Laddar...

Den stora guiden för dig som ska köpa ny taklampa


Idag finns ett enormt utbud av taklampor. Allt från stora taklampor som kan lysa upp hela rummet, till mindre taklampor som kan du använda för att punktbelysa delar av rummet. Här är fem saker att tänka på när du ska köpa ny taklampa till ditt hem. 

 

1.Vilket behov ska lampan uppfylla?

Ljus kan verkligen göra stor skillnad för ett rum och lyfta hela inredningen och känslan. För att förstå vilken typ av taklampa du ska välja kan det vara bra att börja med att fundera på vilket behov lampan ska uppfylla. Ska lampan hjälpa dig att se bättre när du utför en syssla eller ska lampan skapa mysstämning? Belysning brukar delas in i allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. 

Allmänbelysning  

Allmänbelysning sprider ett jämt och tillräckligt starkt ljus över hela rummet. Allmänbelysning behövs till exempel när du städar så att du ser allt damm, när du letar efter din borttappade mobilladdare eller när barnen leker. En dimmer på allmänbelysningen är en bra idé om du vill ha möjlighet att skifta mellan starkare och svagare ljus för olika situationer. Exempel på allmänbelysning är en plafond eller en takpendel. 

 

Arbetsbelysning 

Funktionsbelysning – eller arbetsbelysning som det även kallas – används för att lysa upp ett begränsat område med ett koncentrerat, riktat ljus. Till skillnad från allmänbelysning så sprids inte ljuset i hela rummet. Syftet med arbetsbelysning är att göra det lättare för dig att fokusera på dina sysslor. Använd funktionsbelysning för att belysa specifika ytor där du behöver se bra. Exempel på funktionsbelysning kan vara belysning över köksbänken, en läslampa vid en soffa eller en lampa för skrivbordet. 
 

Stämningsbelysning eller mysbelysning 

Att se när man städar och lagar mat är viktigt, men det är minst lika viktigt att ha belysning som ger rätt stämning i hemmet. Mysbelysningen ska ge en härlig och inbjudande känsla i rummet. Testa att sprida ut ett antal mindre lampor som sprider ett diffust ljus på olika platser i rummet. Du kan också få till en mysig stämningsbelysning genom att använda lampskärmar av papper eller tyg eftersom de sprider ett diffust ljus när ljuset måste silas igenom skärmen. 

 

2. Vilka typer av taklampor finns det?

Pendel 

Många väljer att köpa en pendellampa till mat- eller soffbordet eftersom det är smidigt att reglera längden efter det behov man har. Takpendlar finns i massor av olika modeller, allt från klassiska och retro till mer moderna och vågade.  

 

Plafond 

Takplafonden helt enkelt är en taklampa som sitter monterad direkt mot taket. En plafond kan passa både i hallen, sovrummet, badrummet eller barnens sovrum. De senaste åren har det kommit många snygga plafonder som passar olika stilar. Fördelen med plafondlampor är att de inte tar så mycket plats eftersom de sitter direkt mot taket. 

 

Kristallkrona 

En vacker kristallkrona ger garanterat ett trivsamt ljus i ditt rum. Kristallkronor passar i många av hemmets rum. En modern eller klassisk kristallkrona kan ge en lyxig känsla till vardagsrummet eller bidra till hotellkänsla till sovrummet. Har du ett dressing room eller en klädkammare kan det också vara en elegant inredningsdetalj att hänga upp en kristallkrona. Eller varför inte ge badrummet ett lyft med gnistrande glasprismor? 

 

Spotlights 

Spotlights har blivit extremt populära och idag finns många olika typer av spotlights att välja mellan. En stor fördel med spotlights är att de ger ett flexibelt ljus som går att justera efter behov. I vardagsrummet kan det vara snyggt att ha vinklingsbara spotlights för att framhäva fina detaljer. I köket är det praktiskt med spotlights då du har möjlighet att rikta om ljuset efter den yta du använder. Här kan det även vara praktiskt att ha spotlights i skåp för att se det man förvarar bättre. Ett annan smart användningsområde är vinklade spotlights i trappor för att lysa upp stegen.  

Läs mer om hur du kan använda spotlights här.

 

3. I vilket rum ska din taklampa hänga? 

Vardagsrum 

En bra idé är i vardagsrummet är att ha taklampa med en skärm som låter ljuset skina igenom. Då får du ett ljus som flödar åt olika håll ger en jämn och behaglig allmänbelysning. 

För att skapa ett behagligt och spridande ljus runt soffan kan två taklampor i olika höjd vara smart.  

Vill du ge vardagsrummet en mer klassisk och elegant atmosfär kan en kristall- eller ljuskrona vara vackert. Gnistrande glasprismor ger en gammaldags, fin stämning över ditt rum. Idag finns en mängd klassiska och moderna kristall- och takkronor att välja mellan.  

En dimmer är utmärkt om du vill variera skenet från din taklampa beroende på vad du ska göra. 

Eftersom vi vistas mycket i vardagsrummet kan det vara bra med upp till 1lampor. Minst 5 stycken brukar behövas för att få till rätt känsla och uppfylla alla våra behov av ljus. Lamporna ska ha varierande funktion. Förutom en taklampa kan det vara bra att ha en läslampa eller golvlampa för att ljusa upp en del av rummet där du brukar sitta mycket och till exempel läsa, sticka eller skriva. Lampor kan också användas för att lysa upp möbler som du tycker mycket om, till exempel ett antikt skåp. 

Har du ett litet vardagsrum eller ett vardagsrum med lågt i tak kan en plafond som sitter direkt mot taket passa bra eftersom den tar mindre plats. De senaste åren har det kommit många snygga plafonder som passar olika stilar. Du kan välja mellan plafonder metall, textil eller glas.  

 

Sovrummet  

I sovrummet är en taklampa ett måste. Taklampan i sovrummet är viktig eftersom den underlättar när du ska komma upp på morgonen eller klä på dig.  

I sovrummet kan belysningen verkligen hjälpa till att skapa den myskänsla du vill uppnå. En taklampa med textilskärm kan ge en extra avslappnande atmosfär och mer värme till rummet. Eller varför inte en lampa med trästomme? 

Eftersom vi vill ha möjlighet att komma till ro i sovrummet bör vi undvika starka och skrikiga färger på våra sovrumslampor. Välj en harmonisk färg som får dig att känna lugn. 

Komplettera taklampan med flera ljuskällor. Till exempel en läslampa och en nattduksbordslampa. En fönsterlampa kan också vara fint under Sveriges mörka månader. 

Ska taklampan hänga i barnrummet kan det vara bra att välja en lampa som sprider ett jämnt ljus över hela rummet så att barnen kan leka och pyssla fritt. En takplafond i textil kan vara bra eftersom den har ljuddämpande effekt och inte hänger i vägen för barnen bus och lek. Komplettera sedan med en läslampa vid sängen för godnattsagor och kanske en stående lampa i den delen av rummet där barnet leker mest. Det kan också vara en god idé att köpa en lampa med ett behagligt sken som fungerar som nattlampa eller en lampa som kan tändas för eventuella nattbesök på potta och toalett när barnet blivit blöjfritt.  

 

Kök 

En kökslampa i taket är en väldigt central del i köket och kanske det första man lägger märke till när man kommer in i rummet. Lägg lite extra kärlek på taklampan i köket.  

Oftast ska lampan sitta lägre än man tror. En bra rikthöjd för taklampan ovanför kök- och matbordet är 50–60 cm från bordsskivan. Följer man detta mått är sprids ljuset över hela bordet och ingen runt bordet bländas. Tänk också på att lampan inte ska hänga i vägen så att man slår i huvudet när man reser sig. Hänger den över ett bord ska man kunna se personen på andra sidan bordet om man sitter på olika sidor. 

Har du en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och använder ditt köksbord till mer än att äta vid? Kanske läser barnen till exempel läxor vid köksbordet eller spelar spelDå kan det vara en bra idé att fundera lite extra över belysningen. Om matbordet är stort, längre än 190 centimeter, är det bäst att ha minst två lampor så att man får en jämnare belysning. Fundera också på att investera i en dimmerlösning så att du kan anpassa belysningen utifrån aktivitet. Tänk också på att välja en dimbar lampa när det är dags att köpa kökslampa.  

Visst har du inte bara en taklampa i köket? Med spotlights över arbetsytor kan du rikta ljuset mot den yta du använder. Och i Sverige kan det vara trevligt att ha en eller flera fönsterlampor under den mörka årstiden.  
 

Badrum 

Det finns badrumstaklampor i många stilar att välja mellanVälj den stil på taklampa som bäst harmonierar med den övriga badrumsinredningen.  

Det finns ljus som gör att vi ser bättre ut och ljus som gör att vi kan se alla våra naturliga skavanker. I badrummet, vid spegeln, rekommenderar vi att du väljer ett kallare ljus som faktiskt visar ”verkligheten”. På så sätt blir det lättare att se när du borstar tänderna, rakar eller sminkar dig.   

Kombinera gärna det kallare ljuset med en taklampa som ger ett varmare ljus så får du en mysig miljö när om du bara ska gå på toaletten och inte är i behov ljus där du behöver se exakt vad du gör.  

Ibland kan det vara kul att välja en lite oväntad lampa i badrummet. Testa att lyxa till det med en kristallkrona till exempel. 

 

4. Vilken taklampa passar min inredning? 

Utbudet av taklampor har fullkomligt exploderat de senaste åren och valen är oändliga. Allt fler inser att rätt belysning i taket handlar om så mycket mer än bara nödvändigt ljus. Beroende på vilken taklampa du väljer kan du skapa olika stämning och atmosfär i ett rum. Letar du efter en retrolampa, en kristallkrona, en modern taklampa i mässing för vardagsrummet eller en klassisk takplafond? Allt går att hitta. Men hur vet jag om min taklampa passar i rummet? 

Se helheten när du väljer taklampa 

En lampa i mässing eller metall kan ge en lite mer stram och modern känsla medan en lampskärm av textil kan skapa en ombonad och varm känsla. Om väljer en modern lampa kan det vara bra att komplettera med mjuka former och textilier för att väga upp och fortfarande skapa en hemtrevlig känsla i vardagsrummet. Och tvärtom, om ditt rum är fullt med tyger, tavlor och mönster kanske du ska välja en enklare lampa som inte tar fokus från din övriga inredning?

 

Färg och belysning går hand i hand

Man brukar säga att inredning suger i sig ljuset. Vad menas med det? Mörka ytor reflekterar inte ljus. Har du inrett ditt rum med mörka färger behöver du helt enkelt fler lampor.  

 

Satsa på en lampa som har ”det lilla extra”

Du kan faktiskt låta belysningen bli det som får folk att säga ”wow” när de kommer in i ditt hem. Våga satsa på en lampa som har det där lilla extra. Du kan få en helt annan stämning i ett rum genom att välja en unik och annorlunda lampa. Valet av lampa kan säga mycket om vem du är och ge rummet en personlig touch.  
 

Ljus kan få ditt rum att se större ut

Ljus kan användas för att få rum att se större ut. Har du en smal hall? Testa att låta ljuset falla mot väggarna istället för direkt mot golvet. Det ger en helt annan känsla. 

 

5. Variera med flera lampor

En grundläggande riktlinje är att alla rum i ett hem ska ha mellan fem och sju lampor, minst en bör vara en taklampa. Ett smart trick är att variera ljuskällornas höjd och rikta dem åt olika håll och på så vis få variation i belysning. Testa också att placera någon av lamporna bakom möbler. Tänk också på att ingen av lamporna ska sitta så att den bländar. Det kan låta enkelt men är ofta något som man missar om man endast går på design och inte funktion när man väljer lampa. Och sist men inte minst – blanda! Blanda både storlek, färg och form i rummen. Det kan ge oväntat resultat. 

Installation av taklampa

Taklampor kan antingen installeras med hjälp av den lilla krok och kontakt som ofta finns i taket eller genom så kallad fast installation. Att använda kontakt och krok är det lättaste sättet om din taklampa är förberedd för detSitter uttaget inte exakt där du vill ha din lampa finns det lamparmar som kan flytta lampan en bit utan att du behöver borra och skruva fast en krok i taket. 

En lamparm kan vara praktisk när du inte vill borra hål i taket.

Se alla tillbehör till inomhusbelysning här.

 

Så här hänger du upp en lampa 

  1. Stäng av strömmen 
  2. Om det är en pendel: Häng upp lampan i kroken på den höjd du vill ha den. Annars hänger du lampan i kroken och skruvar fast hållaren mot taket. 
  3. Koppla in kontakten i taket och dra upp eventuell kåpa för att täcka kontakt och överbliven sladd. 
  4. Slå på strömmen och tänd lampan 

Kräver lampan fast installation får du själv skruva fast lampan i taket. Själva elinstallationen måste dock utföras av en behörig elektriker. 

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här