Laddar...

Så väljer du rätt lampskärm

Ett enkelt sätt att ändra ett rums karaktär är byta en lampskärm. På så sätt kan du förändra hur ett helt rum upplevs. Genom att kombinera den med andra textiler, gardiner och mattor kan du skapa den stämning som du är ute efter.

Har du en gammal lampfot eller lampa hemma som behöver ett lyft? Testa att byta ut skärmen mot en i ny stil eller form.

 

Innehåll:

- 5 tips för dig som ska köpa ny lampskärm:

 • Välj rätt storlek
 • Matchar formen med lampfoten
 • Materialval
 • Tänk igenom färgvalet
 • Byt skärm utifrån säsong

- Sammanfattning

5 tips för dig som ska köpa ny lampskärm

1. Välj rätt storlek

 • Som regel kan du utgå ifrån att den bredaste delen av skärmen ska vara dubbelt så bred som lampfotens bas.
 • Skärmens höjd ska, i sin tur, utgöra en tredjedel av lampfotens skaft. På golvlampor kan man oftast ha en större lampskärm.
 • Du bör också ta hänsyn till var lampan ska vara placerad när du väljer storlek på skärmen. Ett stort vardagsrum med mindre möblering kan till exempel bära upp en mycket större lampa än ett litet vardagsrum med mycket möbler. Om lampan ska stå på ett bord eller ovanpå ett skåp kan det vara bra att ta hänsyn till storleken på möbeln och sakerna runtomkring lampan.
 • Om du velar mellan två storlekar så är det oftast bättre att satsa på den större. I Skandinavien kan vi vara lite fega. Testa att ta i lite!

 

2. Matcha formen med lampfoten

Man brukar säga att formen på lampfoten och formen på lampskärmen ska vara så lika som möjligt:

 • Rund lampfot = rund lampskärm.
 • Oval lampfot = oval lampskärm.
 • Kantiga lampfötter = en kantig skärm eller rak lampskärm.

Men även om det är rekommendationen så kan det vara kul att mixa och matcha.

Kanske hittar du en kombination som blir något alldeles extra?

 

3. Materialval

När du väljer material kan det vara bra att hänsyn till din stil i rummet men också lampans syfte.

 • Idag finns skärmar i oändligt många material – allt från sammet, linne, silke, bomull, polyester och siden till akryl, glas och rotting. Fundera över vilken typ av atmosfär du vill skapa.
 • Om du vill ge rummet en lite lyxigare känsla kan du välja ett elegant material som silke eller sammet. Ett fint linnetyg kan också ge en påkostad känsla. Silke reflekterar ljus fint vilket kan bidra till en romantisk atmosfär i sovrummet. Matcha gärna med gardiner i samma material.
 • Lampskärmar i bomull passar de flesta inredningsstilar och finns i oändligt många färger och former. Bomullskärmar passar extra bra i utrymmen som tenderar att bli smutsiga eftersom de är lätta att rengöra. Kanske är det en bomullsskärm du ska välja till barnens rum?
 • Metall eller mässing har varit ett populärt material ett tag. De ger ofta en lite mer modern känsla till rummet. Om du väljer en variant som är öppen kan det vara kul att kombinera med en led-lampa av filamenttyp.
 • Sist men inte minst: Vill du att dina lampskärmar ska smälta in i den omgivande inredningen? I så fall kan du hämta inspiration från tyg på möbler, gardiner, kuddar och mattor.

 

4. Tänk igenom färgvalet

 • Fråga dig hur mycket ljus du behöver? Behöver du ljus för att läsa eller ska lampan vara dekorativ och skapa stämning? Ju mer ljus du behöver desto mer transparent material ska du välja på lampskärmen. Samma sak med skärmen, större skärm ger mer ljus.
 • Tänk också på att en ljus modell ger ett mjukt sken medan en mörk variant inte släpper igenom lika mycket ljus. En lampskärm i färg kan däremot smitta av sig och sprida ett färgat ljus i rummet. Och väljer du en med mycket mönster kan den skapa skuggor vilket kan ge en fin stämning. Men skuggorna kanske fungerar mindre bra när du ska utföra arbetsuppgifter eller läsa.
 • Titta på hela ditt rum när du väljer färg. Vill du att din lampa ska sticka ut eller smälta in? Om du vill att lampan ska ta plats i rummet välj en djärv färg som skiljer sig från övrig inredning. En vågad färg på en lampskärm kan verkligen få ett rum att lyfta. Vill du att lampan ska smälta in så följer du rummets färgtema. Titta på vad har du för färg på gardiner, mattor, möbler och textilier. I ett sovrum eller arbetsrum där du behöver lugn och ro kan det vara bra att använda neutrala toner på skärmen. En allt för skrikig skrivbordslampa eller sänglampa kan ta bort fokus.
 • Sist men inte minst, lampskärmar är ett bra sätt att få in en färgklick i ett rum. Kanske ska du satsa på en knallrosa golvlampa eller en prickig bordslampa? Börja experimentera!

 

5. Byt skärm utifrån säsong

Det härliga med lampskärmar är att du snabbt och enkelt kan förändra din inredning efter säsong och trender.

Under vinterns mörka månader när vi är hemma mycket kan det vara härligt lyxa till det med en sammetsskärm och på sommaren kanske man vill byta till ljusa lampskärmar. Men tänk också på att materialet avgör hur mycket ljus som släpps igenom. Så på vintern när vi vill ha mer ljus kan det vara smart att satsa på en genomskinlig lampskärm och en led-lampa med lite mer styrka. 

Sammanfattning

Dags att köpa ny lampskärm? Då kan det vara bra att tänka på storlek, matching med lampfot, materialval, färgval – och slutligen att använda skärm utifrån säsong.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här