Laddar...

Smart belysning med Philips Hue lampor

Smart belysning kan hjälpa dig med allt från att piggna till på morgonen och varva ner på kvällen till att hålla tjuven borta när du inte är hemma. Vi berättar hur det funkar – och tipsar om några smarta sätt att använda belysningen från Philips Hue.

 

Innehåll:

 • Vad är Philips Hue?
 • Hur funkar det?
 • Vad är skillnanden mellan att styra belysningen med Bluetooth och med Bridge?
 • Vilka tillbehör finns det till Philips Hue?
 • Tips - smart belysning på smart sätt
 • Installera Hue – steg för steg
 • Vilka armaturer och lightstrips finns det?
 • Olika slags ljus

 

Vad är Philips Hue?

Philips Hue är smart belysning som kommer ändra din vardag till det bättre. Med smart belysning blir det enkelt att anpassa ljuset i ditt hem efter just dina och din familjs behov – helt utan att behöva anlita elektriker eller dra om elledningar i bostaden.

Låt lamporna släckas när sista person lämnar hemmet på morgonen och tänd lamporna lagom tills att du kommer hem igen.

Den smarta belysningen från Philips Hue finns både som ljuskällor till dina befintliga lampor där hemma men även som armaturer och lightstrips.

Hur funkar det?

Tänd, släck och dimma dina Philips Hue-lampor som du själv föredrar – med hjälp av brytare, sensorer, via appen eller rösten. Du kan välja att styra belysningen med hjälp av Bluetooth eller med Bridge, en brygga som kopplar samman lamporna i ditt hem till ett smart system. Skulle du vilja börja med att styra dina lampor via Bluetooth är det enkelt att senare lägga till en brygga.

Vad är skillnaden mellan att styra belysningen med Bluetooth och med Bridge?

Med Bluetooth kan du styra upp till tio lampor i ett och samma rum. Det går även att använda röststyrning för dessa, förutsatt att du har konfigurerat Amazon Alexa, Google Home eller Apple Homekit.

Vill du ha ännu smartare belysning och möjlighet att styra hela hemmet kopplar du dina Hue-lampor till bryggan. När bryggan läggs till aktiveras det inbyggda Zigbee-nätverket som ger dig tillgång till alla smarta funktioner. Med Hue Bridge kan du ha 50 lampor anslutna och styra belysningen även i rum du inte befinner dig i. Med detta system kan du fjärrstyra din belysning, även utanför hemmet, samt koppla det till andra smarta tillbehör. Dessutom kan du automatisera lamporna med scheman och synka ditt ljus med film, spel och musik. Det enklaste sättet att komma igång med detta är genom att skaffa ett Philips Hue startpaket.

Oavsett om du väljer att styra dina lampor via Bluetooth eller Bridge funkar de ihop med den installationsfria dimmern och strömbrytaren. Andra funktioner är: möjlighet att välja varmt eller kallt ljus, tillgång till belysningstips för vardagsuppgifter, 16 miljoner belysningsfärger att välja mellan, rutiner för att vakna och somna samt timerfunktion.

Vilka tillbehör finns det till Philips Hue?

Förutom Hue Bridge finns det en rad andra tillbehör som kan förenkla din smarta vardag:

 • Sensorer: rörelsesensor och utomhussensor. Tänd belysningen när någon närmar sig. Sensorerna finns för både inom- och utomhusbruk.
 • Strömbrytare: dimmer switch och tap switch. Strömbrytare med batteridriven, trådlös installation. Låt sitta på väggen eller ta loss och använd som fjärrkontroll. Strömbrytarna finns i dimmerutförande och med knappar för att enkelt kunna aktivera dina favoritljusscener eller tända och släcka all belysning på samma gång.
 • Sync box: Synka din färgglada belysning med din hemmabio och få en levande belysning som hänger med i det som händer på skärmen.
 • Smart kontakt: Koppla in vilken lampa som helst, även sådana som inte kan användas med Hue, och styr den via appen eller med din röst.
 • Tillbehör för utomhusbelysning: För att använda Philips Hue i trädgården finns det olika tillbehör, bland annat nätaggregat och förlängningskablar. Självklart helt väderbeständiga så att du kan ha smart belysning ute året runt i alla väder.
Bryggan – Hue Bridge – kopplar samman din smarta belysning i ett nätverk.Bryggan – Hue Bridge – kopplar samman din smarta belysning i ett nätverk.
Bryggan – Hue Bridge – kopplar samman din smarta belysning i ett nätverk.

 

Tips – smart belysning på smart sätt:

Trygghetsbelysning

Använd din smarta belysning för att få ett ljust och trevligt välkomnande när du kommer hem. Funkar även ypperligt för att avskräcka ovälkomna besökare. Gör tjuven osäker på om du är hemma eller ej genom att låta det lysa i olika rum även när du är borta. Du kan tända och släcka dina lampor både inne och ute via appen även när du befinner dig utanför hemmet – till exempel på utlandssemestern eller när du är på jobbet. Du kan också tända, släcka och dimma i olika rum och utomhus med hjälp av automatisering inställd på olika klockslag, för att ge illusionen av att någon är hemma. Bor du i hus kan du sätta upp en rörelsesensor vid uppfarten så tänds din utebelysning när någon närmar sig. För extra trygghet kan du koppla ihop din smarta utebelysning med en kamera, till exempel Netatmo utomhuskamera.

För att skapa trygghet när du är hemma är det även möjligt att koppla ihop din smarta belysning med till exempel brandvarnaren från Netatmo.

Automatisera belysningen utifrån dina dagliga rutiner

Låt ljuset i sovrummet dimma upp lagom tills det är dags att vakna. Ha ett kallt, vitt ljus för att piggna till snabbare. Detta är det perfekta ljuset även i badrummet på morgonen. Läs mer om smart belysning i badrummet här.

Ett klart, vitt ljus kan hjälpa dig att fokusera, till exempel om du jobbar eller läser läxor. Kanske är det detta ljus du vill ha över köksbordet på dagen? När det är dags för middag kan du byta till ett varmare och mysigare ljus.

Ett mjukt, vitt ljus är bra för avkoppling och är det perfekta ljuset för komma ner i varv i slutet av dagen.

Tips! För att underlätta detta med rätt ljus vid rätt tillfälle kan det vara praktiskt att schemalägga en automatisering av vilka lampor som ska ha vilket slags ljus vid vilken tid. Vips, så behöver du inte tänka på detta mer utan belysningen sköter sig själv. Smart.

Smart belysning och småbarn

Hjälp dina små barn att tända lampan med hjälp av en rörelsesensor. Sätt en i trappan eller på toaletten så kan även familjens yngsta medlemmar få belysning när de behöver – trots att de kanske inte når upp till strömbrytaren.

Andra tillfällen då smart belysning kan vara guld värt för barnfamiljer är till exempel:

 • för att enkelt kunna dimma ner belysningen när du har ett barn som somnat i ditt knä i soffan,
 • när du vill ha en dämpad, rörelsestyrd lampa i barnens rum eller i badrummet för nattliga pott- eller toalettbesök,
 • eller när du har händerna fulla och behöver tända lampan i något rum – enkelt fixat med röststyrning.

Möjligheterna till en smartare vardag är oändliga.

Energibesparing

Har du familjemedlemmar som inte släcker lamporna efter sig? Välj mellan tre sätt att spara energi och pengar:

 • att automatisera när dina lampor ska lysa och inte,
 • att använda dig av en rörelsesensor, så är lampan bara på när aktivitet finns, eller
 • håll koll via appen – släck de lampor som fortfarande lyser när alla i familjen lämnat hemmet för dagen. Lätt fixat på distans.
Med smart belysning från Philips Hue kan du styra dina lampor som du vill.Med smart belysning från Philips Hue kan du styra dina lampor som du vill.

Installera Hue – steg för steg

Det är enkelt att komma igång med Philips Hue. Vill du börja smått finns det startpaket med ett par lampor, strömbrytare och brygga. Detta är lätt att bygga ut med fler lampor vid behov.

Så här enkelt kommer du igång:

 1. Skruva i lamporna där du vill ha dem och sätt på strömbrytarna.
 2. Om du vill styra din belysning med Bridge ansluter du den till ditt nätverk. När de tre lamporna på bryggan lyser är den klar att börja användas.
 3. Ladda ner appen från App Store eller Google Play store. Anslut till bryggan och hitta lamporna.

Har du Amazon Alexa, Google Assistant eller Apple Homekit i ditt nätverk kan du styra din belysning med hjälp av rösten.

 

Vilka armaturer och lightstrips finns det?

Förutom lampor till dina befintliga armaturer finns det även Hue-armaturer och lightstrips för både inom- och utomhusbruk.

Välj mellan ett stort utbud av bordslampor, golvlampor, spotlights, pendellampor och plafonder för inomhusbruk. Det finns särskilda armaturer speciellt för badrum med en säker ip-klass på 44, vilket innebär att de står emot både vattenstänk och damm.

Det är enkelt att få till en smart belysning även ute med Hue-lamporna för utomhusbruk - bland annat vägglampor och lampor för trädgårdsgångar.

Philips Hue lightstrips finns även de för både inom- och utomhusbruk och kommer med vitt och färgat ljus. Böj och forma efter dina önskemål och skapa stämningsfull belysning till exempel under ett skåp, bakom tv:n eller längs med gräsmattans kant i trädgården.

 

Olika slags ljus

Philips Hue kan delas in i typer: White för enkel styrning och komfort, White ambiance för alla dina tillfällen och White och Color Ambiance för obegränsade möjligheter.

White

Med Philips Hue White får du alltid ett ljust välkomnande när du kommer hem. Du kan enkelt styra belysningen från sovrummet eller trädgården. Det är även möjligt att få det att se ut som att du är hemma även när du inte är det. Allt handlar om att förhöja livet hemma.

White ambiance

White ambiance skapar rätt stämning för varje tillfälle. Du kan bli väckt på ett naturligt sätt, få hjälp att samla energi, koncentrerar dig, koppla av, läsa eller somna. Belysningen hjälper till att skapa rätt stämning vid alla tillfällen.

White och Color Ambiance

Med White och Color Ambiance kan du göra ditt hem till en enastående upplevelse. Ändra belysningens färg efter ditt humör eller synkronisera den smarta belysningen med din musik, spel eller film. Välj mellan hundratals appar – det är bara fantasin som sätter gränser.

Relaterade produkter

Smart belysning Philips Startkit HUE 3-set+SW
1 190 :-
Startkit Hue White Ambiance
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Smart belysning Philips HUE BRYGGA
559 :-
Hjärnan bakom Philips Hues smarta belysning
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Smart belysning Philips TILLBEHÖR HUE DIMMER SWITCH
219 :-
Trådlös dimmer till Philips Hue i uppdaterad design
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Smart belysning Philips HUE Lightstrip plus färg
859 :-
Startkit lightstrip för Philips Hue-system
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Smart belysning Philips HUE STRAUNA PLAFOND VIT
1 895 :-
Smart taklampa för badrum. Varmt till kallvitt ljus.
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Smart belysning Philips SMART PLUG HUE
339 :-
Förvandla dina lampor till smarta lampor
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Smart belysning Philips Bordslampa HUE Go vit
849 :-
Bärbar Hue Go White & Color Ambiance
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Smart belysning Philips HUE ADORE SPOT VIT 1x5.5W
879 :-
Adore spotlight för badrum – styr via app, röst eller dimmer switch
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här