Laddar...

Eltandborste för barn – vid vilken ålder?

Om du går i tankarna på att köpa en elektrisk tandborste till ditt barn har du säkert en hel del funderingar. Kanske om barn får lov att använda elektrisk tandborste? Är det i sådana fall okej att använda en vanlig modell för vuxna eller är det bättre att använda en speciell modell anpassad för barn?

I den här guiden har vi sammanställt de vanligaste frågorna du som förälder kan tänkas ha när det gäller eltandborstar för barn. 

Först och främst kan du börja borsta ditt barns tänder redan när de första mjölktänderna vuxit fram – och från tre år kan ditt barn börja använda eltandborste. Barn kan utan problem använda elektriska tandborstar för vuxna, men det kan det vara klokt att välja en modell med ett mindre tandborsthuvud. De är mer anpassade för barns munnar.

I vårt sortiment finns olika barnmodeller att välja mellan. Det kan vara bra på flera sätt om ditt barn själv får välja tandborste. Först och främst får ditt barn känna mer delaktighet i sin tandvård. Dessutom kan det göra själva tandborstningen till en mer positiv upplevelse – för både ditt barn och för dig som förälder. Det är mycket roligare att borsta tänderna om man får lov att göra det med en tandborste som man själv har valt ut!

 

Innehåll:

 • Är det bra med eltandborste till barn?
 • När kan barn ha eltandborste?
 • Kan barn ha en eltandborste för vuxen?
 • Vilken eltandborste är bäst för barn
 • Gör tandborstningen lättare för dig och ditt barn
 • Sammanfattning

 

Är det bra med eltandborste till barn?

Det korta svaret är ja! 

Elektriska tandborstar rengör tänderna skonsamt och tar bort mer beläggningar än manuella tandborstar – det gäller även för barns tänder! Eltandborstar är dessutom mycket enklare och smidigare att använda och kan därför vara ett smart val för både dig och ditt barn.

Eltandborste till barn – vad ska man tänka på?

När det gäller små barn kan du med fördel välja en tandborste med ett litet och mjukt borsthuvud. Det är också viktigt att du ser till att borsta barnets tänder noggrant och försiktigt, det gäller både med manuell tandborste och eltandborste.

Det kan vara bra att veta att du inte borstar tänderna likadant med en elektrisk tandborste som med en vanlig modell. Hur gör man då? Håll eltandborsten med lätt tag och låt borsthuvudet rengöra varje tand. Om du behöver hjälp med tekniken kan du ta med din tandborste och rådgöra tandhygienist eller tandsköterska. De kan visa dig hur du använder din eltandborste på bästa sätt. 

 

När kan barn ha eltandborste?

Barn kan börja använda eltandborste från tre år. 

En del modeller har små tandborsthuvuden som är anpassade för små munnar – det kan vara lättare att komma åt överallt med en sådan tandborste. Men på ett litet borsthuvud finns det mindre plats för tandkräm. Det kan underlätta att borsta tänderna i två omgångar genom att först lägga på tandkräm för överkäken och därefter för underkäken. 

Upp till tio–tolv års ålder är det viktigt att en vuxen aktivt hjälper barnet med tandborstningen, det gäller oavsett om man använder vanlig tandborste eller eltandborste. Annars finns risken att tänderna inte blir helt rena. Det kan i sin tur leda till karies och hål i tänderna.

Glöm inte heller att borsta tänderna varsamt – med en eltandborste behöver du inte trycka borsthuvudet mot tänderna, utan det räcker att du håller den lätt mot tänderna och låter den göra sitt jobb. 

 

Kan barn ha en eltandborste för vuxen?

Ja, barn kan använda elektrisk tandborste för vuxna. 

Du kan också välja en modell med ett mindre tandborsthuvud, vilket kan vara bra för såväl barn som vuxna. Det viktigaste är att tandborsten kommer åt överallt och att de barn som själva borstar sina tänder kan hålla sin tandborste på egen hand och använda den utan större svårigheter. 

Ett annat alternativ, om du är ute efter en eltandborste för barn, är att köpa en modell med barnanpassat tema och utseende. Med en tandborste som ditt barn tycker om, kan du lätt göra borstningen lite roligare! Det finns till och med tandborstar som är kompatibla med appar och gör tandborstningen till en tävling där barnet får belöningar och samlar poäng varje gång det borstar sina tänder. 

 

Vilken eltandborste är bäst för barn?

Det går som sagt bra att använda en vuxeneltandborste för barn, men för ditt barn kan det såklart vara mycket bättre med en modell som de själva får välja ut – och som gör tandborstning till ett roligt äventyr! 

I vårt sortiment hittar du barntandborstar från Oral-B som är utformade för att motivera barn att borsta sina tänder korrekt och regelbundet. 

 

Oral-B eltandborste barn -  Vitality 100 Star Wars 

Det här är en laddningsbar eltandborste med Star Wars-tema som är utvecklad för barn över tre år. Den har ett tandborsthuvud som är anpassat för små munnar. Tandborsten används med en app från Oral-B som laddas ner via App Store eller Google Play. Disney Magic Timer App hjälper ditt barn att lära sig borsta tänderna och gör samtidigt tandborstningen lite roligare.

 

Oral-B eltandborste barn - Vitality 100 Frozen

Den här tandborsten är inspirerad av Frozen och är också laddningsbar. Den kan precis som Star Wars-modellen användas tillsammans med Disney Magic Timer App för att göra morgon- och kvällsrutinerna lite roligare. Eltandborsten har extra mjuk strån som gör tandborstningen skonsam - och det lilla borsthuvudet är särskilt anpassat för små munnar. 

 

Upptäck resten av vårt sortiment av eltandborstar 

 

Gör tandborstningen lättare för dig och ditt barn:

 • Få till en mysig atmosfär kring tandborstningen genom att skapa en lugn kvällsrutin runt omkring den med till exempel bubbelbad och sagoläsning.
 • Spela musik – eller hitta på en egen sång om tandborstning! Involvera ditt barn och gör det till en rolig grej.
 • Använd appar eller videos som motiverar ditt barn att borsta tänderna på ett pedagogiskt och kul vis. Det finns till exempel eltandborstar som är kompatibla med appar.
 • Låt ditt barn välja sin egen tandborste – det är roligare att borsta tänderna när man får använda sin favorittandborste!

 

Sammanfattning

 • Du kan börja borsta ditt barns tänder med en elektrisk tandborste när de är tre år gamla.
 • Låt barnet själv välja vilken eltandborste de vill ha - det kommer göra tandborstningen både enklare och roligare.
 • Barn kan använda tandborstar för vuxna, men en barntandborste är bättre anspassad för små munnar. 
 • Gör tandborstningen till en mysig, rolig och uppmuntrande stund - det kommer förenkla stunden för både dig och ditt barn!

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här