandra och du måste ladda ner en app från ytterligare en tillverkare.

Det är här Apples Home Kit, Google Home eller Amazon Echo kan hjälpa till. De erbjuder en teknik som kan prata med prylar från olika tillverkare och skapar på så sätt en sömlös upplevelse oavsett vem som gjort ditt tillbehör. Viktigt här är att du innan du köper prylen, exempelvis en smart lampa, kontrollerar så att den har stöd för exempelvis Apple Home Kit eller Google Home. Det är nämligen inte en självklarhet och du kan i värsta fall sitta med en lampa som du inte kan integrera med ditt befintliga system.

Apple HomeApple Home
Med Apple Home kan du styra lampor från olika tillverkare

Koppla ihop smarta lampor med mobilen

När du har valt vilka smarta lampor som passar ditt hem är det dags att koppla ihop dem med din mobil och ditt ekosystem. För att styra dina smarta lampor från din mobil behöver du som redan nämnt ladda ner en app från tillverkaren av dina lampor – eller från det ekosystem som du använder, exempelvis Google Home, Amazon Alexa eller Apple HomeKit. Appen ger dig möjlighet att fjärrstyra dina smarta lampor, tända eller släcka lamporna, justera färg och ljusstyrka samt skapa olika scenarier och scheman.

Koppla samman med olika tillverkare

När du har laddat ner appen är det dags att koppla samman den med dina smarta lampor från olika tillverkare. Olika tillverkare använder olika protokoll och teknologier för att kommunicera med sina lampor. Det är därför viktigt att du kontrollerar att dina smarta lampor är kompatibla med appen och ditt ekosystem. Det framgår oftast av beskrivningen när du köper eller på kartongen i butik. Fråga om du är osäker!

Det fina är att allt fler tillverkare av smarta enheter öppnar upp sina protokoll så att de kan fungera tillsammans med varandra. Till exempel kan du styra lampor från flera olika tillverkare med hjälp av Apples Home Kit-app eller Google motsvarighet. Det gör att du till viss grad inte behöver oroa dig lika mycket över kompatibilitet.

Ibland dyker tillbehören upp automatiskt i Homekit eller Google Home, och ibland måste du para ihop den med hjälp av en QR- eller pinkod. Läs instruktionerna om du är osäker.

Efter att du har kopplat samman din app med dina smarta lampor är det viktigt att testa och justera inställningarna för att se till att allt fungerar som det ska. Testa olika scenarier och scheman för att se till att lamporna tänds och släcks vid rätt tidpunkt och justera färg och ljusstyrka efter dina behov. 

Google HomeGoogle Home
Google Home kan styra olika smarta prylar, bland annat belysning.

Styr dina lampor med rösten

Röststyrning har blivit alltmer populärt när det gäller att styra dina smarta lampor. Med hjälp av röstkommandon kan du enkelt tända, släcka och justera belysningen i ditt hem utan att behöva röra en knapp. Det finns flera assistenter som du kan använda för att styra dina smarta lampor, inklusive Siri, Google Assistant och Amazon Alexa.

För att använda röststyrning för att styra dina lampor behöver du först koppla samman dina smarta lampor med Apple HomeKit, Googles Home eller Amazons Alexa. Därefter kan du styra dina lampor med din assistent.

Skapa olika scenarier för dina lampor

Att skapa olika scenarier för dina smarta lampor kan hjälpa till att skapa rätt stämning i ditt hem. En scen är en förinställd inställning som kan ändra belysningen i ett eller flera rum genom att justera intensiteten, färgen och temperaturen på ljuset. Till exempel kan en scen kallas "Biokväll" och justera belysningen i ditt vardagsrum så att den blir mjukare och mindre intensiv, för att skapa en bättre tittarupplevelse.

Hur du skapar en scen beror på tillverkaren av dina smarta lampor och vilket ekosystem du använder. De flesta tillverkare har inbyggda scenfunktioner i deras appar, där du kan justera belysningen och spara inställningarna som en scen. Vissa ekosystem kan också automatiskt skapa scener baserat på dina vanor, till exempel att stänga av alla lampor när du lämnar hemmet eller att tända ljuset på morgonen när du vaknar.

 

Tips för att använda smart belysning

  • För att spara energi kan du använda smarta belysningsalternativ som automatiskt slår av eller dimmar ljuset när det inte behövs. Detta kan också hjälpa till att förlänga livslängden på dina lampor.
  • Du kan använda dina smarta lampor för att skapa en säkerhetsfunktion i ditt hem genom att använda rörelsesensorer eller tidsinställningar för att tända och släcka ljus automatiskt.
  • Ställ in en tid för när lamporna ska släckas eller tändas på morgonen - gärna med olika ljusstyrka.
  • Tänd lampor med hjälp av rörelsesensorer – praktiskt på natten

För den avancerade användaren

Ibland råkar du på produkter som inte har stöd för det ekosystem som du valt att satsa på i ditt hem. Du kan då styra den smarta lampan med tillverkarens app, men förmodligen inte med Apples Home eller Google Home, beroende på kompabiliteten. Det finns naturligtvis lösningar på det också men det kräver att du vågar pilla med konfigurationsfiler och är beredd att följa guider av det mer tekniska slaget. Tredjepartslösningar som Homebridge och Home Assistant har blivit allt mer populära i den splittrade smarta hemindustrin.

Homebridge är en flexibel och mångsidig programvara som fungerar som en bro mellan din smarta belysning och Apples HomeKit-plattform. Den är konstruerad för att fylla ett viktigt behov: att tillhandahålla HomeKit-stöd till enheter som officiellt saknar det, till exempel vissa märken av smarta lampor. Med Homebridge kan du, till exempel, styra dina smarta lampor via din iPhone, iPad, Mac eller till och med din Apple Watch, skapa automatiseringar via HomeKit, och integrera dina lampor med andra HomeKit-kompatibla enheter. 

Home Assistant är en open-source hemautomatiseringsplattform som fungerar som en bro mellan olika smarta hemprodukter. Det stöder tusentals enheter och tjänster, inklusive många smarta lampor. Home Assistant har också en inbyggd bro för Google Home, vilket innebär att du kan styra dina enheter via Google Assistant på din Android-enhet.

Det är viktigt att notera att dessa lösningar kan kräva en högre nivå av teknisk kompetens för att installera och konfigurera. De kanske inte passar alla användare, särskilt de som letar efter en enkel, plug-and-play-lösning. De här systemen körs med fördel på en Raspberry Pi för att kunna erbjuda tillgänglighet dygnets alla timmar. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris