Sänglampa - inspiration och tips inför ditt köp

Dags att uppgradera sovrummet med belysning vid sängen? Hos Elon hittar du allt från sänglampor som kan placeras på sängbordet till lampor som kan monteras på väggen. Vilken lampa som passar just dig beror på dina behov och din specifika inredningsstil. Välj en praktisk sänglampa som förhöjer lässtunderna i sängen eller varför inte en lampa med behagligt ljus som skapar en härlig atmosfär i rummet?

I den här guiden går vi igenom allt som kan vara bra att tänka på innan du köper en sänglampa.

 

Fördelar med sänglampa:

  • Behöver du ljus mitt i natten? Med sänglampa slipper du tända taklampan.
  • Dimbar sängbelysning skapar mysig stämning i sovrummet.
  • Praktisk punktbelysning vid läsning.

Sänglampa i sovrummet 

I sovrummet får du en extra ombonad känsla genom att använda flera olika ljuspunkter. En eller flera sänglampor kan ge rummet en fin detalj samtidigt som det är praktiskt.  

I ett sovrum kan du sätta upp en väggspotlight vid sängen som sängbelysning. Använd gärna lampor med justerbar arm, då får du ett mer flexibelt ljus som kan riktas. Det är praktiskt om du behöver ljus både när du ligger ner och sitter upp.  

Har ni ett litet sovrum? Då är ett gott råd att satsa på vridbar belysning. Genom att utnyttja väggen så får du plats med annat på sängbordet. Med riktbara sänglampor kan du få mer ljus i hörnorna av sovrummet vilket kan få rummet att kännas rymligare. 

Om din belysning enbart ska fungera som myslampa är inte de praktiska kraven lika stora, men det är viktigt att du inte placerar den så att du tittar rakt upp i skärmen när du ligger ner. 

Tips! Delar du sovrum med någon? Köp sänglampor med justerbar arm som går att rikta. Då är risken mindre att ni stör varandra om bara en av er vill ha ljus.  

Sänglampa till barnrum

En lampa nära barnens säng fungerar perfekt som belysning vid sagostunderna. Sängbelysning med dimbart ljus kan även fungera som nattlampa för de barn som har svårt att sova när det mörkt i rummet.

Väggmonterad sänglampa eller bordslampa?

Svårt att bestämma dig vilken typ av sängbelysning du ska ha i sovrummet? Om du har ett mindre sovrum kan det vara smidigt med hängande belysning som inte tar upp så mycket utrymme. Välj i sådana fall antingen en modell som monteras på väggen eller en som hänger från taket.

Om du har nattduksbord bredvid sängen kan du med fördel välja en sänglampa på fot som du placerar på bordet. Ett annat alternativ är en stående golvmodell som du ställer på en eller båda sidorna av sängen.

Hur högt över sängen ska en sänglampa sitta?

Om lampan ska hänga vid sidan av sängen kan du utgå från sängens kant och mäta ut cirka 20 centimeter. Sedan bör det vara cirka 60 centimeter till själva ljuskällan.

Hängande sänglampa som liknar regndroppar

Den här magiska belysningen från Globen Lighting liknar ett skyfall med sina nätta glaskupor. Häng lampan ovanför sängen för att skapa en magisk stämning i rummet. Du kan justera lampan så att den passar takhöjden i ditt sovrum. Minsta totalhöjd är 33 cm och den högsta totalhöjden mäter 213 cm.

Upptäck Globen Lighting Skyfall. 

sänglampa från Globen Lightingsänglampa från Globen Lighting

Sänglampa på fot i elegant stil

Svart sängbelysning från Markslöjd med skärm i sammet och lampfot i glas. Den här snygga lampan passar dig som vill få till en lyxig hotellkänsla i ditt hem. Med sina 65 cm är det en ståtlig lampa som inte är rädd för att ta upp plats på nattduksbordet!

Läs mer om Markslöjd Proud.

sänglampa Markslöjd Proudsänglampa Markslöjd Proud

Sänglampa - stående modell med dimbart ljus

Om du vill ha en unik och lite annorlunda sängbelysning ska du testa att använd en golvmodell. Med den här från Koster kan du rikta ljuset där du vill, vilket gör att den både fungerar som punktbelysning och läslampa.

Här hittar du sängbelysning från Koster.

sänglampa från kostersänglampa från koster

Vilken design på sänglampa ska jag välja?

Funktionalitet och placering är viktiga faktorer att klura på vid köp av sängbelysning, men det är minst lika viktigt att fundera på vilken färg och stil som passar just ditt sovrum. Ta inspiration från tre snygga sänglampor i olika stilar - och hitta din egen favorit!

Sänglampa mässing - perfekt över dubbelsängen

Globen Lighting Hubble är en dubbel sänglampa i mässing som passar utmärkt ovanför dubbelsängen. Detta tack vare sina två vinklingsbara lampor som kan vinklas i både höjd- och sidled. 

Här kan du läsa mer om sänglampan Globen Lighting Hubble! 

sänglampa Globen Lighting Hubble 2 Borstad Mässingsänglampa Globen Lighting Hubble 2 Borstad Mässing

Sänglampa svart - snygg och funktionell

En svart sänglampa är ett stilrent val till ditt sovrum. Den här industriella modellen från PR Home har en dragspelsarm som gör den till en otroligt praktisk sänglampa. Passar till dig som uppskattar funktionalitet blandat med en modern och industriell design.

Läs mer om PR Home Maxime!

sänglampa pr home maximesänglampa pr home maxime

Sänglampa vit - enkel att fästa i sänggaveln

Scan Lamps Sensilo är en vit sänglampa som passar perfekt i ett sovrum med simplistisk inredning. Den här modellen har dimbar belysning vilket gör att den med fördel kan användas vid läsning. För att skapa en mer stämningsfylld atmosfär i rummet går det även att dimra sänglampan.   

Upptäck Scan Lamps Sensilo hos Elon!

vit sänglampa Scan Lamps Sensilovit sänglampa Scan Lamps Sensilo

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris