Laddar...

Spotlights i taket - inspiration och tips

 

Ett vanligt misstag som många gör är att underskatta hur viktig belysningen är i ett rum. Med en kombination av rätt möbler, textilier, växter och belysning kan du skapa rätt stämning i ditt hem. Spotlights är en typ av belysning som kan hjälpa till att ge ditt hem den atmosfär du är ute efter. Här är några tips för dig som vill belysa ditt hem med spotlights.  

 

Innehåll: 

  • Spotlights för olika rum
  • Spotlights utomhus
  • 3 snabba inredningstips
  • 6 vanliga frågor

 

Spotlights för olika rum 

badrum 

Spotlights är praktiska att ha i badrummet. De kan enkelt sättas på hyllor, väggar eller i badrumsgolvet. Genom att använda många men lite mindre spotlights kan man skapa en mysig stämning i badrummet. Kanske kan en magisk stjärnhimmel av mini-spotlights vara något för ditt badrum? Eller är du ute efter hotellatmosfär i ditt badrum? Då kan spottar i taket eller vid spegeln bidra till en lyxig känsla. 

Om du bestämmer dig för att skaffa spotlights till badrummet eller andra typer våtrum är det viktigt att du tänker på lampans IP-klassning. Den beskriver hur tålig lampan är mot fukt. Det kan vara värt att lägga extra krut på att verkligen se till att välja rätt lampa. Det kan vara besvärligt om elektrikern upptäcker att du har köpt fel lampa när det är dags att installera. 

Barnfamiljer tycker oftast att det är praktiskt med spotlights i badrummet eftersom det gör att det blir extra lätt att hålla rent.  

Har du möjlighet att sänka taket i ditt badrum eller ska du bygga ett helt nytt hus? Passa på att installera infällda spotlights. Man får då ett jämt och harmoniskt ljus i hela badrummet. I små badrum är det fördelaktigt med infällda spotlights eftersom de tar lite plats.  

 

Kök

Vi tillbringar mycket tid i köket med att förbereda mat, äta och umgås. Därför är det extra viktigt med en flexibel belysning just där. När man ska förbereda mat vid köksbänken och laga mat vid spisen vill man inte ha ljus som skuggas av en själv. Har man endast allmänbelysning i taket är det en risk. Små spottar under köksskåpen ger en bra arbetsbelysning över köksbänken.  

En annan bra idé kan vara att ha inbyggda spotlights i köksfläkten eftersom det också ger en skön arbetsbelysning.  

Genom att placera belysningsskenor i köket kan du dessutom själv rikta ljuset efter tillfället. Förutom att det är snyggt bidrar det med ett flexibelt ljus som går att justera och rikta efter ditt behov.  

Idag finns en mängd olika spotlights i olika färg och form. Perfekt för den som vill matcha belysningen med den övriga inredningen i köket.

 

Sovrum

Har du ett litet sovrum? Genom att ljussätta ditt sovrum med små spotlights i taket kan ditt sovrum upplevas som större. 

I många inredningsmagasin ser vi en liten snygg sänglampa vid nattduksbordet. Men vad är sänglampans syfte? Hjälper den när du ska läsa i sovrummet? Komplettera gärna sänglampan med riktade spotlights så får du belysning som går att rikta beroende på behov.  

En bra idé kan vara att placera en skena med spotlights i taket. Framför skåp i sovrummet kan du rikta ditt ljus åt den riktning du behöver. Det kan också vara praktiskt med spotlights inne i eventuella garderober så slipper du väcka din partner i sovrummet på morgonen om du behöver ta fram kläder. 

I sovrummet är det bäst att välja spotlights med dimmer. På så vis kan du variera mellan ett mysigare sken när du vill koppla av och ett starkare sken vid städning eller när det är dags att vakna upp. Har du dimmer kan dina spotlights fungera både som stämningsfull belysning och funktionell belysning. 

 

Vardagsrum

I vardagsrummet är det snyggt att belysa olika delar av rummet med olika typer av lampor. Genom att göra det skapar du mer djup i ditt vardagsrum. En taklampa behövs för att skapa allmänljus, en golvlampa kan skapa mysstämning och riktade spotlights kan vara funktionellt. 

I vardagsrummet har vi oftast fler tavlor. Med spottar kan du lyfta fram dina tavlor. En snyggt belyst tavla kan bli mer effektfull och tar mer plats i rummet. Med spotlights går det att rikta ljuset mot tavlan för att slippa störande reflexer. Det är också effektfullt att rikta spottar mot växter eller andra favoritdetaljer i din inredning. 

En takskena med spotlights till vardagsrummet kan vara ett bra komplement till en taklampa. På så vis kan du variera ljuset efter behov. Spotlights på skena är oerhört flexibelt och ger dig möjlighet att justera ljussättningen utifrån din möblering och inredning. Du kan både justera riktning och hur många spotts du ska ha.  

Har du en trappa i vardagsrummet kan spotlights fungera effektivt för att belysa trappstegen.  

 

Spotlights utomhus

Spotlights kan används till en mängd olika saker utomhus. Du kan punktbelysa träd och buskar, belysa din fasad eller ditt garage eller varför inte sätta in infällda spottar i ditt altandäck? 

Ska du belysa ett träd? Du kan välja att belysa träd rakt underifrån med en nedgrävd markspotlight eller med markspett. Dessa kan du enkelt placera efter eget önskemål och justera ljusets riktning genom att vinkla lamphuvudet efter behov.  

Fasadbelysning med spottar är väldigt effektfullt. Du kan välja montera spotlights på fasadsväggen och/eller sätta markspotlights i rabatter. Det finns också möjlighet att använda led-lister utomhus. 

Har du barn som gärna leker på gräsmattan eller altanen? Eftersom solen går ner tidigt stora delar av året tycker många föräldrar med aktiva barn att det är smart att sätta upp spotlights på de platser utanför huset där barnen leker och sportar mycket. Tänk på att det kan vara en god idé att komplettera dina spotlights med dimmer och rörelsesensor för önskad effekt. 


3 snabba tips för dig som ska inreda med spottar 

 

1. Använd fler spottar än du tror du behöver

De flesta inredningsexperter är överens om att vi har får få lampor i våra hem. Så när du tänker belysning, ta i lite extra. Det finns oväntade platser i hemmet som mår bra av lite ljus. En trappa kan till exempel få en helt annan känsla om du belyser den med spottar. 

 
2. Satsa på dimmer för din takspotlight 

Dimmer är en smart lösning för att kunna använda en och samma ljuspunkt för olika behov. När du myser i soffan kan ljuset vara svagt samtidigt som du behöver kraftigare ljus när du ska städa soffan. 
 

3. Spotlights är bra för trånga utrymmen

Spotlights är funktionella för trånga utrymmen som smala hallar och korridorer. Genom att belysa väggar, tavlor eller kläder i hallen så skapar du en känsla av mer rymd. 

 

6 vanliga frågor om spotlights 

 

1. Varför är det bra att använda spotlights? 

Spotlights har varit populära under en lång tid. Det finns flera anledningar till det. Spotlights går att rikta dit man önskar. De finns också i olika former och storlekar vilket gör att de är praktiska om man inta har mycket plats. Med spotlights kan du dessutom skapa olika sorters effekt genom att belysa olika föremål eller delar av ett rum. Det finns både infällda spotlights, som främst används i kök och badrum och det finns utanpåliggande armaturer som är praktiska att sätta upp beroende på vilket behov du har i just ditt rum.   

2. Vad är utanpåliggande spotlights?

Utanpåliggande spotlights är detsamma som armaturer med spotlights som monteras i taket, likt en plafond, till skillnad från infällda spotligts som byggs in i taket, se nedan.

3. Vad är infällda spotlights?

Infällda spotlights är en typ av spotlight som byggs in i taket. Spotlights infällda i taket kan även kallas downlights. De används främst i badrum och kök. En fördel med infällda spotlights är att de passar bra i små utrymmen eftersom de inte behöver ta stor plats. Infällda spotlights används i större utsträckning än andra spottar till att belysa ett helt rum. Men det är också möjligt att använda infällda spotlights för att belysa en specifik del av rummet. Infällda spotlights passar extra bra för rum med lägre takhöjd eftersom de inte skymmer sikten som större lampor kan göra.  

 

4. Hur många spottar bör man ha i ett rum?

Det finns inget exakt svar på hur många spotlights du bör ha i ett rum. När man ska använda spotlights som lampa bör man istället ta hänsyn till hur många övriga ljuskällor man har samt vad syftet med belysningen är. Ska dina spottar ge ett allmänt spritt ljus över rummet eller ska de riktas?  

Det absolut vanligaste misstaget folk gör generellt är att de har för få lampor per rum. Det gör att rummet upplevs som mindre och mörkare. Du bör ha minst tre lampor per rum men gärna mellan fem till tio. Se till att använda din belysning för att skapa rymd. 
 

5. Ska man använda led-spotlights eller halogen? 

Det finns ett mycket större utbud av led-lampor än av halogen. En halogenlampa använder dessutom fem gånger mer energi än en led-lampaEn halogenlampa håller till exempel upp till 2 000 timmar jämfört med en led-lampa som kan hålla upp till 15 000 timmar 

Sedan 1 september 2018 är det inte längre tillåtet att tillverka halogenlampor och sälja i butik.

Endast halogenlampor med 12 volt finns kvar, dessa är vanliga i exempelvis badrumsskåp. 

Tips vid köp av nya lampor: 

- Titta på hur mycket ljus lampan ger, detta visas i lumen (lm). 
- Titta också på om ljuset är kallt eller varmt. Detta visas som Kelvin, (K).  

Vill du lära dig mer om led-lampor? Läs vår led-guide här.

 

6. Vad ska man tänka på när man installerar spotlights?

Inspektera alltid inkopplingsstället både vid stickpropps- eller fast anslutning. 

Se till att välja rätt IP-klass på dina spotlights. Du ska ta hänsyn till var spotlighten ska placeras. IP-klassning på en belysningsarmatur beskriver hur tät och tålig den är. Den utgörs av två siffror, till exempel IP51. 

Se till att det är rätt säkerhetsavstånd mot byggnadsdelar. 

Tänk också på att tillverkarens anvisningar alltid ska följas. 

Fasta installationer för elanläggningar över 50 volt ska alltid görs av elektriker.  

Att installera el i våtrum ställer höga krav på säkerhet. dfråga en elektriker om du är det minsta osäker 

Tar du hjälp av elektriker se till att denna är behörig att utföra alla typer av elinstallationer i badrum. 

Läs mer om installation hos Elsäkerhetsverket.

Relaterade produkter

Takspotlight Elvita E113346 Hemse
869 :-
Takspotlight svart, Elvita
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Inte tillgänglig i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Takspotlight Elvita E113343 Hemse
979 :-
Takspotlight vit, Elvita
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Inte tillgänglig i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Takspotlight Elvita E115688 Hemse
979 :-
Takspotlight med fem spotar
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Inte tillgänglig i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Takspotlight Elvita E115687 Hemse
979 :-
Takspotlight med fem spotar
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Inte tillgänglig i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Takspotlight Elvita E113344 Hemse
979 :-
Takspotlight svart, Elvita
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Inte tillgänglig i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Takspotlight Elvita E115690 Hemse
869 :-
Takspotlight med fyra spotar
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Inte tillgänglig i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Takspotlight Elvita E113340 Hemse
489 :-
Takspotlight svart, Elvita
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Inte tillgänglig i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Takspotlight Elvita E113345 Hemse
869 :-
Takspotlight vit, Elvita
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Inte tillgänglig i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Takspotlight Elvita E113339 Hemse
489 :-
Takspotlight vit, Elvita
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Inte tillgänglig i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Takspotlight Elvita E115686 Hemse
599 :-
Takspotlight med tre spotar
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Inte tillgänglig i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här