Stor nyårsguide: Så lyckas du med dukningen, dekorationerna och menyn

Årets sista kväll ska alla detaljer sitta. Med vår nyårsguide får du koll på vad som behöver preppas för att din nyårsafton ska bli en succé. Lägg lite extra kärlek på att duka fint och på nyårsdekorationer.

Preppa i tid

För att du själv ska kunna njuta av nyårsmiddagen, är förberedelser A och O. Satsa på att ha förrätt och efterrätt klar ett par dagar innan så kan du bara fokusera på varmrätten på själva nyårsafton. En bra förrätt som du kan laga redan en dag innan är en festlig soppa, exempelvis Crème Ninon, en fransk klassisk soppa gjord på en bas av gröna ärtor. Soppan mixar du enkelt ihop med en stavmixer och toppar med lite mousserande vin eller champagne precis innan den ska serveras.

 

Fixa även en drömmig dessert i god tid innan middagen, som du bara kan plocka ut ur kylen eller frysen. En mousse eller pannacotta smaksatt med citrus eller saffran är enkelt att göra i förväg. Eller gör en egen glassbomb av glass med olika smaker med hjälp av en glassmaskin. Dekorera i sista minuten med färska bär, bitar av frukt eller granatäppelkärnor och toppa med örter som mynta eller citronmeliss. 

 

Nyårsdukning extra allt

En vacker dukning med många detaljer tar nyårsbordet till nya höjder. Satsa på fina vaser i olika höjd med fina blommor i. En ljusslinga med pärlor som får snirkla sig över bordet ger extra effekt. Eller lägg en ljusslinga i en blomsterdekoration som får trona mitt på bordet. 

 

Fina prydnadssaker du redan har hemma kan bli små spännande detaljer att titta på för gästerna, kör gärna ett tema som silver eller guld – det gör nyårsbordet lite extra glammigt. Ett fint nyårspynt är personliga placeringskort som du handskrivet gästernas namn på. Stick ner placeringskortet i en chokladpralin, så får gästerna en extra godsak till kaffet.

 

Många glas på bordet ger en generös festkänsla. Satsa på minst två vinglas och ett vattenglas per gäst. En fin liten detalj är lägga en liten smörkniv på varje assiett om det ska serveras smör och bröd till maten. Ett tips är att fynda små antika silverknivar på loppis och göra små individuella smörbyttor till varje kuvert. Låt smöret stå framme någon timme, vispa upp det med en elektrisk ballongvisp så det blir fluffigt och fyll sedan små skålar med smöret. 

Läs mer: Katarin Bååth om dukning och inredning

 

Fördrink med twist

En fördrink som kommer förföra gästerna får du genom att använda torkat blomsterströssel, som går att hitta i orientaliska mataffärer. Gnid en citronklyfta runt kanten på en champagnekupa eller ett cocktailglas och doppa glaset i blomsterströsslet. Säkra upp så du har ordentligt med is i frysen innan festen. Med en ismaskin kan du känna dig helt trygg, tar isen slut kan du fixa ny på bara några minuter. 

Läs mer: Gör drinkar till nyår med SodaStream!

 

Vill du imponera rejält på gästerna, varför inte bjuda på egengjorda chips till fördrinken? Med en airfryer får du fint frasiga chips! Smaksätt chipsen med torkad dill, chili eller annan favoritkrydda, och flingsalt. 

 

Kaffe med det lilla extra

Ingen har väl missat kaffedrinkarnas comeback. Lite extra lyxigt blir nyårsmiddagen om du bjuder på en elegant kaffedrink istället för vanligt kaffe, exempelvis en krämig Espresso Martini. Med en kaffemaskin får du rätt tryck i kaffet snabbt och enkelt. Espresso Martini kan både göras med vodka och helt alkoholfri. Enligt den italienska traditionen ska drinken dock alltid serveras med tre hela kaffebönor. 

 

Fixa stassen fort

När gästerna är i antåg kanske det är bråttom att komma i festkläderna. Om du inte har tid att ta fram strykbrädan och stryka feststassen är en steamer din bästa vän. På bara några minuter är dina kläder skrynkelfria och du är färdig att välkomna dina gäster. 

nyårsdukningnyårsdukning

Liten bubbelskola

Så klart det ska serveras bubblor till nyår. Cava, prosecco eller champagne – välj din favorit. Om du har flaskor i olika priskategorier, spara inte det finaste vinet till tolvslaget. Drick det hellre som aperitif, eller varför inte till middagen om du ska bjuda på mat som passar till mousserande. 

 

Så serverar du bubbel på rätt sätt:

  1. Temperatur Ett mousserande vin ska serveras mellan 8–10 grader, men får gärna vara lite kallare när flaskan öppnas, då minskas risken för att vinet skummar över.
  2. Öppna En flaska med mousserande vin ska öppnas genom att vrida på flaskan och inte på korken. Ta ett stadigt grepp om flaskhalsen och korken, håll gärna ett finger på korken, och ta ett fast grepp om flaskans botten med den andra handen. Luta flaskan och vrid på den med den nedre handen tills du känner att trycket börjar pressa ut korken. Släpp försiktigt upp korken.
  3. Servera Det finns en stor variation av champagneglas. Enligt experterna ska mousserande vin helst serveras i flöjtformade höga champagneglas eller tulpanformade glas. I sådana glas behålls bubblorna längst. Men de som tycker att coupeglas med vidare och öppnare kupa, också kallade champagneskålar, ger en extra glammig festkänsla, så går det självklart bra att servera bubblet i sådana. Här finns Elons utbud av olika sorters champagneglas. Oavsett glas ska de bara fyllas till max två tredjedelar för att aromerna ska komma till sin rätt och för att vinet inte ska skumma över. 

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris