BadrummetBadrummet

Badrumsinspiration och idéer till badrummet

Människor har under många århundraden använt vatten för hälsa och välbehag. Det är viktigt att stanna upp i vardagen och ta hand om sig själv. Att pausa lite och tänka på återhämtningen har blivit allt viktigare i vår stressiga värld. Att bada och inreda avkopplande i badrummet handlar alltså inte bara om att bli ren, utan om så mycket mer. Här ska du hitta ro och energi.

Ett bra badrum ska vara som en oas – lugnt, rogivande och harmoniskt. Vackra naturliga material i vita, grå och trärena toner skapar en vilsam och skönt luftig atmosfär i badrummet. Eftersom badrummet är ett rätt kostsamt byggprojekt så kan det vara smart att välja en ganska tidlös och klassisk inredning som håller över tid om du ska renovera.

Även om det är material och färg på väggar, tak och golv som styr mycket av rummet så kan du lägga till en lyxig spakänsla genom vacker förvaring och klassiska detaljer i naturmaterial.

Ett städat badrum.Ett städat badrum.

Bästa tipsen när du ska städa badrummet

I badrummet blir du och kanske också din tvätt ren – men det blir lätt smutsigt på golv, väggar och i tvättmaskinen. Vi tipsar om hur du får ett skinande rent badrum – och en fräsch tvättmaskin.

Från morgonrutiner till mys med smart belysning

Smart belysning är här för att stanna. Vi tipsar om vad du bör tänka på och hur du kan använda din smarta belysning på ett smart sätt i badrummet.

Rätt ljus för badetRätt ljus för badet
När du ska ta ett skönt bad är det viktigt med ett avkopplande och mysigt ljus.

Rätt ljus för varje tillfälle – tänk på detta när du väljer badrumsbelysning

Ett fräscht, trevligt och funktionellt badrum är viktigt. Här spelar belysningen en viktig roll. Badrumsbelysningen är extra viktig eftersom ljuset ger en fräsch känsla. Inbyggd belysning i badrumsskåp och speglar kan ge skarpa skuggor i ansiktet och behöver kompletteras med ljus från sidorna.

Belysningen ska fungera för både morgon- och kvällsrutiner, men också ge ett avkopplande mysigt ljus vid badet. Se till så att det finns både starkt och svagt ljus för olika behov.

Smart badrumsbelysning

Det är inte helt lätt att byta ut badrumsbelysningen i en handvändning.

Med Philips Hue White Ambiance kan du emellertid skapa en väldigt flexibel badrumsbelysning utan några större ingrepp.

Du får dimmerfunktion utan att behöva byta strömbrytare och kan välja färgtemperatur – kallt vitt ljus när du ska raka eller sminka dig, och ett varmare och mysigare ljus på kvällen och när du vill slappna av. 

Du kan dessutom styra belysningen via din mobil samt komplettera med rörelsesensor.

Stege i badrummetStege i badrummet
Istället för en klassisk handdukshängare är det fint och platseffektivt med en stege.

Möbler, detaljer och förvaring i badrummet

Det är mycket som ska rymmas i ett badrum, trots att det oftast är hemmets minsta rum. Det måste finnas utrymme för hud- och hårvård, tandborste, smink, rakapparat, hårtork, plattång och badrumsvåg för att nämna några av alla saker. 

Möblera badrummet

Har du gott om plats i badrummet så kan du med fördel ställa in en liten pall, ett litet bord eller en snygg rullvagn. Där kan du exempelvis lägga några rullade handdukar, ställa ett ljus, dina finaste parfymer och hudvårdsprodukter eller en växt. 

En metallvagn gör att du dessutom kan förvara dina stylingverktyg där eftersom metallen står emot värmen. Komplettera med en smart plug så att du kan se till att bryta strömmen till stylingverktygen som inte har automatisk avstängning.

Är ditt badrum litet kan du använda en snygg och praktisk stege som inte tar så mycket plats lutad mot en vägg. Här kan du hänga fina handdukar, badrocken eller en växt. Snyggt och praktiskt!

