Laddar...

Gör egen marsipan

Marsipan – denna söta och mjuka massa som vi ofta kommer i kontakt med i form av marsipangrisar till jul, marsipankycklingar till påsk, eller på tårtor som exempelvis prinsesstårta.

Marsipan görs av sötmandel och socker. Förhållandet mellan mandel och socker varierar emellertid beroende på recept.
Ju högre andel mandel, desto finare marsipan. Dessutom behövs något som binder samman de torra ingredienserna.
Det kan vara exempelvis äggvita, citronsaft, vatten eller likör.


Varför ska du göra egen marsipan?

Marsipan som du gör själv blir mer smakrik och billigare än den butiksköpta marsipanen och du vet dessutom exakt vad det är i den. Här nedan ger vi dig ett busenkelt recept.

Med mandel och några få ingredienser gör du helt egentillverkad marsipan.

Marsipan


Ingredienser

200 g sötmandlar
ca 3 dl florsocker
ca 1 msk vatten
1 äggvita


Gör så här

  1. Skålla mandeln så här: Koka upp vattnet, lägg i mandlarna och låt dem koka i max ett par minuter. Låt dem inte koka för länge så att de blir sega.

    Sila bort vattnet och pilla bort skalet innan mandlarna blir för kalla. Låt dem torka på ett hushållspapper. Det är viktigt att de blir helt torra.

  2. Mixa mandeln i en blender eller matberedare.

  3. Blanda i lite florsocker i taget och fortsätt mixa tills degen är trög och sammanhängande.

  4. Mixa ner äggvitan.

  5. Behöver du få marsipanen lite mjukare kan du ta i lite vatten. Är den däremot för lös kan du kompensera med mer florsocker.

  6. Färga eventuellt marsipanen med karamellfärg och använd.

Marsipanen, som är naturligt fri från gluten och mjölk, kan förvaras i kylen 1-2 veckor i en plastpåse som du pressat ur luften ur.

 

Marsipanens dag

Den 12 januari är det marsipanens dag.

Marsipan tillverkades redan under antik tid, men då med honung istället för socker.
I Sverige började marsipan att omnämnas under 1520-talet.

 

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här