Laddar...

Våra bästa tips när du vill testa vegansk julmat

Det mesta som finns på ett traditionellt julbord finns i en vegansk variant. Men det finns även helt nya rätter. Vi guidar dig till vad du borde testa om du satsar på vegansk julmat i år!

 

Vegansk julskinka

Rotselleri bakad i ugn som får en söt, nötig smak. Liknar dessutom skinkan till utseendet. Griljera den för extra julig känsla.

 

Det här behöver du:

Cirka 800 g rotselleri

2 schalottenlökar, finhackade

1 dl vitt vin

6 kvistar timjan

1 dl olivolja

½ tsk salt

Griljering:

½ kruka persilja

¾ dl ströbröd

2 msk senap

 

Så här gör du:

  1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
  2. Koka ihop lök, vin och timjan tills vinet kokat ner till hälften.
  3. Häll ner olja och salt och rör om.
  4. Skölj av rotsellerin och skär bort skalet.
  5. Skär ett rutmönster ovanpå rotsellerin.
  6. Lägg rotsellerin i en ugnsfast form, ställ in i mitten av ugnen och baka den i en timme.
  7. Ta ut rotsellerin och häll över skyn med lök och vin. Ställ in i ugnen igen och baka den en timme till. Ös över sky ett par gånger till under tiden den bakas.
  8. Under tiden rotsellerin står i ugnen kan du förbereda griljeringen genom att mixa ihop persiljan och ströbrödet.
  9. Ta ut rotsellerin och höj ugnstemperaturen till 225 grader.
  10. Pensla rotsellerin med senap och häll över ströbröd och persilja.
  11. Sista gången in i ugnen. Låt rotsellerin griljeras i ungefär tio minuter i mitten av ugnen. (Du ser när den börjar se färdig ut.)

 

Gubbröra

En klassiker på julbordet. Med hjälp av tofu och inlagd aubergine kan du göra en vegansk variant som får rätt stadga och känsla. Använd växtbaserad crème fraiche. Obs, detta kräver cirka åtta timmars förberedelse så kom ihåg att ha lite framförhållning.

 

Du behöver:

300 g aubergine eller fast, naturell tofu

3 dl vatten

2 dl socker

1 dl 12% ättiksprit

1 lagerblad

 

3 kryddpepparkorn

3-4 kalla, kokta potatisar

2 msk kapris, finhackad

1 liten rödlök, finhackad

2 msk hackad gräslök

1 dl vegansk crème fraiche

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Dill

Knäckebröd

 

Så här gör du:

  1. Skär aubergine eller tofu i små bitar och lägg dem i en skål eller bunke.
  2. Koka ihop vatten, socker, ättiksprit, lagerblad och kryddpepparkornen.
  3. Häll detta över auberginen/tofun och låt marinera i åtta timmar.
  4. Skär potatisen i tärningar.
  5. Häll bort marinaden från auberginen/tofun med hjälp av en sil.
  6. Blanda ihop med potatis och resterande ingredienser.
  7. Servera på knäckebröd och toppa med lite dill.
Testa vegobullar istället för köttbullar på julbordet i år.Testa vegobullar istället för köttbullar på julbordet i år.

Veganska köttbullar

Inget julbord utan julköttbullar, med eller utan kött. Gör dem själv med formbar vegofärs. Det finns också goda färdiga i frysdisken.

 

Du behöver:

½ gul lök, finhackad

½ msk olja

1 dl ströbröd

1 msk majsstärkelse

1 dl havregrädde

1 msk senap

½ msk kinesisk soja

en nypa salt

en nypa svartpeppar

500 g vegofärs, tinad

 

Så här gör du:

  1. Stek löken mjuk utan att den tar färg.
  2. Blanda ihop löken med resten av ingredienserna.
  3. Olja händerna och rulla bollar av smeten.
  4. Stek i omgångar.

 

Janssons frestelse

Veganvarianten fixar du med havregrädde och genom att byta ansjovis mot inlagd aubergine. Även denna rätt kräver att du har god framförhållning då auberginen ska marineras i minst 8 timmar, men gärna ett dygn eller två.

 

Du behöver:

Till lagen:

1 aubergine

2 dl vatten

½ dl 12% ättiksprit

3 msk socker

4 lagerblad

1 msk kanel

½ msk sandelträ

1 tsk salt

1 tsk oregano

1 tsk vitpeppar

1 tsk mald ingefära

1 tsk muskotnöt

1 tsk mald kryddnejlika

½ tsk kardemumma

Till frestelsen:

1,5 kg potatis

2 gula lökar

5 dl havregrädde

½ dl majsstärkelse

½ dl av auberginespadet

Salt

Svarpeppar

Vitlökspulver

½ dl ströbröd

 

Gör så här:

Lag:

  1. Skala auberginen och skär i strimlor.
  2. Värm vatten och socker i en kastrull tills sockret löst upp sig.
  3. Häll vätskan i en burk och tillsätt ättika och de kryddor som ska vara till lagen.
  4. Lägg auberginebitarna i en gryta. Fyll med så mycket vatten att auberginen precis täcks och koka i ett par minuter.
  5. Häll av i durkslag eller sil och krama ur den vätska som finns kvar i auberginen.
  6. Lägg bitarna i burken med lag och låt stå i kylen minst åtta timmar.


Frestelse:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär potatisen i strimlor och lägg i en ugnssäker form.
  3. Skala och riv lök. Blanda med potatisen.
  4. Blanda havregrädde, stärkelse, kryddor och cirka en halv deciliter lag noga i en skål.
  5. Plocka bort lagerbladen ur auberginen och sila bort lagen.
  6. Blanda auberginebitarna med potatis och lök.
  7. Häll över blandningen med havregrädde.
  8. Toppa det hela med ströbröd.
  9. Lägg en bit ugnssäker folie över formen och grädda mitt i ugnen i en halvtimme.
  10. Ta bort folien och grädda vidare i cirka 20 minuter eller tills din Janssons frestelse har fått färg.

 

Gravad morot

Smart och färgstark kandidat på julbordet. Enkel att göra, men behöver ligga kallt i ca 12 timmar.

 

Du behöver:

½ kg morötter, skalade

1 ½ dl grovt salt

Hovmästarsås

 

Lag:

10 vitpepparkorn, krossade

1 kruka dill

1 msk 12% ättiksprit

3 msk socker

¾ dl vatten

 

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg morötterna tätt ihop i en ugnssäker form och häll på saltet.
  3. Baka i mitten av ugnen i 40 minuter. Morötterna får inte bli för mjuka, så håll lite koll under tiden.
  4. Medan du bakar morötterna kan du göra lagen: Repa dillen och spara till serveringen. Blanda vitpeppar, stjälkarna från dillen och resterande ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna.
  5. Ta ut formen, skrapa bort saltet och låt morötterna svalna.
  6. Lägg morötter i dubbla plastpåsar och häll i lagen. Försök att få ut all luft och knyt ihop.
  7. Nu ska morötterna ligga i kylen i 12 timmar, förslagsvis över natten.
  8. Ta ut morötterna ur påsarna och låt dem rinna av.
  9. Rulla morötterna i dillen
  10. Skiva morötterna och servera med hovmästarsås.

 

 

Sill

För den som inte äter fisk finns det tofusill i flera olika smaksättningar att köpa. Du gör enkelt din egen tofusill genom att skära tofu i bitar och blanda med till exempel en senapssås för att få ”senapssill” eller så gör du inlagd tofu på följande vis:

 

Du behöver:

200 gram fast, naturell tofu, i bitar

2 dl vatten

½ dl 12-procentig ättiksprit

1 dl socker

3 lagerblad

Några korn kryddpeppar

½ morot, skivad

½ rödlök, strimlad

Lite salt

 

Gör så här:
Blanda tofu, morot och lök och lägg i en burk. Koka vattnet ihop med resterande ingredienser och häll ner i burken. Låt svalna.

 

Fler veganska recept

Så gör du vegansk morotsbacon i din airfryer

Mättande och vegansk smoothie

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här