Förvaring i badrummet

Håll rent och snyggt genom att gömma undan alla rengöringsprodukter och vardagsprylar. Dold förvaring hjälper till att hålla det städat i badrummet. Har du många småprylar som du behöver ha lättillgängligt så kan du förvara dem i ett skåp, i en snygg necessär eller i en korg med lock. 

Barnens badleksaker kan du med fördel förvara i en tvättpåse för BH:ar. Häng tvättpåsen i duschen eller över badkaret så att leksakerna kan droppa och torka. 

Några av alla produkter som vi behöver i badrummet

Mysigt med spakänsla

Växter i badrummet

Vackra blommor och gröna växter bidrar till spakänslan. Det kan vara såväl färska blommor i en vas som en krukväxt.

Har du ett stort badrum så är en större grön växt ett lätt knep att få en ombonad känsla. Du bör då välja en tålig växt som inte har så höga krav på ljus. Några passande växter är svärmorstunga, dracena och förmakspalm.

 

Materialval i badrummet

Naturliga material som trä, korg och sten bidrar också tilll en skön spakänsla. Här kan du till exempel använda en träpall och kanske snäckor och stenar som du plockat.

Ljus

Doftljus är trevligt och ger rikligt med mys. Har du gäster är det också väldigt trevligt att låta dem mötas av välkomnande tända ljus i badrummet.

Med naturtrogna batteridrivna ljus kan du slappna av och mysa till fullo, även när du lämnar badrummet. Betryggande också om du har nyfikna små barnfingrar i närheten. 

Växter i badrummetVäxter i badrummet
Glöm inte grönskan.
Fina tvålar som prydnadFina tvålar som prydnad
Vackert inslagna tvålar eller badsalt är fina som prydnad. Samla på en tvålbricka i trä eller marmor.
Mjuka handdukar i badrummetMjuka handdukar i badrummet
Mjuka favoriter. Glöm inte en mjuk badrumsmatta och härliga frottéhanddukar. Ett duschdraperi i vaxat linne gör att rummet känns varmare och lyxigare.
BadrumsstillebenBadrumsstilleben
Samla detaljerna och skapa en mysig känsla.

Mer inspiration för badrummet

mycket tvätt från stor familj
Expertguide: Tvättmaskin för den stora familjen

Stora barnfamiljer har mycket tvätt, speciellt om barnen har många aktiviteter efter skolan. Vilka funktioner bör man då leta efter i en tvättmaskin om man är en stor familj? I vår guide får du svaret.

Läs mer
toa som rengörs
Rengöra toaletten – sju tips för ett fräscht resultat

Vill du också att din toalett ska skina rent och inte lukta illa? Följ då denna guide. Här får du sju experttips som gör att du slipper hålla för näsan varje gång du går på toaletten.

Läs mer
rengöra strykjärn
Enkla tips för att rengöra strykjärn

Har sulan på ditt strykjärn fått synliga brännmärken, blivit klibbigt av något eller glider strykjärnet bara inte längre lika friktionsfritt över tyget? Då är det nog dags att rengöra strykjärnets undersida. Men oroa dig inte - att rengöra och avkalka strykjärn är enkelt.

Läs mer
tjej i källare med bra luft tack vare avfuktare
Avfuktare i källare – din väg till ett bättre inomhusklimat

Med en avfuktare i källaren håller du luftfuktigheten på en lagom nivå. Elons expert, Johan “Vitvaru-Johan” Westergren, berättar vad du ska tänka på, hur du använder den och vilka modeller som passar bäst.

Läs mer
tvättmaskin med eco program
Så väljer du rätt tvättmaskinsprogram – från eco till ånga

Har du någon gång stått framför tvättmaskinen och undrat vad tvättprogrammen faktiskt betyder? Eller vilket som är det mest energisnåla alternativet, egentligen? Vitvaru-Johan berättar allt du behöver veta för att ta rätt beslut i tvättstugan.

Läs mer
Hur rengör man duschväggarna bäst?
Hur rengör man duschväggarna bäst?

Att rengöra duschväggar kan vara en utmaning eftersom de lätt samlar på sig kalk och smuts. Men med rätt rengöringsmetoder och verktyg kan man enkelt rengöra sina duschväggar och hålla dem i toppskick.

Läs mer
spartips elon
Energiexpertens bästa tips för att spara pengar

Lasse Ejeklint är klimatcoach och energiexpert på Vattenfall, han har jobbat med energifrågan i 46 år och har precis släppt en bok där han delar med sig av sina bästa tips. 

 

Läs mer
rengöra stengolv
Så rengör du marmorgolv och andra stengolv

Stengolv kan vara känsligare än vad man tror. Men med rätt rengöringsmetoder och produkter kan du hålla golvet i toppskick – till och med porösa sorter som marmor.

Läs mer
må bra på hösten
Prylarna som boostar hösthälsan

Ibland behöver hälsan lite hjälp på traven. I synnerhet under höstens rusk, mörker och förkylningturer. Tur då att det finns smarta produkter som tar dig ett steg närmare det målet! Elon Hem & Kök listar sin favoriter.

Läs mer
tvättmaskin elvita
Tvättstugans nya hjältar

Är du en person med ett fullspäckat schema? Kanske tänker du extra på miljö och energi? Elvitas maskiner för tvätt och tork har olika program som kan anpassas efter dina behov.

Läs mer
Det finns eltandborstar som har små bosthuvuden och passar bättre för barn.
Eltandborste för barn – vid vilken ålder?

I den här guiden har vi sammanställt de vanligaste frågorna du som förälder kan tänkas ha när det gäller eltandborstar för barn. 

Läs mer
Guide: Hitta bästa rakapparaten för dig
Guide: Hitta bästa rakapparaten för dig

Har du tröttnat på att använda en slö rakapparat eller ska du äntligen ta steget och lämna raklöddret och rakhyveln bakom dig? Det finns en myriad av olika modeller att välja bland och lika många saker att tänka på innan det är dags att slå till på din nästa rakapparat. Vi reder ut vilka saker som kan vara extra värt att titta efter. 

Läs mer
Föna håret med varmluftsborste för att ge det glans och volym
Fixa frisörkänsla genom att föna håret med varmluftsborste

Vill du få fräscht och glansigt hår utan att behöva spendera massa pengar hos frisören? Med en varmluftsborste kan du smidigt föna, borsta och styla ditt hår och få den där härliga frisörkänslan hemma. Dessutom slipper du använda både fön och borste när du fixar håret. Perfekt för dig som vill spara tid under stressiga morgnar. 

Läs mer
Så rengör du badrummet
Så rengör du badrummet

Badrummet blir lätt smutsigt. Här får du tips när du vill rengöra kakel och speglar.

Läs mer
Våra bästa tips för fläckborttagning och rengöring
Våra bästa tips för fläckborttagning och rengöring

Fläckar och smuts är inte alltid lätt att få bort. Här har vi samlat våra bästa tips för fläckborttagning och rengöring.

Läs mer
Från morgonrutiner till mys med smart belysning i badrummet
Från morgonrutiner till mys med smart belysning i badrummet

Smart belysning är här för att stanna. Vi tipsar om vad du bör tänka på och hur du kan använda din smarta belysning på ett smart sätt i badrummet.

Läs mer
Bli en miljöhjälte i tvättstugan: så tvättar du miljövänligt
Bli en miljöhjälte i tvättstugan: så tvättar du miljövänligt

Bli ett proffs på att tvätta. Vi guidar till hur du tvättar mer miljövänligt och vad tvättsymbolerna egentligen betyder. 

Läs mer
Klippa sig själv - så går du till väga
Klippa sig själv - så går du till väga

Att klippa håret hemma istället för att gå till ett proffs kan verka svårt. Vi tipsar om hur du använder en hårklippare för att klippa en kort frisyr själv.

Läs mer
Maxa hälsan med en smart personvåg
Maxa hälsan med en smart personvåg

Följ dina träningsframsteg med en personvåg som kan mäta vikt, BMI, vätskemängd, muskler och kroppsfett. En klassisk badrumsvåg kan bli en del av inredningen.

Läs mer
Drömmer du om ett slätt och glansigt hår?
Drömmer du om ett slätt och glansigt hår?

För att platta, räta ut och ge ditt hår ett elegant och smidigt resultat med glans använder du en plattång. Plattången kan du också använda för att locka håret. Vilken plattång är rätt för dig?

Läs mer

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris