Så dukar du upp till fest

Sommaren kommer med mycket firanden. Midsommar, bröllop, studenten, kräftskiva och grillkvällar. Att samlas runt matbordet och dela på något gott att äta är väldigt trevligt och det blir ännu trevligare med en vacker bordsdukning. Här är tipsen som imponerar på dina gäster och gör middagen till succé!

 

Grunda med en duk

En fin duk är en bra grund att börja med. Det ger en ombonad känsla och är praktiskt eftersom det skramlar mindre när gästerna äter, vilket gör det lättare att prata med varandra. Välj mellan en klassisk vit duk, en duk i naturfärger eller varför inte en pastellfärgad duk i din favoritkulör?

 

Välj ut servetter  

När det kommer till servetter finns det två alternativ. Engångsservetter eller textilservetter. Engångsservetter går att anpassa till bjudningen eftersom det finns en uppsjö av mönster och färger på dem. De är dessutom lättillgängliga och går att köpa på närmaste butik runt hörnet. 

Textilservetter känns å andra sidan lyxigare och är mer miljövänliga eftersom de kan återanvändas. Dessa kan du variera genom att byta servettring eller knyta ett fint band runt om. Servetten placeras till vänster om tallriken eller på tallriken.

 

Duka upp porslinet

Här kan du vara kreativ! Ditt val av porslin kan göras efter vilken mat som serveras, temat på festen eller helt enkelt din preferens. Det finns olika typer av porslin – fältspat, benporslin, stengods, lergods och flintgods för att nämna några. Om det bjuds på sallad är salladsskålen i stengods från Bitz ett säkert kort när det kommer till porslinet. 

En kuverttallrik kallas en tallrik som står under alla andra tallrikar framför gästerna. Den fungerar som ett underlag för övriga tallrikar och plockas bort innan desserten serveras. Om man inte vill duka med en kuverttallrik går det lika bra att placera en varmrättstallrik där istället. Ovanpå placeras förrättstallriken. Assietten för bröd eller sallad placeras längst upp till vänster. 

 

Skåla i vackra glas

Vad är mer festligt än champagne? Vankas det bröllop eller examensfirande är det extra trevligt att skåla i champagneglas. Det finns några olika varianter av dessa:

  • Flöjtglas – ett smalt högt glas med smal kupa 
  • Champangeskål eller coupeglas – ett glas med en rund kupa
  • Tulpanglas – har en oval kupa som smalnar av i toppen. 

Om du vill behålla bubblorna och så mycket arom som möjligt föredrar många flöjtglas eller tulpanglas medan den eleganta champangeskålen är perfekt om du tänker bygga en champangefontän.

När det kommer till placeringen av glas gäller följande: Det högsta glaset ställs mitt framför tallriken, detta är oftast ett rödvinsglas. Till höger om det kommer det näst högsta glaset och slutligen ska vattenglaset placeras bredvid det. Allt på en rad. Om det tillkommer fler drycker ska dessa stå bredvid vattenglasen längst ut. Här är alltså platsen för champagneglaset.

Var kreativ med dekorationer

Det finns oändliga möjligheter när det kommer till dekorationerna.

Vanligast är att man anpassar dekorens färger efter säsong eller tillställning.

Har du ett runt bord är det vackert med en pampig blombukett i mitten av bordet. Om du däremot har ett långbord kan många småvaser eller ett avlångt blomsterarrangemang bli riktigt effektfullt. Blanda med naturmaterial, levande ljus och prydnader efter högtid. Vill du inte ha levande ljus så finns jättefina batteriljus.

Även en liten ljusslinga kan ge en riktigt fin effekt.

 

Placera besticken

När det kommer till bestick är det främst placeringen av dem som du behöver tänka på. Gaffeln placeras vänster om tallriken och kniven till höger med knivbladet inåt. Bjuds det på soppa placeras den till höger bredvid kniven. En gyllene regel när det bjuds på mer än en rätt är att börja med besticken längst ut och arbeta sig inåt. Dessertbesticken placeras mellan tallriken och glaset.

 

Smaklig måltid!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris