Låt airfryern fixa julbordets klassiker i år

Med en airfryer kan du spendera mindre tid i köket, och mer tid med nära och kära. Hem & Kök berättar hur du lagar julens klassiker med hjälp av den fiffiga fritösen. 

Första advent är passerad och för många kommer julstressen som ett brev på posten. Det är mycket som ska hinnas med, inte minst i köket. Som tur är finns det tips och trix som gör att vi kan bli effektivare i köket och en av lösningarna stavas airfryer. I denna artikel delar vi med oss av flera recept där fritösen är hjälten. 

3 anledningar till att använda airfryern när du julförbereder:

  • Du sparar tid. Genom att använda airfryern minimerar du tillagningstiden på många julrätter.
  • Du ger utrymme för annat i ugnen. Använd ugnen till det som verkligen måste vara i ugnen, och låt airfryern sköta resten. Multitasking när den är som bäst!
  • Du får nyttigare julmat. Med en airfryer får du samma goda smak som med ett annat tillagningsätt, men med upp till nittio procent mindre fett.
köttbullar airfryerköttbullar airfryer

Köttbullar i airfryer

Älskade köttbullar! Genom att tillaga den runda julfavoriten i airfryern får den en extra krispig yta. Detta recept räcker till cirka trettio köttbullar.

 

DU BEHÖVER

  • 220 ml mjölk
  • 70 g ströbröd 
  • 1 gul lök 
  • 500 g blandfärs 
  • 1 ägg
  • 1 tsk kryddpeppar 
  • 1 tsk salt

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa ihop mjölk och ströbröd i en djup skål.
  2. Hacka löken fint.
  3. Tillsätt färs, ägg, kryddor och lök i skålen och rör runt.
  4. Forma färsen med händerna till lagom stora, runda bollar.
  5. Lägg i köttbullarna i arifryern och tillaga på dem 200 grader i cirka 8 min.
  6. Klart!
skinka airfryerskinka airfryer

Julskinka 

Julskinkan är för de flesta en av julbordets absoluta höjpunkter. Genom att tillaga den i airfryer blir tillagningstiden kortare och ytan krispigare. Testa själv! Se bara till att du väljer en storlek på skinkan som får plats i din airfryer. 

 

DU BEHÖVER

  • 1 skinka

Griljering:

  • 1 äggula
  • 2 msk senap - valfri sort
  • 1-2 msk ströbröd



GÖR SÅ HÄR

  1. Slå in julskinkan i folie.
  2. Låt den tillagas i airfryern under 20 minuter i 175 grader.
  3. Under tiden gör du griljeringen. Vispa ihop ägget med senapen i ett glas. 
  4. Ta ut skinkan ur airfryern och pensla på griljeringen. Strö över ströbrödet i ett jämnt lager.  
  5. Lägg in skinkan i friteringsfacket igen. Ställ denna gång in airfryern på 185 grader i cirka 5 minuter eller tills skinkan fått önskad färg.
  6. Ta ut och servera.
friterad brysselkålfriterad brysselkål

Friterad brysselkål

Brysselkål är ett välkommet tillbehör till julbordets lite tyngre rätter. Denna variant är glaserad med vinäger, men för den som är ute efter en mer klassisk variant så går olja och lite salt minst lika bra. Testa dig fram! 

 

DU BEHÖVER

  • 3 msk balsamvinäger

  • 2 msk farinsocker

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk svartpeppar

  • ½ kg brysselkål skurna i bitar

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda balsamvinäger, brunsocker, salt och svartpeppar i en skål.
  2.  Rör ner brysselkålen.
  3. Lägg in brysselkålen på ett galler på mellersta nivån i airfryern (glöm inte droppbrickan).
  4. Ställ in temperaturen på 200℃. Tillaga under cirka 20-25 minuter. Rör om efter 10 minuter.
  5. Klart!

mandlar airfryermandlar airfryer

Kanderade mandlar

Avrunda kvällen med något sött! Dessa mandlar blir riktigt mumsiga med sin socker-och äggblandning. Passar lika bra till julbordet som till glöggminglet!

 

DU BEHÖVER

  • Cirka 0,5 kg hela mandlar 

Äggblandning:

  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 1 msk vaniljpulver

Sockermix:

  • 1-1,5 dl strösocker (beroende på önskad sötma)
  • 1-1,5 dl farinsocker (beroende på önskad sötma)

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda ägg, vaniljsocker och vatten i en bunke stor nog att rymma alla mandlar.

  2. Använda en gaffel och vispa ihop ingredienserna till en skummig konsistens. 
  3. Häll i mandlarna och rör om ordentligt så att de båda sidorna blir lika täckta. Addera sedan sockret (att börja med äggblandningen gör att sockret fäster sig bättre på mandlarna). 
  4. Sprid ut mandlarna i airfryer-korgen eller brickan.
  5. Ställ in airfryern på 150 grader i 5 minuter. 
  6. När 5 minuter har gått, rör runt bland mandlarna och sätt in igen i 5 minuter.
  7. Klart! Låt svalna en aning innan servering.

Vanliga frågor

Går det att få en lite krispig konsistens på utsidan av köttbullarna med hjälp av airfryern?

Svaret är ja. Med en airfryer får du enkelt till den där krispiga ytan, se bara till att köttbullarna har gott om plats i din airfryer-korg eller på gallren. Ligger de för tätt bildas ånga som gör dem mjuka. 


Kan man Airfrya köttbullar?

Ja, du kan airfrya dina köttbullar. Det tar inte mer än åtta minuter och det är dessutom mer hälsosamt än vid vanlig stekning, då sistnämnda ofta involverar betydligt mer olja.  





Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris