Laddar...

Drömmer du om ett slätt och glansigt hår?

För att platta, räta ut och ge ditt hår ett elegant och smidigt resultat med glans använder du en plattång. Plattången kan du också använda för att locka håret. När du ska köpa en plattång finns det några saker som är bra att tänka på. Du bör bland annat titta på beläggning, sladdlängd, inställbar temperatur och bredd på plattorna.

 

Innehåll:

  • Plattångens beläggning
  • Temperatur
  • Negativa joner 
  • Bredd på plattorna
  • Sladdlängd
  • Värmeskydd
  • Vanliga frågor

Plattångens beläggning

Välj helst en plattång med keramisk beläggning. En sådan värms upp snabbt och du får en jämn värme över hela ytan. Dessutom är beläggningen skonsam mot håret.

Temperatur

När det gäller morgonrutinen vill du förmodligen gärna att det ska gå effektivt och att tången värms upp snabbt och ger ett bra resultat.
Kanske är du lite tankspridd och vill att plattången stängs av automatiskt om du skulle glömma.
Det är viktigt att välja en temperatur som är anpassad för tjockleken på ditt hår. Det kan du lättare åstadkomma med en plattång som har flera temperaturinställningar. Då kan du ställa in gradantalet själv. Ett bra riktmärke är att du bara ska behöva dra tången en gång genom håret.
200 °C räcker oftast, såvida du inte har ett väldigt tjockt hår.

Negativa joner

Jonisering och nano-keramisk beläggning är något som ofta nämns i samband med värmeverktyg för håret. Det innebär att negativa joner minskar den statiska elektriciteten i håret. Du får ett glansigare och mindre frissigt resultat.

Bredd på plattorna

Har du långt och tjockt hår bör du välja en plattång med breda plattor. Breda plattor håller håret under värme längre, vilket innebär att hårdare lockar, som exempelvis afrohår, utsätts för mer tryck under en längre tid.
Smala plattor är bäst för kort och/eller tunt hår. Med smala plattor kan du skapa mindre lockar.

Sladdlängd

För att kunna vara flexibel när du plattar håret är det bra med antingen en sladdlös plattång, eller en med lång sladd. Lång sladd gör att du kan stå upp och varar rörlig när du plattar håret. En sladdlös plattång är bra för resor då den är kompakt och lätt.

Värmeskydd

En plattång sliter en hel del på håret och det är därför viktigt att använda värmeskyddande hårvårdsprodukter och att inte använda plattången när ditt hår är blött.

Vanliga frågor om glansigt hår

 

Hur får man mjukt och glansigt hår? 

Vårda ditt hår dagligen. Borsta det, använd oljebehandlig och leave-in balsam samt tänk på att hälsosam kost också gör stor skillnad för din hårkvalitet.

Hur får man blankt hår? 

Glansigt och blankt hår får du genom att klippa slitna toppar regelbundet och undvika att tvätta håret allt för ofta. Ju oftare du tvättar ditt hår desto torrare blir det. Av samma anledning bör du undvika uttorkande schampon. 

Vad ger håret glans? 

Ge ditt hår glans med hjälp av återfuktande produkter och genom att klippa det regelbundet så att det håller sig friskt.

Vad är viktigt för att behålla håret glansigt vackert och friskt?

Se till att håret har tillräckligt med fukt och undvik att övertvätta det. Ett tips är också att använda kallt vatten när du sköljer ur balsamet från ditt hår.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här