Laddar...

Katrin Bååth om dukning och inredning

Den Jönköpingsbaserade stylisten Katrin Bååth har skapandet i kroppen. För Elon Hem & Kök berättar kreatören om trendiga dukningar, favoritrum och hållbara inredningsfilosofier.

Så länge Katrin Bååth kan minnas har hon möblerat om, gestaltat och förfinat. Med tjugo års erfarenhet inom reklambranschen, där hon frekvent fick agera stylist utöver den huvudsakliga rollen som Art Director, blev det under 2013 dags att göra stylist-birollen till huvudroll. Katrin verkar idag i egen regi med Jönköping som bas. Hon har fullt upp med att styla vid fotograferingar, driva entreprenörspodcast och hålla i inredningsworkshops i butikskonceptet Ateljén – allt samlat under det tak hon kallar ”den kreativa massan”. Även när det kommer till stil och skapande, står bredd och frihet i fokus.


 – Jag är en riktig allätare. Jag vill inte begränsa mig och ställer mig inte i något typiskt fack – men jag älskar att kombinera vintage med nytt som håller länge, och gärna med sådant man kan göra själv.

 

Berätta, var kommer din känsla för färg och form från?

– Jag tror att det gyllene snittet sitter lite i kroppen. Det händer till exempel att jag kommer hem och möts av att min dotter har möblerat om halva huset. Men jag har aldrig lärt henne... Det uppstår nog bara en kliande känsla hos vissa.

Som tur är, finns det tips och trix att tillgå för alla hemmapysslare – genetiska stilanlag eller ej. Katrin  förklarar att en viktig del av hemmastyling handlar om att ge utrymme för förändring på ett smart och hållbart sätt; att man låter ytor som kök och badrum präglas av klassiska färger och materialval, för att sedan med enkelhet tillföra mer trendbetonade detaljer efter behag.

 

Vilket är ditt favoritrum – både att leva i och att inreda?

– Jag säger alltid att ”köket och käket” är hjärtat i ett hus. Trivs man i sitt kök så trivs man i sitt hem. Ett tydligt exempel på detta var när jag byggde Ateljén – där såg jag till att köket är det första kunden möts av. 

FAKTA


Namn: Katrin Bååth

Ålder: 43 år

Yrke: Art director, creative director, stylist och eventkreatör

Bor: I Jönköping

Familj: Mannen Robert och döttrarna Minna
och Flora

Aktuell: Driver Ateljé i Jönköping och hörs i
den nystartade podden Lindner//Bååth.

På tal om kök och käk – låt oss prata dukning. Varför har det blivit så populärt, tror du?

– Jag tror det grundar sig i att det är ett så enkelt sätt att förändra och skapa teman utan att göra stora ändringar i hemmet.


 För Katrin har sambandet mellan en minnesvärd måltid och dukning alltid varit självklar.
 – Halva upplevelsen kring en middag är just allt runt omkring – det taktila, dekorationerna, belysningen, och så vidare.


Vilket är ditt smartaste tips för att skapa mysig stämning en vanlig vardag runt middagsbordet?

– Du kommer en lång väg med att hälla upp den där burken med tacosås i en skål istället, ställa allt du ska servera på en rund träbricka i mitten och tända levande ljus.


Över till dukningstrender för året – vad ser du där?
– Vi kommer att se råa träbord utan dukar, broderier på servetter, hemslöjdsdetaljer och handgjord keramik – inget ska se riktigt färdigt ut. Personligt är det nya svarta!


Och slutligen, om vi ska etablera ett helt nytt take på dukning – den nya moderna dukningen – vad ska ingå?

– Håll servisen hel och ren, men förutom det – go bananas! Varför inte servera maten på undersidan av tallriken, på ett snäckskal eller en kakelplatta? En kreativ dukning kan aldrig bli fel!

Katrins 5 bästa dukningstips

  • Låt fantasin flöda och gå ihop med temat på maten som ska ätas.
  • Gör en annorlunda bordsplacering! Det kan handla om vackert skrivna etiketter eller personligt skrivna små brev.
  • Ställ en glaskupa på varje tallrik, lägg en lyckokaka i, eller en vacker kvist eller blomma. Att bygga på höjden gör underverk!
  • Leta begagnade linneservetter på second hand – det är vackert att kombinera med alla typer av dukningar.
  • Häng något från taket över dukningen, kanske en kvist, en snabbt skapad krans, eller bara vackra band som hänger från taket – en touch som skapar något alldeles extra.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här