Tips när du ska köpa lampa till julstjärna

Julbelysningen används endast ett par veckor om året, vilket gör att ljuskällorna inte behöver bytas lika ofta som i dina övriga lampor. Det är bra! Men kanske har du till och med fortfarande gamla glödlampor i dina adventsstjärnor? I sådana fall är det dags att byta till led-lampor. Vi förklarar varför och tipsar om vilka ljuskällor som passar bäst till julstjärnor.

Har du gamla glödlampor i dina adventsstjärnor finns det flera fördelar med att byta dessa till led-lampor. En av de viktigaste anledningarna är att minimera brandrisken.

Gamla glödlampor blir mycket varmare än dagens led-lampor, något som i kombination med till exempel en julstjärna i papper i värsta fall kan leda till att det börjar brinna.

Att vara noga med att inte papper eller en gardin ligger mot ljuskällan är viktigt, men då en led-lampa inte blir i närheten av lika varm som en glödlampa är det avsevärt mycket mindre risk för brand.

 

Innehåll:

  • Adventssjärnor i led
  • Smarta adventsstjärnor
  • Viktigt att tänka på när du köper lampa till julstjärnan

Adventsstjärnor i led

Led-lampor är även mer hållbart än glödlampor, både för miljön och för ekonomin. De ljuskällor du köper till dina julstjärnor nu kan du ha i flera år framöver. En modern led-lampa lyser i cirka 30 000 timmar innan den har gjort sitt. Det ger perspektiv på hur länge du kommer kunna ha lamporna i din julbelysning innan det är dags att byta.

TIPS! För att inte låta lamporna stå och lysa när det ändå är ljust ute kan du koppla en timer till din julbelysning. På så sätt kan adventsstjärnor och annat vara släckta ett par timmar mitt på dagen.

Vilken typ av lampa ska jag välja till julstjärnan?

Oavsett om du har en hängande eller stående julstjärna - och oavestt dess färg (röd, grön, vit eller svart) rekommenderar vi dig att satsa på ett varmt ljus. Har du en synlig ljuskälla, eller vill ha ett lite extra mysigt sken, kan en filamentlampa vara det du letar efter.

Lampan bör ha en styrka på någonstans mellan 75-125 lumen för att ge ett trevligt ljus.

Vill du kunna dimma din belysning är det viktigt att du köper en led-lampa som är dimbar. Detta framgår på förpackningen eller i produktbeskrivningen.

Vad är lumen och vad motsvarar det i Watt? Läs allt om led-lampor här.

 

Smarta adventsstjärnor

Ta julbelysningen i fönstret ett steg längre och koppla den till din övriga hemautomation. Med led-lampor från till exempel Philips Hue kan du tända och släcka dina julstjärnor från mobilen, sätta timers samt dimma och ändra ljuset.

Läs mer om smart belysning här.

Viktigt att tänka på när du köper lampa till julstjärnan

Max-styrkan som står angiven i julstjärnan är inte den rekommenderade styrkan på lampan, utan vad lamphållaren tål innan den går sönder. Alltså kan du gott satsa på en lite svagare ljuskälla för din julstjärna.

Lampor till julstjärnor har ofta e14-sockel. Var noga med att kolla så det blir rätt!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris