Hitta rätt adventsljusstake - inspiration och checklista

 

Går du också lätt vilse i den där bländande djungeln som är adventsljusstakar? Eller har tanken på ljusstakar försvunnit i allt annat julbestyr? Vi hjälper dig att hitta rätt med hjälp av en enkel checklista. Julmyset börjar...nu!

 

Innehåll:

  • Omgivning: Var ska adventsljusstaken stå?
  • Stil: Hitta ditt uttryck!
  • Sken: Hur ska adventsljusstaken lysa?
  • Vanliga frågor om adventsljusstakar

 

1. Omgivning: Var ska adventsljusstaken stå?


Det kan vara bra att veta var du vill placera din ljusstake. Detta bestämmer nämligen storlek, stil och funktion. Ska den stå i ett brett fönster? Ska den mest förhöja inredningsstilen i ditt vardagsrum? Ska den tillföra mycket ljus i en mörk hall?

Praktpjäs till golvet

vit adventsljusstakevit adventsljusstake

Satsa på något högt och ståtligt, som passar på såväl golv som på en skänk.

Dekor till bordet

adventsljusstake i form av ett luciatågadventsljusstake i form av ett luciatåg

Satsa på något lågt men med oväntad form eller detalj.

Fönster-fint

avlång adventsljusstakeavlång adventsljusstake

Avlånga modeller gör sig bra i fönstrena.

 

2. Stil: Hitta ditt uttryck! 

Vidare kan det vara bra (och kul!) att reda ut vilken stil du gillar. Ska din adventsljusstake ta för sig, smälta in eller framhäva en viss färgsättning i inredningen? Låt oss ta ett djupdyk i alla olika stilar med hjälp av ett axplock från vårt utbud.

Snyggt stilrent

Betong, krom och strama former kan också andas jul! Dessa adventsljusstakar passar minimalisten utmärkt, eller den som vill tillföra lite lugn till ett redan belamrat hem.

 

Traditionell touch

Välj en adventsljusstake med härliga retrodetaljer som viskar om svunna tider. Välj mellan lantlig charm, maffig lyxig á la Downton Abbey, eller trivsamt träsmide.

Ljuvligt lekfullt 

Våga ta ut svängarna med charmiga detaljer! Testa något nytt och trendigt eller lekfullt som apssar såväl i vardagsrummet som i barnrummet.

3. Sken: Hur ska adventsljusstaken lysa?

Bara en sista sak att överväga innan du är redo att pynta loss! I valet av din nya elljusstake, kan det vara en idé att fundera på om du föredrar LED-lampor eller glödlampor. När det sedan kommer till ljusflödet, vägleder lumen (förkortat lm) dig: Ju högre värde - desto starkare sken. Om du dessutom vill variera ljusstyrkan på din adventsljusstake och övriga juldekorationer, kan en plug-in-dimmer vara en smart lösning. Har lampan en “dimbar”-märkning så är det fritt fram.

Känner du dig något klokare inför ditt val av adventsljusstake? Vi hoppas det. Annars är du alltid varmt välkommen att besöka våra julpreppade butiker eller kontakta oss direkt via vår chatt. Hos oss finns det dessutom ännu mer juldekoration som hör högtiden till. Det kan väl aldrig bli för mycket mys?

Elon önskar dig en lysande jul!

Vanliga frågor om adventsljusstakar

Hur pynta adventsljusstake? 

När det är dags att dekorera kan du ställa fram din elljusstake i fönstret. Traditionella adventsljusstakar kan du däremot pynta med naturgrejer som mossa, kottar och grenar - eller ätbara saker som nötter, torkade apelsinskivor och kanelstänger. Låt fantasin bestämma!

När är det okej att ta fram adventsljusstake? 

Du kan ta fram elljustakarna och adventsstjärnorna på lördagskvällen före första söndagen i advent - om du vill följa gamla, svenska traditioner. 

Vilken färg på adventsljusstake? 

I Elons sortiment kan du välja bland elljusstakar i rött, vitt, guld och silver.

Vad kan man fylla adventsljusstake? 

Adventsljusstaken med levande ljus kan fyllas med allt från mossa till julkulor - välj det som passar din övriga juldekoration!

Vad står adventsljusstaken för? 

Den traditionella ljusstaken har fyra ljus, ett ljus för varje advent. Första advent tänds första ljuset, andra advent tänds både det första ljuset och det andra som står bredvid - och så fortsätter det till och med sista advent när alla ljusen är tända.

Vem uppfann adventsljusstaken? 

1934 tillverkade Oscar Andersson den första elektriska ljusstaken.

Vad betyder 7 armad ljusstake?

Elektriska adventsljusstakar har vanligtvis sju ljus, men de kan även förekomma i andra utformningar. 

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris