Laddar...

Tips till dig som ska köpa vägglampa

Vägglampor skapar ofta ett behagligt indirekt ljus. När är det en vägglampa du ska välja och på vilken höjd ska den monteras? Vi tipsar om allt du kan tänkas behöva veta innan du bestämmer dig för vilken vägglampa du ska satsa på. 

 

Hur högt ska en vägglampa hänga?

Det finns ingen exakt regel för vägglampans höjd utan det beror på vad vägglampan ska fylla för funktion och var den ska sitta. 

En riktlinje som du kan utgå från är att montera lampan i väggens övre tredjedel ungefär i ögonhöjd eller cirka 5 centimeter ovanför ögonhöjd. Då blir du inte bländad utan tittar på lampan och inte in i ljuskällan – du vill alltid undvika att bländas av lampan och istället skapa ett behagligt indirekt ljus. 

Om lampan ska hänga vid sidan av sängen kan du utgå från sängens kant och mäta ut cirka 20 centimeter. Sedan bör det vara cirka 60 centimeter till själva ljuskällan. 

 

Installera vägglampa

Tänk på att läsa igenom säkerhetsinstruktionerna i bruksanvisningen noga. Ta gärna hjälp av en elektriker om du känner dig osäker. I våtrum ska alltid en elektriker hjälpa dig. 

 

I vilket rum ska du ha din vägglampa? 

BADRUM 

I badrummet behöver man flera olika typer av belysning. När du väljer badrumsbelysning finns ett par saker du ska tänka på.

Fukt och elektricitet är en livsfarlig kombination. Därför ska vägglampor, så väl som andra lampor som ska sättas upp i badrummet, alltid installeras av behörig elektriker. 

Badrumsbelysning ska också ha en viss kapslingsklass. Klassen bör vara IP21 eller högre. IP-klassen beskriver hur motståndskraftig lampan är mot vatten och damm. Ju högre IP-klass desto säkrare! 

Armaturerna kräver ingen klassning när taklampa placeras i tak som är över 225 cm eller vägglampa placeras 60 cm från dusch eller badkar. Vi rekommenderar dock att alltid ha minst IP-klassning 21 i badrum. 

Du behöver också tänka på vilken typ av belysning du ska köpa. Du behöver tillräcklig belysning för att utföra dina badrumssysslor –det är till exempel inte så kul att sminka sig i otillräckligt ljus. Men du behöver också lampor som bidrar till den mysiga känslan i badrummet. Kanske vill du ha ett behagligt ljus när du ska ta ett avslappnande bad?  

Många små badrumslampor på väggen är ett utmärkt sätt att skapa en mysig atmosfär i badrummet.  

Har du ett litet badrum kan det vara bra att ha extra många vägglampor eftersom det får badrummet att se större ut. Små vägglampor kan lysa upp mörka hörn i badrummet.  

Med en stor vägglampa på axel kan du få en snygg detalj som också ett bra ljus i badrummet.  

Rikta vägglamporna uppåt så blir inte taket ett svart slukhål. 

Vill du skapa en lite lyxig känsla i badrummet? Välj en dramatisk väggarmatur i guld. 

Tips! Ju äldre du är ju mer ljus behöver du. Om det var länge sedan du köpte nya lampor kanske det är dags att fundera på vilken belysning du har behov av.

VARDAGSRUM 

Vi gör oftast många olika saker i vardagsrummet. Vi umgås, läser, tittar på tv, spelar spel, pysslar och kanske jobbar hemma. Därför är det viktigt att man har en bra och flexibel belysning. Med hjälp av vägglampor kan du få till en belysning som är anpassad efter dina behov.  

Placera en vägglampa med lång arm vid soffan där det är skönt att kunna dra ljuset till sig vid behov. 

Allt som du ställer in i ditt vardagsrum, till exempel mattor, möbler och böcker, slukar ljus. Låt  din taklampa få sällskap av vägglampor som kompletterar allt möblemang. 

Satsa på väggljus bakom teven. Då blir det mindre skillnad mellan skärmens ljus och bakgrunden och dina ögon blir mindre trötta. 

Tavelbelysning blir en trevlig detalj som gör att tavlan kommer till sin rätt. Det finns både moderna och mer klassiska varianter. 

Satsa på en extravagant vägglampa istället för en till tavla. Det kan bli en kul inredningsdetalj och blickfång i ditt rum. Det finns många fina väggplafonder med mönster – men också mer stilrena varianter. 

Behöver du en läslampa vid soffan? Vägglampor fungerar utmärkt som läslampor. Satsa på en vägglampa som går att rikta efter ditt behov. 

Du kan också sätta upp väggspotlights och få ett riktat ljus. Du kan till exempel placera en spot vid din favoritfåtölj i vardagsrummet och på så vis få en utmärkt läslampa. 

 

Tips! Ett mindre vardagsrum upplevs som större om du riktar ljuset mot en vägg. 

SOVRUM 

I sovrummet får du en extra ombonad känsla genom att använda flera olika ljuspunkter. En eller flera vägglampor kan ge rummet en fin detalj samtidigt som det är praktiskt.  

I ett sovrum kan du sätta upp en väggspotlight vid sängen som sänglampa. Använd gärna vägglampor med justerbar arm som sänglampor. Då får du ett mer flexibelt ljus som kan riktas. Det är praktiskt om du behöver ljus både när du ligger ner och sitter upp.  

Har ni ett litet sovrum? Då är ett gott råd att satsa på en vridbar vägglampa. Genom att utnyttja väggen så får du plats med annat på sängbordet.  

Med riktbara vägglampor kan du få mer ljus i hörnorna av sovrummet vilket kan få rummet att kännas rymligare. 

Satsa på en tavelbelysning om du har en tavla i sovrummet. En vacker tavla på väggen kan lysa upp rummet och ge en fin känsla. 

Om din vägglampa enbart ska fungera som myslampa är inte de praktiska kraven lika stora, men det är viktigt att du inte placerar den så att du tittar rakt upp i skärmen när du ligger ner. 

Tips! Delar du sovrum med någon? Köp vägglampor med justerbar arm som går att rikta. Då är risken mindre att ni stör varandra om bara en av er vill ha ljus.  

BARNRUM 

Det finns många vägglampor för barnrummet i roliga och lekfulla mönster och färger. Med en vägglampa i dina barns rum kan du få en kul inredningsdetalj som samtidigt är funktionell.  

Är ditt barn rädd för mörkret? Placera i sådana fall en vägglampa som ditt barn lätt kan nå och lär barnet hur man tänder lampan. Då är det enkelt att tända den om man vaknar på natten och känner sig rädd eller behöver gå på toa.  

Ett litet barnrum kan kännas större om du sätter upp vägglampor som du sedan riktar mot en vägg. 

En vägglampa nära barnens säng fungerar perfekt som belysning vid sagostunderna. 

HALL 

Hallen är det första vi möter när vi kommer hem. Här behöver du ljus för att se var kläder och skor finns. En snygg vägglampa i hallen fungerar både som praktisk belysning och som en snygg inredningsdetalj.  

Har du en spegel i hallen? Sätt upp småvägglampor vid spegeln så ser du bättre hur du ser ut innan du går ut. 

Rikta vägglampan rätt. Rikta gärna ljuset mot väggarna eller upp i taket – då får du rummet att kännas större. 

Tänk gärna i förväg om det går och fäll in så mycket som möjligt i tak och väggar. Då slipper du många sladdar i hallen. 

KÖK 

Köket kan vara det rum i hemmet där det behövs flest ljuskällor för olika aktiviteter och behov. I köket behöver du 5–7 ljuskällor för skön belysning. 

Vägglampor fungerar mycket bra i köket och kan hjälpa dig att göra det smidigare att laga mat och utföra andra hushållssysslor. 

Ett gott råd är att sätta upp justerbara vägglampor vid arbetsbänken i ditt kök. Det ger ett välriktat ljus. En vägglampa med lång ljusterbar arm är praktiskt om man vill ljussätta platser där det inte går att placera en taklampa. 

Praktiska små klämlampor är mycket bra i små mörka utrymmen i köket där man vill kunna se bättre. 

VÄGGLAMPA UTOMHUS  

Vägglampor utomhus är ofta underskattade men faktum är att vägglampor för utomhusbruk är både funktionella och snygga. Med vägglampor kan du skapa mer synlighet utomhus och en känsla av säkerhet. Inbyggd rörelsedetektor kan dessutom ge extra trygghetskänsla.  

I Sverige, där det är mörkt stora delar av året, ger en vägglampa utanför ytterdörr eller altandörren ett välkomnade intryck. En lampa på väggen utanför dörren gör det dessutom lättare för dig att se vem som ringer på. Med vägglampor kan du också få till en mysig atmosfär på din altan eller i trädgården på kvällen när det blir mörkare och som en bonus få vackra effekter på fasaden. 

Vid uppfarten till ditt hus är det också viktigt med ljus som visar vägen fram till huset och ger ett välkomnande intryck.  

Har du en mur, en fasad, ett staket eller ett garage? Då kan du sätta upp vägglampor eller spottar för utomhusbruk för att rama in trädgården eller ge mer ljus till garaget.  

Tänk också på att välja rätt ljuskälla för utomhusbruk att sätta i din armatur.   

Tips! Tänk på att köpa vägglampor för utomhusbruk. De är specialkonstruerade för att klara allt från fukt till kyla!

snygga vägglampor 

1. Vägglampa i mässing – perfekt för sovrummet 

En lampa som enkelt går att fästa i till exempel en sänggavel3 W led som har 50 000 timmars livslängd. 

Du hittar lampan här.

2. Vägglampa för barnrum – för små prinsar och prinsessor 

En söt liten kronlampa som ger ett behagligt och vackert ljus. Crown är tillverkad i rosafärgad träfanér med integrerad led-slinga.

Titta på lampan här.

3. Vägglampa i svart  passar både vägg och bord 

Vägglampan Puff är en underbar och lekfull vägg-/bordslampa som förgyller varje rum. Lampan kan antingen läggas ner eller hängas på väggen. 

Här hittar du lampan.

4. Tavelbelysning – lys upp ditt konstverk 

Miro tavelbelysning från Aneta fäster du bakom tavlan och låter den lysa ner på ditt konstverk. Den har led-belysning och en transparent sladd med strömbrytare. 

Titta på lampan här.

5. Vägglampa utomhus  lykta i tidlös design

En elegant vägglykta från Konstsmide. Lampan är fin på husväggen, balkongen eller altanen och sprider ett mysigt ljus. 

Titta på lampan här.


Flera fördelar med vägglampor: 

  • Att lysa upp längs med väggarna i ett rum markerar rummets gränser på ett effektfullt sätt. 
  • En smal hall kan upplevas som större och ljusare med välplacerade vägglampor. 
  • Har du högt till tak? Accentuera detta med att montera uplights på väggen. 
  • Vägglampor i en trappa skapar både ett milt ljus och kan hjälpa till för att undvika olyckor.  
  • Vägglampor kan även monteras på sidan om sängen och användas som sänglampa om du vill ha mer plats för annat på ditt nattduksbord – eller kanske saknar ett? 

5 smarta placeringar av vägglampor

1. Bredvid soffan eller din favoritfåtölj

Det ger en mysig känsla att placera en vägglampa över din favoritfåtölj eller den del av soffan där du gärna sitter och läser. 

2. Ovanför ett sideboard

Belys ett sideboard med snygga detaljer och föremål på bordet.  

3. Bra ljus vid spegeln i badrummet

Du behöver tillräcklig belysning för att utföra dina badrumssysslor. Satsa på ett bra ljus vid spegeln i badrummet. 

4. Roliga vägglampor till barnens rum

Till barnens rum finns många olika roliga och lekfulla lampor att välja mellan. Låt gärna barnen själva vara med att välja motiv.

5. Flera vägglampor överköksbänken

Vägglampor i köket gör det smidigare att laga mat och utföra andra hushållssysslor. 

Relaterade produkter

Vägglampa Elvita E113337
439 :-
Vägglampa dimbar vit, Elvita
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Vägglampa Elvita E115646
419 :-
Flexibel vägglampa
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Vägglampa Elvita E113338
439 :-
Vägglampa dimbar svart, Elvita
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Vägglampa Elvita E115646
419 :-
Flexibel vägglampa
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Vägglampa Oriva 48298-80 Tove svart
199 :-
Stilfull och lättplacerad klämlampa i svart metall
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Vägglampa Elvita E115682
439 :-
Väggspotlight med riktbart ljus
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Vägglampa Nordlux Pine Svart
Specialpris 249 :- Ordinarie pris 399 :-
Dekorativ vägglampa i industriell design
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Vägglampa Oriva 48298-34 Tove antiksilver
199 :-
Stilfull och lättplacerad klämlampa i antiksilver
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här