Imponera med hemmagjord glass i glassmaskin

Här kan du läsa om vilken typ av glass du kan göra med en glassmaskin, hur du kan experimentera med smaksättningen och ett par tips om hur du använder en glassmaskin. Dessutom ger vi dig tre smaskiga recept på glass att briljera med – chokladglass, jordgubbsglass och matchaglass. 

Att göra egen glass är inte så svårt som det kan låta. Enklast och snabbast gör du glassen i en glassmaskin eftersom du kortar ner tiden för frysning. Smeten kyls ner under ständig omrörning och resultat blir riktigt bra varje gång. Det går emellertid att göra glass utan glassmaskin också.

Vill du lyxa till det lite extra så kan du göra egna rån att dekorera med. Det gör du i ett rånjärn. Du kan också servera i våffelskålar.

Innehåll

  • En glassmaskin - flera efterrätter
  • Experimentera och hitta din favoritsmak
  • Tips för hur du använder en glassmaskin
  • Recept på chokladglass
  • Recept på jordgubbsglass
  • Recept på matchaglass

 

En glassmaskin – flera efterrätter

Fördelen med en glassmaskin är att du väldigt enkelt kan göra hemmagjord glass utan att det behöver bli bökigt eller ta speciellt lång tid – apparaten är enkel att använda. Dessutom så har många av glassmaskinerna en inställning där du kan välja mellan vanlig glass, sorbet och fryst yoghurt. 

Vilken glass och efterrätt som du, familjen och vännerna gillar bäst är förstås en smaksak – men med en glassmaskin så ökar valfriheten. Testa gärna maskinens alla glassfunktioner och se vilken fryst kall efterrätt som blir allra mest populär. 

 

Experimentera och hitta din favoritsmak

Med en egen glassmaskin kan du kombinera precis vilka smaker du vill. Allt som krävs är ett vanligt grundrecept för glass, sen kan du experimentera med olika ingredienser för att hitta din nya favoritsmak. Kanske en mumsig gräddglass gjord på hasselnötter och mörk choklad? Eller en fruktig sorbet med inslag av mynta? 

Den vanliga glassen som vi köper i butik är ofta fylld med socker eller sötningsmedel. När du tillverkar din egen glass kan du såklart välja om du vill byta ut grädde och socker mot mer kalorisnåla alternativ som matyoghurt och frysta bär. Det finns helt enkelt oändliga möjligheter att kombinera ingredienser och smaker med en glassmaskin.

 

Tips för hur du använder en glassmaskin

En vanlig glassmaskin utan kompressor kan tillverka väldigt god glass på kort tid. Den enda riktiga förberedelsen som krävs är att du har skålen i frysen i minst 24 timmar innan du börjar tillverka glassen. Ta sedan ut skålen och blanda ihop dina favoritingredienser – och vips så har du gjort din egen glass! 

Även om processen att tillverka glass med en glassmaskin är enkel så kan det ta några omgångar till du hittar den rätta snitsen. När du väl kan din maskin och vet vilka smaker som gifter sig bra så blir glassmaskinen en riktig fullträff. Perfekt för att stilla sötsuget eller som spexig efterrätt när vännerna kommer på besök.

Len chokladglass, krämig jordgubbsglass och glass med matcha green tea.

Chokladglass

Ca ½ liter

Ingredienser

3 dl vispgrädde
2 msk kakao
100 hackad mörk choklad (70 %)
1 msk Kahlùa kaffelikör
3 stora äggulor
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl strösocker (kan ökas något)
En nypa salt

Gör så här

  1. Värm hälften av grädden i en kastrull tillsammans med kakaon. Vispa med en handvisp för att lösa upp kakaon och värm till kokpunkten.
  2. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt den hackade chokladen och rör tills chokladen smält.
  3. Häll över chokladblandningen i en bunke och tillsätt resten av grädden samt Kahlùa.
  4. Sätt en sil över bunken och ställ åt sidan.
  5. Vispa äggulorna lätt i en skål.
  6. Värm mjölk och socker i en kastrull tills blandningen når kokpunkten.
  7. Rör försiktigt ner den heta mjölken i äggulorna. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning tills blandningen tjocknar något.
  8. Häll ägg- och mjölkblandningen genom silen ner i chokladröran och blanda ihop allt. Sätt plastfolie över skålen och låt stå i kylen tills blandningen är helt kall, helst över natten.
  9. Kör i glassmaskinen eller ställ in i frysen tills glassen är färdig. Glassen ska ha en mjukglasslik konsistens när den är färdig.
  10. Häll upp glassen i en skål eller plastburk och låt stå i frysen i ca 2-3 timmar.
    Om du har den över natten i frysen så blir den ganska hård och måste stå framme och tina innan du kan skeda upp den.

Receptkälla: Lomelinos Glass


Glassmaskiner hos Elon:


Jordgubbsglass

Ca 4-6 portioner

Ingredienser

400 g jordgubbar
1 ägg
150 g strösocker
1 dl mjölk, 3 %
1 ½ dl vispgrädde

Gör så här

  1. Rensa jordgubbarna och skär hälften av dem i småbitar.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp i ca 4 min.
  3. Kör de hela jordgubbarna i en blender tillsammans med mjölken så att det precis går ihop.
  4. Vispa grädden medelhårt.
  5. Vänd försiktigt ner äggsmeten, jordgubbsmixet och de skurna jordgubbarna i grädden.
  6. Lägg glassmeten i en låda med lock och ställ den i frysen i minst 5 timmar. Rör om i glassen 3–4 gånger under infrysningen.

Receptkälla: Tidningen Hembakat


Matchaglass

Ca 4-6 portioner

Ingredienser

ca 400 g sötad kondenserad mjölk (1 burk)
5-6 dl vispgrädde
2 msk matchapulver

Gör så här

  1. Vispa grädden fluffig med elvisp.
  2. Sikta ner matchapulvret, häll i kondenserad mjölk och vispa ihop allt på låg hastighet.
  3. Häll i glassmeten i en form och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
  4. Ta fram glassen 10 minuter innan servering. Skopa upp glassen och toppa gärna med mynta.

Receptkälla: Leilas Supermat

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris