Guide: Hitta bästa rakapparaten för dig

Har du tröttnat på att använda en slö rakapparat eller ska du äntligen ta steget och lämna raklöddret och rakhyveln bakom dig? Det finns en myriad av olika modeller att välja bland och lika många saker att tänka på innan det är dags att slå till på din nästa rakapparat. Vi reder ut vilka saker som kan vara extra värt att titta efter. 

 

Med skäggväxt kommer rakning. Och det innebär att en stor del av oss spenderar timmar med en rakapparat i handen varje år. För vissa sker den här rutinen dagligen och för andra någon gång ibland. Oavsett hur ofta du rakar dig är det skönt att ha en effektiv och lättanvänd produkt till ditt förfogande. 

I dag är det lika mycket en fråga om stil som hygien för män att raka sig. Men för att undvika ojämna skägglinjer eller röda prickar gäller det att ha en rakapparat som fungerar efter dina behov. I dag finns det mängder med modeller med spexade funktioner som gör din morgonrutin lite smidigare. 

Hur ofta ska man byta ut rakapparaten? Ja, det finns inget universellt svar på frågan. Utan det hänger till stor del på hur slitna bladen är och om du fortfarande blir nöjd med resultatet. Rakapparaterna uppdateras ständigt och det kan komma nya modeller med funktioner som gör att din nuvarande modell helt plötsligt känns väldigt utbytbar. 

 

Innehåll

  • Här är några smarta funktioner att titta på när du ska köpa en rakapparat
  • Utöver smarta funktioner bör du också tänka på hur du använder din rakapparat
  • Vanliga frågor om rakapparater

Här är några smarta funktioner att titta på när du ska köpa en rakapparat

 

Vattentät - en vattentät rakapparat ger mer frihet när du ska raka dig eftersom du kan raka dig både i duschen och framför spegeln. En annan fördel med en vattentät är att den är smidigare att hålla ren. 

Sladdlös - en sladdlös rakapparat är sällan en dålig idé. Den är lättare att packa ner och du behöver inte heller vara bunden till ett vägguttag. Att välja en sladdlös rakmaskin kan innebära att den antingen är batteridriven och laddningsbar. 

Display - en av de mer moderna funktionerna hos rakapparater är en display för att hålla koll på när det är dags att ladda, och ibland även rengöra maskinen. Ett lyxigt tillägg som kan kännas nödvändigt. 

Roterande blad - de tre vanligaste rakningsverktygen är rakhyvel, linjär samt roterande rakapparat. Rakhyveln och den linjära rakapparaten är mer endimensionella än den roterande. Med flera snurrande “hjul” kan den roterande användas i cirkulära rörelser vilket gör det lättare att komma åt vissa delar av hakan och halsen. 

Tillbehör - när du köper en rakapparat så kan det också vara värt att kolla på vilka tillbehör som följer med. Exempelvis resefodral, munstycke för trimmer eller rengöringskit. Användbara tillbehör som gör livet med en rakmaskin lite lättare. 

Justerbar längdinställning - att raka sig behöver nödvändigtvis inte innebära en babylen hud. En del föredrar lite stubb och andra en trimmad skäggväxt. Om du inte uppskattar en helt slätrakad haka kanske du ska titta på en rakapparat med olika längdinställningar – så att du alltid kan behålla en jämn skäggväxt. 

 

Utöver smarta funktioner bör du också tänka på hur du använder din rakapparat

 RAKA ELLER STYLA SKÄGGET?

Om du har en kraftig skäggväxt som du dagligen gör dig av med kan det krävas en starkare maskin med utbytbara blad. Om du i stället använder den för skarpa skägglinjer är det snarare en produkt med mer precision du söker. Välj en maskin som passar dina behov och rakvanor.

 

ÄR DU OFTA PÅ RESANDE FOT?

Om du reser mycket kan det vara en bra idé att titta på rakapparater som är portabla, sladdlösa och med en längre batteritid. En liten och smidig behöver inte vara sämre – bara enklare att packa ner.

 

FÖRSTA RAKAPPARATEN?

När skäggstråna på hakan och överläppen blir allt fler och grövre kan det vara dags att införskaffa sig en första rakapparat. En milstolpe för många som drömmer om ett tätt och vältrimmat skägg. Då är lätthanterliga rakapparater som gör rakningen enkel en bra prioritering.

 

PASSA EN BUDGET?

Den första rakapparaten hade inte alla smarta funktioner som de har i dag. Ändå fick den jobbet gjort. En traditionell linjär rakapparat behöver inte kosta en förmögenhet och kan ändå bli en pålitlig sambo i många år. 

 

FÅR DU IRRITERAD HUD EFTER RAKNING?

Det är många som har känslig hud som reagerar på rakning – i synnerhet vid rakning med hyvel. Om du ofta får irritationer i ansiktet efter rakning kanske du ska sikta in dig på en rakapparat som är lite mildare mot huden eller som har ett läge för känslig hud. 

Vanliga frågor om rakapparater

Vad kostar en bra rakapparat? 

Hos Elon hittar du rakapparater av god kvalitet i olika prisklasser - här finns allt från budgetversioner för cirka 300-500 kronor till lyxigare varianter för cirka 1 000 - 2 000 kronor.

Vilken rakapparat rakar bäst? 

Rakapparater från Braun och Philips är välkända testvinnare - hos Elon hittar du flera olika modeller från båda varumärkena.

Vad kostar Braun rakapparater? 

Braun har rakapparater för olika plånböcker. På Elon.se finns det modeller som kostar allt från femhundralappen till 1 986 kronor.

Hur ofta byta skärhuvud rakapparat? 

Du märker oftast själv när det är dags att byta ut huvudet. När din rakhyvel inte längre rakar smidigt och själva bladen börjar bli slöa - ja, då är det dags för ett byte!

Hur många gånger ska man raka sig? 

Med elektrisk rakapparat räcker det oftast att raka sig tre gånger per vecka, men det är också indviduellt då hårväxt kan skilja sig åt ganska mycket mellan olika personer.

Vad är bäst att raka sig med?

I vårt sortiment hittar du olika typer av rakapparater från flera kända varumärken - välj den modell som passar dig bäst.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris