LED: Julstämning utan dåligt samvete

Med rätt lampor kan du låta julhemmet tindra med gott samvete. Tillsammans med Konstsmide visar Hem & Kök hur mycket du sparar genom att uppgradera julbelysningen med LED.

 

Idag har LED-lampor blivit standard i de flesta hushåll. Men hur är det egentligen med julbelysningen? Det är lätt rota fram de där gamla slingorna och ljusstakarna år efter år, utan att egentligen reflektera över vad det sitter för lampor där i. I denna guiden får du bland annat svar på:

 

  • Varför du borde byta till LED i julgransbelysning och adventsljusstake
  • Hur mycket ström en adeventsljusstake drar
  • Hur mycket el en ljusslinga till granen drar

Byt till LED i julgransbelysning och adventsljusstake – minska elförbrukningen med 90 procent

Lampföretaget Konstsmide har räknat på energiåtgången i våra hem kopplat till julbelysning. Enligt deras beräkningar kan ett hushåll kapa hela 90 procent av sin energiförbrukning genom att byta ut sina gamla ljuskällor mot LED. Här är en sammanfattning av ett av deras räkneexempel med en adventsljusstake:

En sjuarmad ljusstake påslagen i 8 timmar per dygn – från första advent till Tjugondag Knut – kommer att ge dig en besparing på cirka 9 kilowattimmar, tack vare att LED-lamporna är upp till tio gånger så effektiva som traditionella glödlampor. Detta motsvarar i sig hela 9–18 tvättar i tvättstugan. Med andra ord: Tänk vilken skillnad det kan göra att uppgradera hela hemmets julbelysning!   

LED – för allas skull

Enligt informationsplattformen Skogssverige inhandlar svenskar runt tre miljoner julgranar varje år. Förutom tillhörande julgransbelysning tillkommer ljusslingor, ljusstakar och diverse andra lysande julpynt. Med den informationen i ryggen är det lätt att få en uppfattning om hur stor elförbrukning det faktiskt rör sig om i juletider – och hur stor kollektiv skillnad man kan göra genom att byta till LED-lampor. Att välja energisnåla belysningalternativ är bra för din egen plånbok, samtidigt som det i längden bidrar till en stabilisering av skenande elpriser och en bättre miljö. 

byt till led byt till led

Med en LED-lampa minskar du din energiförbrukning med upp till 90 procent. 


4 snabbfakta om LED

  • LED står för Light Emitting Diodes, vilket på svenska betyder lysdiod.
  • LED-lampan uppfanns under 1920-talet i Ryssland. 
  • En LED-lampa är cirka 10 gånger mer effektiv än en traditionell glödlampa.
  • Använder du dig av en smart LED-lampa är det bra att vara medveten om att den endast är i standby – inte avstängd – om du släcker via mobil eller fjärrkontroll. 

Vanliga frågor om julbelysning 

  • Hur mycket ström drar en adventsljusstake?

En sjuarmad ljusstake påslagen i 8 timmar per dygn – från första advent till Tjugondag Knut – drar ungefär 0,924kwh. Med andra ord reducerar en LED-lampa din elförbrukning avsevärt.

  • Hur mycket el drar en ljusslinga till julgranen? 

Hur mycket el en ljusslinga drar beror på vilken typ av ljuskälla du har valt. En LED-lampa kan vara upp till tio gånger mer effektiv än en traditionell glödlampa och livslängden (brinntiden) är betydligt mycket längre än konventionella glödlampor.

Sammanfattning

Genom att byta ut dina gamla glödlampor till LED-lampor i din julbelysning, minskar du din elförbrukning med upp till 90 procent – det tjänar både du och vår planet på!

Relaterad läsning

Allt du behöver veta om LED-lampor

LED-armatur – en hållbar arbetsbelysning

LED-plafond – bästa valet för platsbesparande allmänbelysning


Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris