Så torkar du blöta ytterkläder på bästa sätt

Efter roliga äventyr i pulkabacken och regniga parkvisiter väntar alltid något mindre kul – att ta hand om våta kläder. Elons expert, Johan Hermansson, förklarar hur du mest effektivt och energisnålt tar hand om det blöta byltet. 

 

Det finns många olika sätt att torka blöta ytterkläder på; torktumlare, upphängning i anslutning till avfuktare, rätt upp och ner på en torklina, och så vidare. Vi ställer dessa metoder mot varandra med hjälp av torkexpert Johan Hermansson. 

 

Berätta, vilken torkningsmetod är den bästa utifrån effektivitetssynpunkt? 

– Jag skulle nog säga att de flesta metoder har sina för- och nackdelar, men använder du en en avfuktare i rummet så torkar kläderna snabbt och skonsammare än i en torktumlare. Desto kraftfullare avfuktare - ju kortare torktid. 

Johan fortsätter:

– När det sedan kommer till skor så är ju skotork ett alternativ som gör att du undviker att pjäxor och stövlar utvecklar en otrevlig odör på grund av fukten. Torra skor utan fukt luktar mindre och håller längre. Ett tiill tips är att torka under natten. 

Vilken metod skulle du säga är energisnålast? 

– Att använda sig av en avfuktare kan vara det energisnålaste alternativet. En avfuktare har dessutom flera nyttoområden i ett hus.

Johan tillägger att även torktumlaren har sina styrkor: 

– Använder du dig av en värmepumpstumlare så är det också ett riktigt energisnålt alternativ.  En torktumlare har ju även fördelen att du bara kan slänga in tvätten och torka den, du behöver inte hänga tvätten.

Apropå torktumlare, hur ska jag egentligen göra med den där dyra barnoverallen? 

– Många säger att en overall skall dropptorka men det kan vara tidskrävande. Flera torktumlare har program för outdoor-kläder som är skonsamma mot klädernas skyddande ytskikt och sparar den vattenavstötande förmågan. 

 

JOHANS 3 BÄSTA TORKNINGS-HACKS:

 

  1. Om man hänger ytterkläderna på tork så häng dem med avigsidan utåt och använd avfuktare för snabbt resultat. 
  2. Anpassa torktumlarens program efter kläderna, till exempel “outdoor” i detta fall.
  3. Ett roligare tips är att frystorka kläderna antingen i frysen eller ute i minst -5c, först blir kläderna stela men sedan försvinner fukten. 

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris