Så många lampor ska man ha i vardagsrummet

Hur skapar man det ultimata mysiga och snygga vardagsrummet? Jo, med rätt antal lampor! Här förklarar Elons ljusexpert hur du ljussätter vardagsrummet på bästa sätt.

Har du svårt att få till det där lilla extra myset i vardagsrummet? Tricket är att använda sig av tillräckligt många lampor. Hur många som behövs?

– Jag rekommenderar minst fem olika lampor i vardagsrummet, beroende på rummets storlek. Men mellan 5–10 olika brukar behövas för att skapa rätt stämning, säger Linda Rydberg, belysningsexpert på Elon.

Om man enbart har två–tre olika ljuskällor i ett rum kan det upplevas som platt och hårt.

– Ett vanligt misstag som många gör då är att välja en starkare ljuskälla och då bländar lamporna istället för att ge ett mysigt ljus, berättar Linda.

Placera lamporna i olika nivåer

Att addera fler lampor till ett rum betyder så klart inte att man ska hänga upp fem taklampor i vardagsrummet eller tv-rummet, det betyder snarare att man ska jobba med belysning i olika nivåer.

– Det kan till exempel vara fint med en taklampa, ett par olika golvlampor och sen ett par bordslampor som man placerar ut på olika platser i rummet. Att ha ljuskällor i olika höjder i ett rum ger rummet liv och gör det mer spännande, förklarar Linda.

Många små ljuskällor skapar en ombonad känsla i rummet och Linda tipsar också om att man kan blanda olika material och modeller, för att få lite dynamik och variation. Många älskar myset som den extra julbelysningen ger i ett rum, så ett råd är att bara byta ut julstjärnan i fönstret mot en fin hängande lampa, och satsa på en fin bordslampa i fönstret istället för adventsljusstaken när julen är över.

Förstora rummet med väggbelysning

Ett litet rum kan upplevas som större om man hänger upp belysning på väggen i form av vägglampor eller väggarmaturer. Har du vackra tavlor som du dessutom vill visa upp på väggarna kan tavelbelysning också vara ett fint och stämningsfullt inslag.

Välj en klar ljuskälla

Om din lampa är gjord av klart glas är det snyggare om också själva ljuskällan är av klart glas. Om du också har en bordslampa eller golvlampa med en skärm i ljust tyg är det bättre att välja en matt ljuskälla som ger ett mjukare sken.

– Använder du en klar ljuskälla till en lampskärm i tyg kan det bli skuggor som syns tydligt i den och det ser inte lika snyggt ut, säger Linda.

Ljusslingor är ett snyggt alternativ

Är man inte supersugen på att ha så många synliga lampor i sitt vardagsrum kan en ljusslinga vara ett bra alternativ. Den kan man till exempel gömma inne i ett skåp med glasdörr, eller placera ut längs fönstren.

Integrerade ljuslister i möblerna är också riktigt snyggt. Då syns inte ljuskällan alls, men ljuset syns. Det är det vi kallar för indirekt ljus. Dessa kan man placera på flera ställen, till exempel bakom tv:n, eller längs med golvet, tipsar Linda.

Vilken taklampa ska man välja?

Det många brottas med i just vardagsrummet är själva taklampan. Var ska den hänga och hur ska den se ut? Linda tipsar om att våga hänga ned taklampan ganska lågt, särskilt om den hänger över ett soffbord eller matbord.

 – Det är också snyggt att hänga flera lampor i grupp i olika höjd. Då blir armaturen mer som ett konstverk i rummet. Men man kan också välja en lampa som sitter närmare taket.

Trendigast just nu?

– Helt klart är stora taklampor det som är trendigt just nu. Dels de som är stora i omfång, och här ser vi tex naturmaterial som krog och rotting. Och dels är taklamporna med flera ljuskällor populära. Och ljuslisterna – de kommer vi helt klart att få se mycket mer av.

Här hittar du hela vårt sortiment av mysig belysning till hemmets alla rum. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris