Experten: Så lyckas du med julbelysningen

Julen har ett alldeles särskilt sken omkring sig. Belysning vi väljer för jul och advent blir snabbt magiska minneskapslar fyllda med efterlängtad kvalitetstid med nära och kära, barrdoften från granen och värmen från en sprakande brasa. Vår kategorichef för belysning, Therese Tanriver, berättar mer om årets förtrollande favoriter. 

Kategorichef, Therese Tanriver, är en av dem som står bakom årets stämningsfulla julbelysningsutbud.

Therese Tanriver är kategorichef och har varit med och format årets julbelysningssortiment hos Elon. Det är ett dynamiskt utbud med något för varje hem.  

Berätta, vilka trender sticker ut för dig i år?  

– Det fina med julbelysningen är att eftersom den är aktuell under en så pass kort period varje år, finns det alla möjligheter att mixa och matcha. Något gammalt med något nytt, något minimalistiskt med något maximalistisk. Gillar man jul och belysning lika mycket som jag så är detta årets höjdpunkt!  
 
Therese fortsätter:

 – Det hakar också i årets största trend: ”Känn inga begränsningar”, som handlar om att våga sätta sin personliga prägel på belysningen. Vi ser också en fortsättning på den naturnära trenden. Tänk papper med ”lager-på-lager-effekt”, vitbetsad ek, jute, och dova toner. 
  
Vad ger du för råd till den som vill skapa julstämning hemma, i en situation där elpriserna är högre?   

– Först och främst: kom ihåg att julbelysningen inte drar så mycket el som man först kan tro. Åtminstone inte om du använder dig av led-ljuskällor. Enligt en uträkning som Vattenfall gjort så motsvarar fem timmars sken från en gran, tre adventsstakar, en ljusslinga och en stjärna, inte mer än en fem minuter lång dusch.  
 
Therese tillägger:

 – Men med det sagt så finns det ett par saker att tänka på, först och främst att alla ljuskällor är utbytta mot just led-alternativ, även i julgransbelysning som är lätt att glömma. Det finns också många smarta funktioner att använda sig av idag, såsom timer och appstyrning. Med dem är det lätt att undvika att lamporna är på slentrianmässigt och orsakar onödig energiåtgång. 
  
Vilka är dina favoriter bland årets julbelysning?   

– Vilken svår fråga, det finns så mycket fint! Men om jag måste välja blir det pappersstjärnan Disa från Star Trading som bara finns hos oss på Elon. Det är en stjärna på fot som också går att hänga.  


Thereses tips: Så lyckas du med julbelysningen 

  1. Tänk på färgtemperaturen. Försök att hålla dig till ungefär samma färgtemperatur (Kelvin). Om du blandar temperaturer är risken att du skapar en ljussättning som “skär sig” och blir spretig, där varken känsla eller funktion kommer till sin rätt.    
  2. Satsa på mixen. Julbelysning är inte vad det var förr – våga experimentera med olika material och former! Rotting och papper är exempel på två material som skapar dynamik, samtidigt som de tillsammans bidrar till en enhetlig, naturnära känsla.
  3. Håll inte tillbaka! Mellan 5 till 10 ljuskällor brukar vara nyckeltalet för att skapa en mysig atmosfär hemma. Julbelysning är inget undantag. Kör på och ha kul med belysningen i år!  

 

Läs mer:

Höga ljusstakar – så väljer du rätt till just ditt hem 

LED: Julstämning utan dåligt samvete

Julbelysning utomhus – inspiration och tips

Therese uppmanar till att våga experimentera med julbelsyningen i år.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris