Stäng

Produkter

  1. {{ product.Name }} 
Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Butikssidor
Övriga sidor
Alla resultat för sidor

Hittade inga matchande sidor

 

 

På elon.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

I vår integritetspolicy så kan du läsa om hur vi på elon.se hanterar dina personuppgifter Här hittar du vår integritetspolicy

 Stäng

Genom att välja en butik får du:

Ljuskällor

En ljuskälla är den källa som ljuset kommer ifrån i en armatur. Det kan vara ett lysrör, en halogenlampa, en glödlampa eller en LED-lampa.
I och med att den gamla glödlampan och glödljuset succesivt övergått till LED och lågenergi kan det vara svårt att veta vilken lampa du ska välja. Vi på Elon har ett brett utbud av ljuskällor för att du ska hitta det du söker. Kontrollera noga vilken sockel din armatur har så att du köper rätt ljuskälla.
Genom att byta ut dina glödlampor till LED kan du spara mycket pengar. Det gagnar även miljön eftersom LED förbrukar mindre energi och har betydligt längre livslängd.

Ljuskällorna har olika sockel och det är viktigt att du kontrollerar denna för att vara säker på att det är den du behöver till din armatur. De vanligaste lampsocklarna är E14 och E27. E27 (Ø 27 mm) är det man brukar kalla stor sockel och E14 är den mindre (Ø 14 mm).
Utöver dessa finns också exempelvis GU10 och G9. Dessa används på många typer av halogenlampor och kompaktlysrör och kommer nu även i LED-utförande.
GU10 används ofta i spotlights och de har en plug in-sockel som du låser fast genom att trycka och vrida.

LED-lamporna delas oftast upp i rundstrålande traditionella LED-lampor samt LED-filamentlampor.
På de traditionella sitter dioderna på ett platt kretskort. De ger emellertid sämre ljusspridning än glödljus. LED-filamentlamporna har istället lysdioderna på vertikala s k filamenttrådar och kan på så vis sprida ljuset lika bra som de tidigare glödlamporna.

Det ljus som uppfattas av ögat mäts i lumen (lm). Härigenom får du en uppfattning om hur starkt ljus LED-ljuskällan avger. Alltså hur mycket den lyser. Ju högre ljusflöde en belysning har, desto mer lyser den.

Lampans effekt anges i watt (W) och det indikerar hur mycket energi en ljuskälla förbrukar.
I och med LED är det missvisande att tänka på W när det kommer till ljusflöde, så som vi är vana sedan glödljuset. Vill du veta hur mycket ljus en lampa avger är det bättre att titta på mängd lumen. Effekten/energiförbrukningen är mer föränderlig.

För att du ska kunna dimra en LED-ljuskälla krävs att den är dimbar. Dimbara LED-lampor behöver en mycket mer utvecklad drivare i ljuskällan. Dessa är dyrare att tillverka, vilket gör att dimbara LED oftast är lite kostsammare.
Du behöver också en kompatibel dimmer för att kunna dimra en LED-lampa. Här fungerar oftast inte dimmers för glödljus och halogen. De har nämligen för hög minimibelastning (20 W) och energisnål LED-belysning kommer inte upp i så högt motstånd. Därför behöver du antagligen byta även din dimmer till en LED-kompatibel sådan som bara kräver några enstaka W i minimibelastning.

Ljuskällors färgtemperatur mäts i kelvin, och berättar om vilken färg ljuset avger. Varmvitt, vitt eller kallvitt. Ju högre färgtemperatur ljuskällan har, desto kallare är ljuset.
För allmän inomhusbelysning passar varmvitt, medan vitt ofta används i industri, kontor och utvändigt. Vitt ljus är bra om du ska läsa. Kallvitt ljus är bra om du vill komma så nära dagsljus som möjligt. Exempelvis vid sminkning, rakning eller fotografering där du vill frambringa dagsljuskänsla.

En ljuskällas spridningsvinkel anges i grader. En ljuskälla med 10° ger dig en smal ljuskägla, och 60° ger dig en bredare ljuskägla. Detta kan vara bra att känna till när du ska bedöma hur många lampor du kan behöva för att belysa ett större område.

Hos oss på Elon hittar du många olika ljuskällor med olika styrka, sockel, spridningsvinkel och temperatur. Vissa av dessa kan du också dimra.