Planera julmaten – expertens guide till minskad julstress

Griljera julskinkan, bygga pepparkakshuset, laga köttbullarna och förbereda lussedegen. Under julen blir att göra-listan oftast lång och stressnivån hög. Elons matlagningsexpert Anders Vestlund ger dig tipsen som bringar ordning i julstöket. 

 

Julen förknippas inte bara med glädje och gemenskap, en färsk undersökning från Novus visar att en av fem svenskar upplever en ökad stress innan och under högtiden. Men det finns taktiker att ta till för att göra julstöket roligare, effektivare och mindre stressig. Elons egna matlagningsexpert, Anders Vestlund, delar med sig av sin bästa tips och filosofier. 

 

– Man vill gärna vara en superhjälte runt jul, men faktum är köksbestyren kräver både teamwork och förberedelser, då blir allt dessutom mycket roligare, säger Anders.

Minska julstressen – låt köksmaskinerna göra jobbet

Under julen är det lätt att falla in i mentaliteten: "vi gör som vi alltid har gjort", och även om det kan vara mysigt att stå flera timmar i köket, så finns det oftast mer tidseffektiva och smidiga sätt att laga julmaten på. Här är Anders bästa jul-hjälpare: 

 

  • Vakuumförpackaren. Med en vakuumförpackare håller du fryst eller kyld mat fräsch mycket längre. Det innebär helt enkelt att du kan göra din julmat i god tid – lägg förpackningarna i ett vattenbad på julaftonsmorgon och du är i fas! Dessutom undviker du att få oönskade frostkanter, just tack vare att luften stängs ute ur vakuumpåsarna.

 

  • Bakmaskinen. En bakmaskin gör lussebullsbaket till en enkel match. Den kan stå och knåda degen medan du gör annat. Ytterligare en fördel är att du kan jobba med stora volymer och degen kan jäsa direkt i bunken. Tänk också på att utnyttja bakmaskinens timerfunktion (om den har en sådan) då blir det ännu lättare att pyssla med annat men samtidigt ha koll.

 

  • Sousvidecirkulator. Denna smarta “set and forget”-produkt är en riktigt bra kompanjon under julstöket som frigör massor av tid. Med sousvidecirkulatorn har du full kontroll på temperaturen, vilket gör att du med gott samvete kan lämna skinkan i sitt vattenbad i åtta till tolv timmar (beroende på skinkans storlek).

     

    Lägger du sedan skinkan i en vakuumförpackning håller den flera dagar i kylen, vilket gör att griljeringen till det enda återstående momentet. Ett tips är även att smaksätta skinkan lite extra där den ligger i sin förpackning. 

  • Vakuumtillbehör. Använd dina vakuumburkar för att spara både tid och plats. Detta gäller i högsta grad tillagningen av sill; genom att förvara dem i vakuumburkar snabbar du på inläggningsprocessen och smakerna intensifieras. Med denna metod går du från en inläggning på cirka två dagar till två timmar! Dessutom har burkarna en plastsmart design, vilket gör att du kan förbereda en stor sats och förvara i kylen utan problem för att sedan göra flera sorter på en gång.  

Läs mer: Låt airfryern fixa julbordet i år

Det finns olika sätt att minska julstressen på, en av dem är låta köksapparterna spara tid åt dig; testa att lägga in sillen i vakuumburkar istället för vanliga – sillen blir klar på 2 timmar istället för 2 dagar.

Planera mera 

För Anders är planeringen en grundbult i julmatlagningen: 

 

– Mitt råd är alltid att göra saker i tid, vänta inte tills dagen innan julafton. Det finns så mycket som du kan förbereda innan, inte minst tack vare massa smarta produkter.

 

Han tillägger:

 

– Det handlar också om att dela upp matlagningen, koka skinkan en dag och gör griljeringen en annan, eller hacka upp ingredienserna till Janssons frestelse dagen före. Delmomenten gör förhoppningsvis att allting känns lite mer överkomligt. 

 

Fördela arbetet och involvera även små familjemedlemmar 

För att göra julförberedelserna mindre stressiga finns ytterligare tips att tillgå. Ett av dem är att se julstöket som en gemensam aktivitet:  

 

– Förr var mycket upp till en person, inte sällan mamman i familjen. Försök istället att fördela ansvaret jämnt. Gör en lista, se över och bocka av den tillsammans. 

 

Matlaget inför jul kan även inkludera de minsta. Anders tipsar:

 

– Förenkla och avgränsa arbetsuppgifterna till barnen. Är de för små för att hacka eller hantera maskiner så kan de kanske hjälpa till med disken, hålla arbetsytan ren eller dekorera maten. Även barn gillar att känna sig involverade och hjälpa till.

 

Sålla bort det onödiga

Enligt Generation Waste slänger vi tolv procent mer mat under julen än vad vi gör under resterande delar av året. Anders är inne på ett liknande spår och uppmanar till att ta ett steg tillbaka och verkligen se över vad du och resten av julfirarna uppskattar och äter upp – resten ska du inte lägga tid på. 

 

– Att laga massa rätter och tillbehör “bara för att” skapar bara onödig tid och stress i köket. Se till att prata ihop er: vad är egentligen viktigast för oss att ha på julbordet i år? 

 

Anders avslutar:

– Håll det enkelt, helt enkelt! 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris